Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Skumji...
Komentāri:1234567Nākamie
Sarah
pievienojies: 02.04.2008
Komentāri: 24
Skumji...
02.04.2008 23:48
Man jau ilgus gadus ir draudzene, ar kuru esam izdzīvojušas visādus laikus un situācijas. Viena otru pazīstam un saprotam labak kā mūsu tuvinieki. Vienīgais jautājums, kuru paceļot, mūsu sarunas ne vien dzirksteļo, bet nikni liesmo - ticības lietas. Paaugstinātos toņos katra aizstāv savu viedokli tā, ka bērni neuzdrošinās iepīkstēties, bet apkārtējie pieaugušie apklust, saraujas un bjīgi atkāpjas. Es - līdz pat nosvīdušai mugurai par kristietības pozitīvo pienesumu cilvēcei, viņa - mūžīga kristietības oponente, kas saskata vien mīnusus (šķelšanās, inkvizīcija, kristieši, kas praidistus pa tiešo ar mēsliem nomētā (te nu piekrītu - fui, brāļi!), baznīckalpi, kas paši nevienu bāra bērnu nespēj uzaudzināt, bet māca citus, kā bērni audzināmi, greznas baznīcas, kam pieder nepārskatami īpašumi, bet tikmēr sludina pieticību....) Vārdu sakot, mūsu sarunas šajos jautājumos ir interesantas. Karstas!! Tomēr, neskatoties uz to - mēs esam labakās draudzenes. Taču... stāsts būs par ko citu:

Pirms pāris gadiem izšķīros no vīrieša, ar kuru faktiski nevajadzēja precēties. To redzēja un saprata visi, kas mani pazīst, taču... neklausīju. Es ļoti gribēju ģimeni, un viņš šķita tik labs un piemērots. Pat nokristījās (kā vēlāk uzzināju - manis dēļ). Bērnu mums nebija, un pie šķiršanās viens otram paspiedām roku: paldies par sadarbību, un lai tev labi klājas!. Turējos baznīcā. Tomēr nespēju bez emocijam skatīties ne uz laimīgajām ģimenēm, ne - maziem bērniem. Jutos apdalīta. Ek, pa to vidu ir gājis raibi...

Tagad esmu viena un... gaidu bērniņu. Lai cik savādi neizklausītos - jūtos... pilnīga. Atzīta. Ja līdz šim jutos kā nenovērtēta no vīriešiem, tad tagad saprotu, ka esmu saņēmusi Visaugstākā novērtējumu. Kā SIEVIETE. Bērna tēvs... īsi pēc ieņemšanas uzvedās tā, ka pēc viņa telefona zvana vien uzvelkos uz pāris dienam. Kad ar mašīnu ielikos grāvī, sirds tā nelēkāja, kā pēc viņa zvana. Katrā ziņā - manam mazulim vajag mierīgu un laimīgu mammu, taču šī cilvēka tuvums spēj nodrošināt vien diametrāli pretējas lietas.

Taču... ak, vai! cik ļoti pietrūkst tieši vīrieša sapratnes un atbalsta. Stipru roku, kas apskauj, plecu, kas mierina un dzīvo līdzi gaidīšanas laikam (tas ir vienkārši fantastisks!!. Labi, ka ir draudzenes!)  Un nu GALVENAIS- interesanti, ka problēmas sagādā... baznīca. Farizeji tādas kā mani, nomētāja akmeņiem. Un tie akmeņi lido arī šodien. Palasot šeit jautājumus un atbildes, saprotu, ka no taisnajām "baznīcas svecēm" varu sagaidīt vien pārmetumus, nosodījumu, uzbraucienus, atgādinājumus par grēcīgu dzīvi, tās sekām, grēku nožēlošanu, etc..  Tāpēc šobrīd no baznīcas... distancējos, jo arī pašā baznīcas vidē tādas lietas ir gadījies dzirdēt vairāk kā vajag. Skumji... Skumji, ka diemžēl ir situācijas, kad jāpiekrīt draudzenei - tie, kas ar putām uz lūpām runā par glābšanu un cilvēkmīlestību, nespēj būt līdzjutīgi pret pakritušo, to atbalstīt un stiprināt. Kur šajos brīžos paliek Kristus mīlestība? Vai izklīst, tāpāt kā farizeji pēc Jēzus jautājuma: "Kas no jums bez grēka, lai met..."

