Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Skumji...
Komentāri:Iepriekšējie1234567Nākamie
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
14.04.2008 01:50
Beatrise

Jums ļoti patīk izvilkt kaut ko no konteksta, bet nu tad taisnības dēļ, vismaz pacentieties citēt precīzi. Vārds "puncis" pagaidām vēl nav oficiāli noteikts par lamuvārdu un es nekur nesaku, ka nedrīkst ar bērnu nākt Baznīcā. Es redzu, ka Jūs esat ne tikai līka, bet pie visa tā arī oriģināli nespējīga objektīvi izvērtēt oponenta teikto. Tādu saprāta kumpumu laikam nav  viegli izlabot.

Es saprotu, ka šī loma - "muskuļotā žēlsirdības acs" Jums ir makten iepatikusies un Jūs kasīsieties līdz kamēr es vai Matthew Jūs vienkārši ignorēs, tādēļ sākšu es un atļaušos turpmāk Jums vairs neatbildēt.

Tikai vēl pāris domas.  Ieciklējusies uz idejām, kas vispār nav paustas un savas līkumības pārņemta, lai iekļautos "pašpasludināto" žēlsirdības un mīlestības pārstāvju ciešajā saimē, Jūs esat piemirsusi vienu būtisku faktu: vienīgais ko mēs šajā diskusijā varam apspriest objektīvi ir ārlaulības bērns kā fakts. Pārējais viss ir minējumi, iedomājumi, iespējas. Jo nav dots neviens konkrēts piemērs, ka tiešām kāds katolis būtu dzinis Sarah laukā no Baznīcas, vīpsnājis utt. Arī mēs ar Matthew nevīpsnājam par Sarah kā tādu (kaut gan vietām viņa runā ļoti agresīvi un nepatīkami un viņai tiek atbildēts viņas pašas izteksmes veidā), mēs apspriežam faktu: ārlaulības bērna dzemdēšana katoļu Baznīcas kontekstā - kad rodas saspīlējums starp grēku (ārlaulības attiecības) un tā sekām (kas šoreiz ir bērns un tātad reāli, pozitīvs iznākums). Neaizmirstiet, ka dzimumsakarus ne-laulībā Baznīca definē kā NĀVĪGU GRĒKU. Nemaldiniet ticīgos ar skaisto bērna attēlu (kas tāds arī tiešām ir, vai laulībā dzimis vai ne), samazinot paša akta nopietnību un līdz ar to Jūs tiešā veidā kaitējat Baznīcas uzdevumam - svētdarīt cilvēkus. Jūs piesmejat Baznīcai uzticēto Atklāsmi un darāt to paša Dieva vārdā (kurš pats arī ir Žēlsirdība un Mīlestība),jo  Jūs pavēršat Viņa Mīlestību, kas izpaužas baušļos, pret pašu Dievu.

Šāda tīksmināšanās ap šo situāciju nepalīdz citām ticīgām sievietēm būt paļāvīgām uz Dievu un gaidīt savu ģimenes laimi ierastā ceļā, bet mudina viņas izlemt pašām kad, kādos apstākļos un ar ko ieņemt bērnu (runājot par ārpus laulības dzīvi). Principā es būtu klusējusi, ja vien neredzētu jau vairākus gadījumus, kad šādas "tīksmināšanās" vai arī tīri cilvēcisku tieksmju rezultātā jaunas un ļoti ticīgas meitenes ilgās pēc bērniņa izlemj pašas kļūt par māmiņām, labticīgi cerot, ka tas piepildīs viņu dzīvi. Ir piedzimuši jauki bērniņi un paliek tikai viens jautājums: vai mērķis attaisno līdzekli, ja mērķis sasniegts nevis nejauši, bet ar nodomu un apzināti ignorējot Dievu un Viņa providenciālo līdzdarbību ikviena dzīvē, Viņa likumu... Tev nebūs? Vai tiešām sievietei pēc 30. vairs nav nekāda iemesla cerēt uz to, ka Dievs vēl aizvien viņu vada? Ka viņai ir cerība?

