Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests: tiekšanās pēc prestiža var kļūt par garīgu slimību
18.10.2021 pl. 16:41
Svētdien, 17. oktobrī, uzrunā pirms lūgšanas "Kunga eņģelis" pāvests Francisks skaidroja Evaņģēlija fragmentu, kurā vēstīts par diviem mācekļiem, kuri lūdz Jēzu, lai Debesu valstībā varētu sēdēt blakus Viņam.

"Tiekšanās pēc personīgā prestiža var kļūt par garīgu slimību", – uzrunā pirms lūgšanas "Kunga eņģelis" sacīja pāvests. Skaidrojot Marka evaņģēlija fragmentu par diviem mācekļiem, kuri vēršas pie Kunga ar lūgumu atļaut tiem sēdēt blakus Viņam Debesu godībā. Kad to dzirdēja pārējie mācekļi, tie ņēma Jēkabam un Jānim ļaunā. Šajā gadījumā Jēzus māca, ka godību sasniegs nevis tas, kas cenšas izcelties citu priekšā, būt augstākās domās par sevi, bet tas, kas pieņem kristību, kurā Viņš tika kristīts Jeruzalemē. Šī kristība bija nāve pie krusta. Ko tas nozīmē? – jautāja pāvests. Vārds kristība nozīmē iegremdēšanos. Jēzus iegremdējās ciešanās un nāvē, atdodot savu dzīvību mūsu pestīšanas dēļ. Dieva godība ir mīlestība – mīlestība, kas kalpo, nevis vara. Saviem mācekļiem un arī mums Jēzus saka: "Kas no jums grib būt lielāks, lai ir jūsu kalps" (Mk 10, 43).

Turpinot uzrunu, pāvests uzsvēra, ka evaņģēliskajā stāstā ir ietverti divi atšķirīgi skatījumi. Mācekļi vēlas pacelties augstāk, bet Jēzus - iegremdēties. Pirmais vārds norāda uz pasaulīgo domāšanu, kas mūs pakļauj kārdinājumam tiekties pēc labumiem un veidot tādas attiecības, kas ļautu stiprināt savas ambīcijas, gūt panākumus un sasniegt augstas vietas sabiedrībā.

“Tiekšanās pēc personīgā prestiža var kļūt par garīgu slimību, kas nereti slēpjas aiz labiem nodomiem, piemēram, sludinot un darot labu, mēs patiesībā meklējam tikai sevi un gaidām apliecinājumu tam, ko darām. Un to redzam arī Baznīcā. Cik bieži kristieši, kuriem vajadzētu būt kalpiem, cenšas izrādīties un izcelties. Tāpēc mums vienmēr ir jāpārbauda savas sirds nodomi, jautājot: “Kāpēc es daru šo darbu, kāpēc es veicu šos pienākumus? To daru, lai kalpotu citiem, vai arī, lai tiktu pamanīts un uzslavēts?” Šai pasaulīgai domāšanai Jēzus pretstata savējo: tā vietā, lai paceltos pāri citiem, Viņš iegremdējas mūsu dzīvē, lai kalpotu.”

Pāvests atgādināja, ka nesen noskatījies televīzijas programmu, kurā tika runāts par "Caritas" darbu. Viņš uzsvēra, ka arī mēs esam aicināti īpašā veidā rūpēties par citiem. Šodien, īpaši pandēmijas laikā, pasaulē ir pieaudzis nabadzīgo skaits. "Mēs, krisieši, esam aicināti noliekties pār viņiem, nevis meklēt tikai savu godību. Vai mēs jūtam līdzi cilvēkiem, kuriem nav ko ēst un nav kur dzīvot? Ēdiens, kas ir Dieva dāvana, kādam var izrādīties tikai sapnis", atzina Svētais tēvs.

Krustā sistais Jēzus iegremdējas mūsu ievainotajā dzīvē, ienāk mūsu vēsturē. Un mēs atklājam, ka Viņš nav palicis debesīs, lai uzlūkotu mūs no augšas, bet ir nokāpis lejā, lai mazgātu mums kājas. Dievs ir mīlestība, un mīlestība ir pazemīga, tā nelepojas, tā nav iedomīga. Mīlestība nolīst pār zemi un dāvā jaunu dzīvību.

Uzrunas noslēgumā pāvests aicināja lūgt Vissvētāko Jaunavu Mariju, lai viņa, Kunga pazemīgā kalpone, palīdz mums satikt Jēzu. Francisks norādīja, ka pirmdien draudzēs, skolās un ģimenēs norisināsies organizācijas "Palīdzība Baznīcai, kas cieš" rīkota iniciatīva "Miljons bērnu lūdz rožukroni par mieru un vienotību". Šo iniciatīvu pāvests novēlēja svētā Jāzepa aizbildniecībai.

Francisks atgādināja, ka sestdien, 16. oktobrī, Kordobā, Spānijā, notika priestera Huana Eliasa Medina un viņa 126 biedru beatifikācijas svinības. Altāru godā tika paaugstināti priesteri, konsekrētās personas, semināristi un laji, kuri mira mocekļa nāvē pilsoņu kara laikā, kas notika pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Jaunos svētīgos pāvests sveica ar aplausiem.

Francisks pauda dziļu nemieru par pagājušajā nedēļā Norvēģijā, Afganistānā un Lielbritānijā veiktajiem uzbrukumiem, kuros bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku. Viņš izteica līdzjūtību un apliecināja garīgo tuvību upuru ģimenēm. Pāvests stingri pieprasīja izbeigt vardarbību, kas rada tikai ciešanas un nāvi.

Tikšanās noslēgumā pāvests apsveica Svētā Pētera laukumā klātesošos romiešus un svētceļniekus no daudzām valstīm. Viņš sirsnīgi sveica Āfrikas uzņēmējus, kuri piedalās konferencē. Francisks apsveica arī tā sauktā ekumeniskā svētceļojuma par ekoloģisko taisnīgumu dalībniekus. Šis svētceļojums sākās Polijā un noslēgsies Skotijā, kur norisināsies klimata pārmaiņām veltītais samits COP26.

Vaticannews.va