Varbūt tas tikai lieku reizi apstiprina kristiešos snaudošo egoismu: es zinu (ja! kā gan tu to vari zināt?), ko tev vajag! Tajā pat laikā: negribu redzēt - ko tev patiesībā vajag. Dieva Vārds, nenoliedzami, ir svarīga lieta, taču reizēm svarīgāk ir pabarot izsalkušo un apģērbt kailo, pirms bliezt ar bībeli pa galvu.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
03.04.2008 11:53
>Sarah

Es neredzu lielu atšķirību Tavā attieksmē pret citiem no tās attieksmes, kas citiem ir pret Tevi. Katrs no jums norāda uz otra grēku: viņi uz Tavu ārlaulības bērnu (kas pats par sevi nav nekas pozitīvs) un Tu uz viņu farizejisko iedabu (kas ir paštaisnības grēks). Tādā kontekstā, man šķiet, diez vai ir iespējamas kādas pārdomas par būtību. Katrs notēmējis rādītājpirkstu uz savu tuvāko un attaisno sevi.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Skumji...
03.04.2008 14:51
Dievs jau grib, lai tu esi nevis pareiza, bet patiesa :) Un šķiet, ka tu tāda esi...

Es zinu, ka RKB baznīca uzstāj, ka Baznīca nekad nekļūdās un ka Pāvests ar visu Maģistrātu ir nekļūdīgi, balti, pūkaini un bez grēka...

Taču, ja tu studēsi Rakstus, tad redzēsi, ka Baznīca ir nekas cic, kā vien viens liels leprozorijs... tā ir slimnīca ar daudzām jo daudzām nodaļām... tur slimo un ārstējas "laulības pārkāpēji" "liekuļi" "farizejiski bauslībnieki" "egoisti" "tēva un mātes nīdēji"... un vairumam no šīs slimnīcas pacientiem ir pieraksts daudzās nodaļās un, protams, ceļā no vienas nodālas uz otru viņi savstarpēji sastopas... un tad viens klibais stāsta aklajam kā tu nemaz neredzi kur iet, bet tas šim pārmet, ka tu nemaz nevari noiet taisni!

Tāda ir Kristus Baznīca... leprozorijs... kur vienīgais, kas nav slims ir šīs slimnīcas galvenais Ārsts... Sanitāri paši ir paņemti no slimnieku vidus...

Tā kā nebēdā!

Bet galvenais ko vari atbildēt savai draudzenei... pateicoties Krsitietībai cilvēkus vairs neēd :)
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
03.04.2008 19:41
>Mulder

Tava pozīcija laikam mums visiem jau ir skaidra, par to Tu esi parūpējies šajā saitā jau ilglaicīgi. Ja nu Tu tagad pievērstos pats savas personas publiskai  izvērtēšanai ar visiem + un - , lai mums kļūtu skaidrāks kādēļ Tavi vārdi būtu jāuztver kā autoritatīvs spriedums un pret tiem jāattiecas citādi, nekā Tu attiecies pret mūsu skaisto Baznīcu un mīļo pāvestu?
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
03.04.2008 21:48
kāpēc gan? Mulders ļoti skaisti raksturoja to, kas ir Baznīca - jeb pareizāk, tā Baznīcas, daļa kas cīnās šeit virs zemes - tā sastāv no cilvēkiem, kuri cīnās ar savu spitālību - un kā tas izdodas, tas atkarīgs no tā, kā viņi seko Ārsta norādījumiem. Tas, ka atzīstam, ka esam slimi, jau nemazina mūsu cieņu! Mēs esam tikai slimi, nevis slimības kroplums ir mūsu personas un cilvēcības pamats!
Bet tai pat laikā Baznīca nekļūdās - tādā nozīmē, ka nekļūdās Svētais Gars, kas to vada - īpaši caur maģistēriju. Katrs no maģistērija kā atsevišķa persona var būt tāpat ievainots, bet visi kopā saņem no Dieva citu kvalitāti. Tāpēc varam uzticēties Baznīcai - ne tāpēc, ka redzam katra atsevišķa cilvēka spitālību.