Vai tiešām gandrīz  vienīgais grēks, ko vēl publiski var apspriest LKB kontekstā un pateikt pieklusinātu FUI ir - homoseksuālisms? Jo pārējie grēki palikti zem apskurbinoša subjektivitātes luktura un tā arī sāk izgaismoties daudzu labticīgu ticīgo prātos.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
14.04.2008 10:31
vārdu sakot, Belvedera, atgriežamies ne tik senajā pagātnē, kad visi ar pirkstu rādīja uz vientuļajām mātēm un meitene, kura sagrēkoja un ieņēma bērnu bez tēva, labāk pakārās vai noslīcinājās, nekā dzīvoja tālāk ar šādu grēka traipu?

Varbūt derētu atcerēties, ka ļaulības pārkāpšana ir VIENĪGAIS no visiem "nāvīgajiem grēkiem,  kuriem pēc tam ir tik uzskatāms pierādījums kā "ārlaulības bērns kā fakts". (Es nemaz nerunāšu par Tavu spēju noteikt, ka apspriežamais cilvēks ir veicis nāvīgi grēku - palasi katehismā, kas ir smags (nāvīgs) grēks, ja domā, ka pietiek vienīgi ar grēka metēriju). Slepkava var droši staigāt apkārt, bāriņu aplaupītājs var droši iet baznīcā, algas aizturētāji pat tv uzstājas - jo, redz, uz viņu pierēm nav uzrakstīts tas, ko darījuši.

Un maldies, ja domā, ar savu uzstāšanos aizstāvi baušļus un atturēsi sievietes no tiešām greizā soļa tipa "ja nevaru dabūt vīru, būs man vismaz bērniņš". (pie tam šī tēma nav šis gadījums). Lūk, labāk ķeries pie jauno vīriešu audzināšanas, dzemdē bērnus (ja esi laulāta sieva, protams) - lai būtu iespējams meitenēm izvēlēties labus vīrus, nevis jāķēpājas ar alkoholiķiem un mīlēt(atbildības)nespējīgiem kadriem. Pašlaik Tu nodarbojies tikai un vienīgi ar seku nīdēšanu.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Skumji...
14.04.2008 10:40
Ooo, nu gan te savērpuši publisku cita cilvēka dzīves iztirzāšanu.... Vispār diezgan jocīgi lasīt - viņa ir grēkojusi, nē nav grēkojusi, viņai jānožēlo grēks, nav jānožēlo utt.

1. Kas tad mēs par tiesnešiem, ka varam spriest par cita cilvēka sirds attiecībām ar Dievu? Ja grēks ir izdarīts, ļoti slikti. Bet vienmēr ir atgriešanās ceļš pie Kristus. "Kungs, piedod! Es grēkoju, bet to nožēloju! Piecel, lūdzu mani!" Un Kristus grēksūdzes sakramentā piedod! Laulības pārkāpšana un ārlaulības dzimumattiecības ir grēks. Punkts. Bet tāds pats "punkts" ir tas, ka arī cita nosodīšana un tiesāšana pat neredzot un kārtīgi neizrunājoties ar šo cilvēku, ir tāds pats grēks. Dievs mīl grēcinieku, bet ienīst tā grēku. Nekad neaizmirsīsim šo sadalījumu.

2. Tomēr jāpiekrīt kaut kur augstāk rakstītajam, ka Latvijas sabiedrībā un arī Baznīcā valda reāli dubultstandarti - homoseksuālisma praktizēšanu visi dedzīgi nosoda, bet pret laulības pārkāpšanu piever acis. Bet grēki ir ABI!  
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: Skumji...
14.04.2008 11:24
Var teikt, ka es tā kā parakstos zem Belvedera' s pēdējā komentāra :) un arī piekrītu Justas. par

"
2. Tomēr jāpiekrīt kaut kur augstāk rakstītajam, ka Latvijas sabiedrībā un arī Baznīcā valda reāli dubultstandarti - homoseksuālisma praktizēšanu visi dedzīgi nosoda, bet pret laulības pārkāpšanu piever acis. Bet grēki ir ABI!"

savukārt komentējot to, ka kāds tiek iztirzāts un beigās sanāk tiesāšana gluži nepiekrītu.

