Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Libāna Baznīcas un pasaules uzmanības centrā
01.07.2021 pl. 21:25
1. jūlijā Vatikānā notiek īpaša lūgšanu un pārdomu diena par Libānu. Tajā piedalās visu "Ciedru zemes" kristīgo Baznīcu vadītāji. Pasākuma tēma "Kungam Dievam ir miera nodomi" (Jer 29,11).

"Es aicinu visus garīgi vienoties ar mums, lūdzot, lai Libāna spētu pārvarēt smago krīzi, ko tā šobrīd pārdzīvo, un no jauna pasaulei parādīt savu miera un cerības seju," 30. jūnijā, lūgšanu dienas priekšvakarā, mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja pāvests Francisks. 

"Libāna ir pēdējais arābu demokrātijas bastions. Valsts ir pieredzējusi dažādu etnisko un reliģisko kopienu vienotību un daudzveidību", - teica arhibīskaps Pols Ričards Galagers. Sekretārs attiecībām ar valstīm uzsvēra, ka Svētais Krēsls ir ļoti noraizējies par politisko, sociālo un ekonomisko sabrukumu šajā valstī. Pēc Vatikāna diplomātiskā dienesta vadītāja domām, kristiešu kopienu situācija, kas sniedz lielu ieguldījumu valsts identitātes stiprināšanā, joprojām ir ļoti grūta un sarežģīta. Šodien strauji pieaug cilvēku skaits, īpaši jauniešu vidū, kuri spiesti atstāt savas mājas. Migrācijas krīze nopietni apdraud kristiešu klātbūtni Tuvo Austrumu reģionā.

Kristiešu klātbūtne Libānā ir neatņemama valsts identitātes sastāvdaļa, piebilda arhibīskaps Galagers. Tikšanās mērķis ir palīdzēt kristīgo Baznīcu vadītājiem dalīties ar Svēto tēvu savās bažās par tautas likteni. Tā ir arī iespēja apzināties pašreizējos izaicinājumus, nospraust nākotnes mērķus un sākt konkrētu darbību. Šis pasākums ir svarīgs arī Libānas politiķiem, kurus kristiešu kopienu vadītāji aicina uzņemties pienācīgu atbildību par valsti un tās nākotni. Tas ir arī atgādinājums pasaules līderiem par neatliekamo pienākumu palīdzēt Libānai, - uzsvēra arhibīskaps Galagers. Viņš pauda cerību, ka šī tikšanās veicinās valdības izveidošanu. "Tiklīdz valdība sāks darbu, pāvests Francisks noteikti plānos ceļojumu uz Libānu, un, iespējams, ka tas varētu notikt jau šā gada laikā", teica Sekretārs attiecībām ar valstīm.

Ceturtdienas rītā Svētās Martas namā pāvests Francisks sasveicinājās ar Libānas kristiešu kopienu vadītājiem. Vatikānā ieradās Antiohijas melkītu patriarhs Jozeps Absi, maronītu patriarhs kardināls Bešars Butros Rai, sīru katoļu patriarhs Ignācijs Jozeps III Jounans un daudzi citi. Pēc tam pāvests kopā ar saviem viesiem devās uz Svētā Pētera baziliku, lai lūgtos pie apustuļa kapa. Dienas gaitā notika trīs apspriedes, kas ilga līdz pusotrai stundai katra. Vēlāk tikšanās dalībnieki devās uz Apustuliskās pils Klemensa zāli, lai piedalītos apaļā galda sarunās. Ceturtdienas, 1. jūlija, vakarā Svētā Pētera bazilikā notiks lūgšana par mieru Libānā. Ekumeniskajā dievkalpojumā piedalīsies arī vairāku valstu vēstnieki pie Svētā Krēsla un Libānas kristiešu kopienas pārstāvji.

Lūgšanu un pārdomu dienas logo ir attēlota Harisas Dievmāte, kuru ieskauj saules apmirdzēts ciedra koka vainags. Logo izmantota sarkanā, zaļā un dzeltenā krāsa. "Pēc 2020. gadā Beirūtā notikušā sprādziena radītajiem melnajiem mākoņiem, šodien debesīs atkal jāspīd saulei", skaidro Austrumu Baznīcu kongregācijas prefekts kardināls Leonardo Sandri.

Pēdējos gados Libānu skārusi politiskā paralīze un ekonomiskā krīze. Tai nav valdības kopš 2020. gada augusta, kad pēc katastrofālā sprādziena Beirūtas ostā atkāpās no amata premjerministrs Hasans Diabs. Spēcīgajā eksplozijā gāja bojā vismaz 180 cilvēki un tūkstošiem personu guva ievainojumus. Aptuveni 300 tūkstoši cilvēku palika bez pajumtes. Diemžēl starp politiskajiem spēkiem vēl nav panākta vienošanās, un tas kavē premjerministra amata kandidātam Saidam Hariri veidot jaunu valdību. Beirūtas ielās bieži notiek demonstrācijas. Politisko paralīzi rada sociālā un ekonomiskā krīze, ko padziļinājusi Covid-19 pandēmija.

Pēc maronītu patriarha kardināla Bešara Butros Rai domām, šāda situācija var izraisīt badu. Daudzviet trūkst medikamentu un pārtikas. Tiek ierobežota degvielas un elektrības lietošana. Korumpētajā valstī vērojama vardarbības eskalācija. Finanšu trūkuma dēļ tiek slēgtas skolas. Daudzi libānieši meklē patvērumu citās valstīs. Saskaņā ar ANO apkopotajiem datiem, 50 procenti iedzīvotāji ir palikuši bez darba, miljoniem cilvēku dzīvo nabadzībā.

Šobrīd Libānā uzturas aptuveni 500 tūkstoši palestīniešu un vairāk nekā miljons sīriešu bēgļu, kuru skaits ar katru gadu palielinās no 30 līdz 40 tūkstošiem. Bēgļu nometnes ir pārpildītas, tajās bieži uzsliesmo naida un neoecietības uguns. Neskatoties uz dramatisko situāciju, Libāna, kā teica svētais Jānis Pāvils II, ir svarīgs miera vēstījums mūsdienu pasaulei.

Vaticannews.va