Jā, man tiešām liekas skaists šis salīdzinājums ar leprozoriju - mēs visi esam atkarīgi no mūsu Dievišķā Ārsta, un mēs varam viens otru uzlūkot kā brāli vai māsu bēdās (mūsu ievainotībā) un priekā (ka tiekam vesti un pilnīgu dziedināšanu). Mēs visi esam mazi. Un, Sarah, piedod tiem, kas mētājas ar akmeņiem, nesaprotot vēl, ka viņi met paši uz sevi. Dzīve ir tāda, kāda tā ir, Tu pati zini, kas un kā atvēlams Dievam dziedināšanai. Ja Tev dota dāvana mīlēt savu Baznīcu, tad turies pie tās - mīli to nevien skaistumā, bet arī tās nestundās, tās nepilnīgajos locekļos!
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
03.04.2008 22:40
>Kri

Nevaru gan Tev piekrist, jo runājot par Baznīcu ir jārunā par visām tās dimensijām un nevis jāizceļ, piemēram izsmejot un nicinoši pāvests, pie kam, absolūti neizprotot pāvesta lomu Baznīcā. Bez tam, es arī nepiekrītu par leprozoriju, jo šeit virs zemes ir arī daudz kā ļoti skaista un arī Baznīcā. Ja nemākam to saredzēt, vai arī negribam, tad tā ir pašu vaina un jāsāk ar savas personības izvērtēšanu un sirdsapziņas izmeklēšanu.
Sarah
pievienojies: 02.04.2008
Komentāri: 24
Re: Skumji...
03.04.2008 23:34
Belvedera,  visu cieņu tavas centības priekšā! Ceru, ka žēlastības darbos esi tikpat aktīva kā te: no 5 komentiem veseli 3 - Tavējie!!! Bravo! Saki, ko negribi, bet Tavos textos dikti lien ārā farizejiskā iedaba. Dikti izskatās pēc rādītājpirksta, kas notēmēts uz tuvāko un attaisno sevi. Kur nu vēl konkrētāk par norādi, ka ārlaulības bērns - pats par sevi nav nekas pozitīvs!!! Kā gan tādā gadījumā saprast vārdus "bērns ir Dieva dāvana"? Ne velti aprakstīju situāciju, ka laulībā man bērnu nebija. Kā būtu, ja nu Tu tagad pievērstos savas personas publiskai izvērtēšanai...?

Bet Tev, Mulder, paldies par stiprinājumu! Varūt tomēr no Baznīcas neatkritīšu :)
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
04.04.2008 00:26
>Sarah

Es neko daudz neuztraucos par Tevis teikto, jo tas ir parastais variants, uzsākt problēmu kritizējot citus, tad paziņot, ka grēkā ieņēmi bērnu, tad priecāties, ka tā ir "Dieva dāvana" un tad apvainot kādu, kas Tev atgādina vienu no baušļiem : "Tev nebūs laulību pārkāpt". Cik pierasti, lai ko Tu darītu, viss būs labi, lai ko citi, - slikti, jo Tevi jau patiesība ne īpaši interesē. Kaut vai skatoties Tevis teiktajā: "Pirms pāris gadiem izšķīros no vīrieša, ar kuru faktiski nevajadzēja precēties". Kā lai ar Tevi diskutē, ja Tu pati vēl nesaproti ne ko īsti dari, ne kurp ej, ja jau nevari pateikt kādēļ vispār ko dari, kādēļ precies. Un atvaino, baušļus neviens vēl nav atcēlis un arī neviens nevar aizliegt pateikt, ka tos pārkāpt ir slikti. Tas nav farizejiskums, tā ir patiesības pilna attieksme pret grēku. Un grēku ir jāsauc vārdā.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Skumji...
04.04.2008 10:14
Sarah, nekur tu neatkritīsi...

Turies pie Kristus a viss pārējais ir lirika! Jo Kristus jau nav vajadzīgs veseliem bet slimiem!
Un galvenais, aceries ko Kristus saka... šķiet tev noderēs Jāņa 15 nodaļa!

p.s. Piedošanu, negribēju pārvērst šo tēmu par RKB vs Luterisko eklezioloģiju, tur būtu daudz kas runājams, bet noteikti ne šajā tēmā. Vainīgs esmu!
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
05.04.2008 16:03
>Mulder

Luterāņiem nav eklezioloģijas, viņiem ir luteroloģija.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
05.04.2008 17:06
'Beldevera - lūdzu paskaties vairāk arī uz sevi! Domāju, ka saskatītsi ne vienu vien grēku!