Jo te rodas problēma tajā, ka tiek abstrakti iztulkota un izskaidrota attieksme pret grēku un to kādu pozīciju ieņemt normālam baznīcā praktizējošam katolim šajos jautājumos, te uzreiz vienkārši ir jāsaprot tas, kā Justas teiktajā komentārā, ka " pievert acis" nevajag un nogludināt vai nesaukt lietas vārdos, tas bija grēks un tas ir fakts un viss.

Vēl runājot par Belvedera' s komentāru es pilnīgi piekrītu, ka ir šī tendence, un tas man škiet arī ir tas, ko es varbūt ne tik tiešos tekstos paudu, ka daudzām māsām, pat ļoti dedzīgām, gadās šī situācija - es mīlu Dievu, sekoju Viņam, eju uz baznīcu, pat daru vēl dažādas aktivitātes, bet tad pēkšņi Dieva apredzību nomainu pret savām ambīcijām,  - ak es esmu viena, man nav vīra es gribu vīru un bērnus..., un tad es skatos, pēkšņi dzīvē "Tavs prāts, lai notiek, kā debesīs tā arī virs zemes..." ir nomainīts uz " manu prātu", jo ir taču bailes, ka Dievs nebūs ieplānojis vīru un bērnus īstajā laikā, tapēc mazliet "jāpalīdz" Dieva plānam un pašai japarlec pāris dzīves nodaļām Dieva plānā, lai tiktu līdz kārotajam.  Un kad ir saņemts tas, kas kārtos, tad atpakaļ pie "Tavs prāts..."  un lūgumi Dievam, lai saglābj visu...
Laimīgākie gadījumi, ka tomēr pēc šāda scenārija, baznīcas solā redzam ģimeni, laimīgu un īstās dzīvās attiecībās ar Dievu, nevis māsa Kristū ir  "ierāvusi" baznīcā sava bērna tēvu, kurš  sekusuālās attiecības mīl vairāk kā Dievu. Pa visam bēdīgais scenārijs ir, kad māsa Kristū dabū ko kārojusi, bet paliek viena...
Intresantākais ir tas, ka pazūd Dieva mīlestības un apredzības realitās izpausmes dzīve, principā, kas skarbi sakot norāda par ticības trūkumu, ka Dievs dos to labāko un dos īstajā laikā. Viņš mūs mīl un dod to, kas mums ir pats labākais. es uzskatu,ka tā pat kā visas materiālas lietas arī laulātais draugs ir lieta, kas mums dzenoties pēc debesu valstības tiek "piemesta" klāt.

Vairāk ilgas pēc Dieva griba un prāta, kā arī ticības, ka Viņš mums grib to labāko...

Kam trūkst ticības un gudrības, lai lūdz no Dieva, jo Viņš dod nepārmezdams...


PAX
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
14.04.2008 11:24
Jau iepriekš minēju, ka norādīšana uz citu grēkiem liecina par to, ka norādītāji nav droši paši par sevi!

Homoseksuālisma jautājums pie mums ir mākslīgi uzkurināts. Tas ir ļoti ērts temats, aiz kura maskējoties var veikt netīrus darījumus. Domāju, ka nav nejaušība tas, ka pagājušajā gadā homootrakuma pasākumi tika iezvanīti tieši tajā laikā, kad "tikumības" aizstāvji steidzamā kārtā atdeva Krievijai Abrenes apriņķi. Tā nav nejaušība, ka visskaļākie "ģimenes sargi" pie mums ir LPP un Ļeģajeva sekta.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: Skumji...
14.04.2008 11:29
To ARM  -  Jau iepriekš minēju, ka norādīšana uz citu grēkiem liecina par to, ka norādītāji nav droši paši par sevi! :D :D :D (izlasi šo savu komentāra pirmo daļu pēc tam kad esi izlasijusi otro :D )