 Sarah - lai Dievs sargā Tevi un Tavu gaidāmo bērniņu! Tā tiešām ir liela Dieva dāvana! Mēs visi reizēm klūpam, taču Dievs, ja mēs esam gatavi atvērties Viņa palīdzībai, mums palīdz piecelties. Neuztraucies par farizejiem un šīs pasaules "pareizajiem", tie nāk un aiziet. Taču Dieva mīlestība paliek mūžīgi!
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
05.04.2008 17:34
>ARM

Es neesmu bez grēka un tomēr, palasīsim Sarah rakstīto pirms sākt ārlaulības bērnu apoloģētiku un apzināsimies, ko tas nozīmē Katoļu Baznīcas kontekstā.

Citēju S.:
"Pirms pāris gadiem izšķīros no vīrieša, ar kuru faktiski nevajadzēja precēties.  Es ļoti gribēju ģimeni, un viņš šķita tik labs un piemērots."

Kur te ir runa par galveno laulībā - mīlestību?

Pat nokristījās (kā vēlāk uzzināju - manis dēļ).

Tātad, vīrietis gaidīja kaut ko labu no tā visa.

Bērnu mums nebija, un pie šķiršanās viens otram paspiedām roku: paldies par sadarbību, un lai tev labi klājas!.

Ir lielās mīlestības bez bērniem, kas pārdzīvo visu. Laulība nav tikai bērnu radīšana.

Tagad esmu viena un... gaidu bērniņu. Lai cik savādi neizklausītos - jūtos... pilnīga. Atzīta. Ja līdz šim jutos kā nenovērtēta no vīriešiem, tad tagad saprotu, ka esmu saņēmusi Visaugstākā novērtējumu. Kā SIEVIETE.

Visaugstākais (ar to laikam domāts Trīsvienīgais Dievs), noteikti atzīst ikvienu, kā vīrieti, tā sievieti un ne jau tikai auglības dēļ.

Taču... ak, vai! cik ļoti pietrūkst tieši vīrieša sapratnes un atbalsta.

Jā, te es piekrītu, nav bijis pacietības un arī paļāvības uz Dievu, bet tikai, - es gribu būt māte!

Stipru roku, kas apskauj, plecu, kas mierina un dzīvo līdzi gaidīšanas laikam (tas ir vienkārši fantastisks!!. Labi, ka ir draudzenes!)  Un nu GALVENAIS- interesanti, ka problēmas sagādā... baznīca. Farizeji tādas kā mani, nomētāja akmeņiem. Un tie akmeņi lido arī šodien. Palasot šeit jautājumus un atbildes, saprotu, ka no taisnajām "baznīcas svecēm" varu sagaidīt vien pārmetumus, nosodījumu, uzbraucienus, atgādinājumus par grēcīgu dzīvi, tās sekām, grēku nožēlošanu, etc..  Tāpēc šobrīd no baznīcas... distancējos, jo arī pašā baznīcas vidē tādas lietas ir gadījies dzirdēt vairāk kā vajag.

Nē, mēs nenomētājam akmeņiem, bet mēs ciešam no tā, ka pacietības tikums ir sabradāts, ka Baznīcas mīlestības pilnā mācība, kas saka - pacieties, esi cerības pilna, Dievs Tevi nav atstājis, šādā kontekstā tiek iemīta dubļos, jo... vietu ieņem ES, mana vajadzība un MANS BĒRNS, MANA LAIME, MANA GAIDĪŠANA!

Un neviens te nejūtas ne farizejs,ne "Baznīcas svece", tikai es saprotu, ka Dieva mīlestība ir apšaubīta un laime tiek subjektivizēta uz SEVI un nevis uz Dieva apredzību.

Varbūt tas tikai lieku reizi apstiprina kristiešos snaudošo egoismu: es zinu (ja! kā gan tu to vari zināt?), ko tev vajag!

Es nezinu, ko man vajag, bet Dievs gan! Un baušļi, jeb teiksim modernāk, Dieva mīlestības piedāvājums laimīgai eksistencei ir: nepārdod sevi savam egoismam, savai sīkajai laimei, savai nespējai gaidīt un būt pacietīgai. Atveries Dieva plānam, viņa nodomam pār Tevi!

Tajā pat laikā: negribu redzēt - ko tev patiesībā vajag. Dieva Vārds, nenoliedzami, ir svarīga lieta, taču reizēm svarīgāk ir pabarot izsalkušo un apģērbt kailo, pirms bliezt ar bībeli pa galvu.

Dieva Vārds ir PATI svarīgākā lieta, jo tas ir KRISTUS!!! Nekā svarīgāka NAV. Un viņā ikviens izsalkušais, kailais atrod savu VIENĪGO aizstāvi.  Sārah ir grēkojusi un neatzīst savu grēku un tas viņu attālina no Dieva Vārda jo, ne jau es viņai pārmetu bērnu, bet to, ka viņa nesaka - jā, esmu grēkojusi, bet tagad sekošu Kungam.

Viņa saka: "šobrīd no baznīcas... distancējos, jo arī pašā baznīcas vidē tādas lietas ir gadījies dzirdēt vairāk kā vajag".

Tātad, Baznīcas videi NETIEK piedots nekas, Bet SEV viss. Tā nav godīga attieksme, tas ir farizejiskums. Īstais. Laicizētais kaktu farizeiskums.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
05.04.2008 19:28
Mani šajā gadījumā vairāk satrauc centieni izteikt nosodījumus bez dziļākas iedziļināšanās lietas būtībā. Jāņem vērā, ka mēs visi augam, gan savā ticībā, gan savā paļāvībā uz Dievu. Starp mums nav neviena, kurš reizi pa reizei nepakluptu. Daudzos gadījumos, ar kategorisku nosodījumu mēs cilvēku varam tikai ieļaunot. Caur ieļaunojumu cilvēks var novērsties no Baznīcas. Protams, mēs nedrīkstam izdabāt grēkam, taču, pirms nosodīt, vispirms ir pamatīgi jāiepazīst konkrētos apstākļus.

Iespējams, ka Sarah šajā brīdī, un jo vairāk pašreizējā brīdī ir vajadzīgs atbalsts, draudzīgs padoms. Viņai tas nav vienaldzīgi, pat to liecina kaut vai tas, ka viņa šeit sāka šo diskusiju. Domāju, ka katram no mums Jēzus saka: "Ej un negrēko"! Taču šie vārdi tiek teikti ar mīlestību. Ar tādu Mīlestību, kura mūs pieceļ, nevis grūž dubļos!
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
05.04.2008 19:57
Piekrītu daļēji un piebildīšu, ka tad varbūt sāksim ar to, ka 'negrūdīsim' dubļos vispārinātā veidā Baznīcu tās locekļu dēļ, ja paši esam grēcīgi (kā to redzam Sarah tekstos), bet ja ir kāda personīga rakstura problēma, tad risināsim pazemīgi (ko neredzam Sarah gadījumā). Galu galā, mīlestība nepastāv bez žēlsirdības un žēlsirdība bez patiesības. Pie Sarah redzam paštaisnumu un iedomību, egoismu un nosodījumu par citādāk domājošajiem.

Baznīca ir brīva izvēle un NEVIENAM nav tiesību tai uzspiest abšaubāmus ideālus, nešķīstus baušļus un puspatiesības. Īpaši tiem, kas manipulē ar vēl nedzimušu bērnu. Ja kaut vienā vārdā savā monologā Sarah būtu teikusi: sorry, man tā sanāca, es saprotu, ka tas nav ideāli, bet dzīve uzliek savu zīmogu, viss būtu savādāk. Bet es neredzu neko citu, ka nosodījumu veltītu citiem un Baznīcai. Esmu droša, ka Baznīca to nav pelnījusi, nedz arī tās daudzie locekļi.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
07.04.2008 10:31
Ir ļoti bīstami steigties ar nosodījuma izteikšanu neiedziļinoties lietas būtībā. Arī šajā gadījumā mūsu priekšstati var būt kļūdaini. Ir jāņem vērā arī cilvēka emocionālais stāvoklis, kas bieži vien var traucēt situācijas objektīvam novērtējumam. Iedomāsimies situāciju - topošā māte gaida bērnu, taču bērna tēvs, to uzzinājis sāk no viņas izvairīties, vai varbūt, pat izsaka aizvainojošas piezīmes! Ja mūsu Baznīcas locekļi, tā vietā, lai palīdzētu risināt sarežģito situāciju, atgādina par viņas grēku!? Kāda būs topošās mātes reakcija? Kurš tajā brīdī būs noziedzies pret tuvākmīlestības bausli? Un jāņem vēl vērā, ka tas viss notiek tajā brīdī, kad gaidot jaunās dzīvības nākšanu pasaulē, topošajai mātei visvairāk ir vajadzīgs miers!

Jāņem vērā, ka cilvēka rīcības motivāciju ļoti daudzos gadījumos ietekmē viņa emocionālais stāvoklis. Tāpēc, saskarsmē ar viņu, mēs bieži vien  nedrīkstam būt "taisni" savos spriedumos. Tā mēs nodaram pāri gan konkrētam cilvēkam, gan arī, Baznīcai kopumā, jo šādi mēs rīkojamies pretēji tuvākmīlestības tikumam.

Sarah gadījumā ir lietas liecina viņai par labu. Piemēram, viņa pati liecina, ka bieži vien nonāk strīdos ar draudzeni aizstāvēdama ticību. Protams, ir redzams, ka viņai ir nācies paklupt, taču mēs neesam spējīgi par to izteikt objektīvu spriedumu. Par labu liecina arī tas, ka viņa savu spriedumu izsaka šajā forumā, nevis, piemēram, Delfos.

Te ir redzams, ka Dievs viņu nav atstājis bez svētības. Vīņš ir devis viņai iespēju kļūt par māti, devis viņai mērķi uz šīs zemes, kuram veltīt savu mīlestību, kura dēļ ir vērts ziedoties. Lai mūs nemulsina tas, ka šī ieņemšana ir notikusi ārlaulības sakaros, kas pats par sevi ir grēks! Dievs savu žēlastību un mīlestību var izpaust arī šādā veidā.

 Atcerēsimies, ka bieži vien cilvēku pretī grēkam grūž tieši mūsu "taisnums", nevēlēšanās ieklausīties otrā, mūsu neprasme mīlēt. "Taisnums", mūsu formāla turēšanās pie priekšrakstiem un stingrais prasīgums pret citiem ir tieši tas, kas mūs visvairāk attālina no Dieva, no mīlestības. Aiz sava "taisnuma" mēs bieži vien maskējam savu nespēju mīlēt, savu skaudību, muļķību, nepamatotās bailes. Tieši ar savu "taisnumu" un "pareizību" mēs bieži vien visvairāk sāpinām savus tuvākos. Visbeidzot, taisnums un taisnīgums ir divas dažādas lietas!

Manis iepriekš rakstītais nenozīmē, ka es noliedzu pareizību. Es neatbalstu ārlaulību sakarus. Taču manus iebildumus izraisa "pareizums" bez mīlestības, bez dziļākas iedziļināšanās lietas būtībā. Tāpēc izmantoju pēdiņas, jo nevar būt pareizs tas, kas savā dziļākajā būtībā ir nepareizs un destruktīvs.

Šajā gadījumā gan sirdsapziņa, gan veselais saprāts man liek nostāties grēcinieces pusē. Baidos, ka "taisnie" un "pareizie" ir daudz lielāki grēcinieki, par kuru atgriešanos un dvēseļu pestīšanu mums daudz vairāk jālūdzas!

Lai Dieva svētība Sarah un viņas gaidāmajam bērniņam!

 

 

 
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
07.04.2008 12:20
>ARM

Labs sprediķis, tikai ne par tēmu un neatbilstošs Baznīcas mācībai. Mani personīgi neinteresē kā Sarah ieņēmusi bērnu, bet tas, kādēļ viņa pārmet citiem to, ka viņi nav tādi kādus Sarah grib viņus redzēt. Un es nedomāju, ka grēks ir veids kā Dievs izrāda savu žēlsirdību un mīlestību. Dievs nedarbojas caur grēku, tas ir pretrunā ar Dieva dabu. Bet, Dievs arī grēku var izmantot, lai no tā būtu kāds labums. Šajā gadījumā bērns jau nav vainīgs pie mātes liderīgā dzīvesveida. Es tikai vēlos uzsvērt, ka bērns SEV ir viena no augstākajām egoisma formām. Mēs redzam, kas notiek skolās un ar viena vecāka bērniem. Ļoti daudzi ir ārkārtīgi nelaimīgi un nelīdzsvaroti, ja nav viena no vecākiem. Bet tam bērnam ir SVARĪGI zināt, ka viņš nav nejaušība vai egoisma ieņems, bērnam mīlestība vecāku starpā ir ārkārtīgi būtisks elements, lai viņš augtu harmoniski. Diemžēl, kā redzam, par to vairs neviens nedomā, tikai par sevi un savām iegribām.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Skumji...
07.04.2008 12:38
Belvedera

Es neesmu bez grēka...

Un šajā vietā tu pazaudē tiesības izteikt apgalvojumus, kas pretendē uz ko vairāk kā tavu grēcīgo viedokli!
Savukārt izteikt apgalvojumus par Luterismu to nepazīstot, savukārt parāda tavu intelektu!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
07.04.2008 12:38
Belvedera, zini, Tu man atgādini dažu labu manu radu, kurš, uzzinājis, ka es gaidu sesto bērnu, izsaka nožēlu un šausminās par manu saprāta trūkumu. Gandrīz vai gribās jautāt - Tu ko tagad vēlies, lai Sarah taisa abortu? tas taču ir egosma aktā ieņemts bērns, ārlaulības, nebūs viņam nākotnes, no viņa sarah kļūst sliktāka! Lūk, kur ir tas farizejisms - redzēt cilvēku nevis šodienā, bet vilkt viņam līdzi visus pagātnes grēkus! Ja Tu uzņemies tiesāt Sarah, tad jautāšu Tev, kur Tu biji pirms tam, kāpēc nepalīdzēji viņas laulībai? Ak nepazini, nezināji? Tad ko tagad uztraucies? Uztraucies labāk par sevi un skaties, kur vari kādam blakus palīdzēt, lai viņš vai viņa spētu dzīvot saskaņā ar Dievu un Baznīcu!
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Skumji...
07.04.2008 12:55
"Bet tam bērnam ir SVARĪGI zināt, ka viņš nav nejaušība ..."

Bērns bērnībā par tādiem jautājumiem, jeb tādās kategorijās, nedomā. Zinu to no savas pieredzes.

Ir labi ja, ja viss ir pēc standartiem, bet ja nav, tad tā arī nav katastrofa. Ja uzskaitam tos simtiem faktoru -  matariālos un garīgos, kas ir (skaitās) svarīgi bērna augšanai, tad mums nāktos tikai nobrīnīties, kā kara vai pēckara gados vēl spēja izaugt bērni, nodzīvot līdz sirmam vecumam un izaudzināt savus bērnus un mazbērnus. ... bez autiņbiksēm, bez ceļojumiem pa disnejlendām, bez dieniškajiem burgeriem, picām un citiem bezpalīdzīgo vecāku "mīlestības apliecinājumiem" ... un protams, kā gan bez pārlaimīgā veiksmīgi pelnošu vecāku komplekta, kas nekad neatļaujas viens otra klātbūtnē ne mazāko īgnuma izpausmi, lai tikai nesatraumētu vārgās dzīvībiņas psihi ...
core
pievienojies: 14.01.2005
Komentāri: 130
Re: Skumji...
07.04.2008 15:49
Man tomēr gribētos uzdot Sarah jautājumu: 'Nu kā Tev pašai liekas, vai ceļš, kuru Tu tagad ej ved tuvāk Dievam vai prom no Dieva?'. Man, no malas skatoties, liekas, ka prom no Dieva - ne jau ārlaulības bērna dēļ, bet tādēļ, ka Tu centies savu dzīvi veidot pēc savas gribas, nevis mēginot saklausīt Dieva gribu.

Man arī liekas, ka Tu to pati jūti, un nesakārtotās attiecības ar Dievu īstenībā ir Tava galvenā problēma; varbūt, ka Tev ir grūti tajā atzīties pašai sev, un tādēļ Tu gribi dzirdēt OK vārdus no apkārtējiem.

Mans ieteikums tāpēc pats vienkāršākais un būtībā vienīgais iespējamais : dodies pie Izlīgšanas Sakramenta.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Skumji...
07.04.2008 16:40
core, tamdēļ jau mums Sv. Gars uzrunā... un "dīda" ja kas nav kārtībā!

Ja mums ir jautājumi, kurus mēs meklējam, tātad mūsos ir kāds diskomforts. Un kā viens no Diskomforta avotiem mēdz būt Svētais Gars, kas iegūts kristībās, kurš arī dīda un neļauj mums mierīgi "padzīvot" kāmēr mēs nesasnihronizējamies ar Dievu! Dievs savējos nepamet, un vienu lietu viņš toč izdara - atņem mūsu elkus - tā kā tie vairs nedod mums kāroto mieru... Dievs grib būt vienīgais mūsu miera avots. Ja mūsos nav miera, tad tas jau pats par sevi mūs dzen meklēt atbildes pie mūsu Mierinātāja!

Un tas, ka Sarah te raksta, jau vien liecina, ka vismaz virzienu viņa apmēram pareizu ir uzņēmusi! Nu nevajag cilvēku ar buldozeru iestūrēt Dievnamā... ja viņa ir skatienu pret Dievu pavērsusi un sper šos bailīgos soļus, nu agri vai vēlu ačohnīsies pie altāra... nepaies tak garām Baznīcai, ja iet Baznīcas virzienā!
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
07.04.2008 18:57
Nevaru piekrist apgalvojumam par to, kas notiek skolās ar vienu vecāku bērniem. Personīgi zinu vairākus gadījumus, kad viens no vecākiem viens pats ir izaudzinājis brīnišķīgu cilvēku. tajā pašā laikā es varētu uzrādīt negatīvus piemērus ar daudziem abu vecāku bērniem. Taču, vai būtu taisnīgi to ņemta par etalonu!? Starp citu, es pats esmu audzis visai neģimeniskos apstākļos.

Neredzu, kas manos vārdos ir pret Baznīcas mācību? Vai Dievs mūs neaicina citam citu mīlēt. Taču mīlestība izpaužas arī centienos vienam otru saprast, uzklausīt, saprast viņa rīcības motivāciju.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
07.04.2008 19:25
>ARM

Evaņģēlijs parāda ļoti skaidrus kritērijus kā izvērtēt cilvēka rīcību. Un viens no tiem ir - taisnīga attieksme pašam pret sevi. Tāds bija Matejs, Marija Magdalēna utt. Grēcinieki, kas apzinās savu grēku un tas viņiem ļauj sekot Kristum. Pie Sarah šokējošais ir vārdi, ko viņa velta Baznīcas locekļiem (taisnajām svecēm, kā viņa sauc citus kristiešus, ko principā Dievs arī mīl un varbūt pat vairāk kā Sarah), kas viņai skaidri pateikuši, ka grēks ir grēks. Dieva cilvēks, pat apzinādamies, ka varbūt Baznīcas locekļi nerīkojas visai taktiski, tomēr teiktu, - jā, esmu grēkojusi. Nejauksim mīlestību ar paštaisnu visatļautību. Tā kā principā es piekrītu Core teiktajam.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
07.04.2008 20:04
Beldevera - lūdzu pievērs uzmanību manis iepriekš rakstītajam par iespējamo cilvēka emocionālo stāvokli! Ir iespējami gadījumi, kad cilvēka rīcība radusies emocionālu satricinājumu rezultātā un nav atbilstoša viņa patiesajai dabai. Diemžēl, Sarah spriedums par "taisnajām svecēm" var izrādīties patiess. Pats nesen biju liecinieks šādam gadījumam. Ēvaņģēlijs rāda skaidrus kritērijus, taču māca mūs arī piedot, censties saprast vienam otru.

Vēlreiz atgādinu - mēs nevaram vērsties pret līdzcilvēkiem ar nepārdomātu kritiku, neiedziļinājušies viņu patiesajos apstākļos! Tā mēs varam nodarīt ne tikai lielu postu šim cilvēkam, mēs tā pazudinām arī savas dvēseles. Es neaizstāvu grēku. Es vēršos pret izpratnes trūkumu. Pirms meklēt un vērtēt otra grēkus, paskatīsimies uz sevi, uz saviem grēkiem. Tad mēs ieraudzīsim, cik paši esam grēcīgi un mūsu skatījums uz citiem būs daudz patiesāks un taisnīgāks.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
07.04.2008 20:24
ARM

Tad būsim taisnīgi ne tikai pret Sarah emocionālo stāvokli, bet arī to, kas piemīt 'taisnajām svecēm', citādi rodas sajūta, ka vieniem viss piedots un citiem, nekas.
Komentāri:1234567Nākamie
 Saraksts/Par un ap kristietību/Skumji...