PAX
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
14.04.2008 11:32
Vēl vēlos piebilst, ka Sarah gadījumā norādīšana uz grēku ir nevajadzīga, jo no viņas teksta mēs nevaram izdarīt secinājumu par to, ka viņai trūktu grēku nožēlas. Tāpat viņas tekstā nav manāms aicinājums grēkot. Ir jāņem vērā arī teksta rakstītāja emocionālais stāvoklis rakstīšanas brīdī, kas, kā jau iepriekš minēju, ne vienmēr pilnīgi atspoguļo rakstītāja patieso nostāju.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Skumji...
14.04.2008 11:37
Mathew, mana teksta pirmajai daļai nav nekāda sakara ar otro? Domāju, ka šeit iztirzātajam tematam ir maz sakara ar manis pieminēto homotrakumu.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
14.04.2008 11:41
Kri

Es jau sen vairs nerunāju tieši par Sarah gadījumu, bet pievēršu uzmanību vispār šim jautājumam kā tādam. Kas attiecas uz sekām - kā Tu domā, ja cilvēki, arī jaunie vīrieši vairāk dzīvotu pēc tā, ko Baznīca piedāvā, vai meitenes būtu šādā situācijā? Bet, ja viņi tā nedzīvo, vai nav tā, ka lietas jau ir krietni relativizētas un, tātad, es neapskatu sekas, pie pieskaros pašai problēmas saknei?
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
14.04.2008 14:27
Belvedera. Vispirms, vārds "puncis" nav lamuvārds un nekad tāds nebūs. Tikai nav labi skaitīt svešus punčus baznīcā. Tiešām.

Bet ja Jūs gribat apspriest tēmu "Ārlaulības bērna dzemdēšana katoļu Baznīcas kontekstā", tad atveriet jaunu sadaļu. Jo šeit tiek apspriesta cita tēma: "Ļaut bērniņam iet pie Jēzus". Kā palīdzēt Sarah? Jo tikai galīgi nejūtīgs cilvēks var nedzirdēt viņas palīgā saucienu. Varētu vēl sākt apspriest, vai visu dzīvi uz viņu rādīsim ar pirkstu? Un uz Mariju Magdalēnu arī?

Nu nezinu, varbūt, es Jūs tiešām napareizi sapratu, bet Jūs pateicāt: "Tādi cilvēki lūdz Dievu, tad sagrēko, tad atkal nožēlo". O, taisnā svecīte, Jums tā nav?

Pēc Jūsu vārdiem, es esmu pavisam  līka svecīte. Tas nekas, man pietiks drupačiņu zem galda salīkušai salasīt kopā ar sunīšiem. Piemēram, ar ARM.
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
14.04.2008 14:45
Belvedera, atkal Mathew vārdus piedēvēju Jums. Atkal dusmosieties. Nedusmojieties. Tie vārdi, ka lūdz Dievu, tad sagrēko, tad atkal nožēlo.

Jūs varat man neatbildēt, ja nevēlaties. Es nelieku. Bet ja atbildēsiet, tad labāk stāstiet par savu pieredzi, nevis manu. Par manu Jūs varat tikai jautāt, un es varu atbildēt.

Jau kuro reizi Jūs lūdzu: palīdziet Sarah piecelties. 
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Skumji...
14.04.2008 15:40
ēēē..., nu nebūs par tēmu, bet te pāris ļaužu izteicās, ka saglabās savu pārliecību turpinādami iestāties pret kontracepciju. lai man būtu mierīgāks prāts, es arī sev gribētu tādu pārliecību, tikai neviens vēl man nav spējis izskaidrot tās pamatojumu rakstos. vai pāris vārdos šīs pārliecības pamatojumu kāds nevarētu te tiražēt arī priekš manis? atvainojos, ka to ierakstīju šeit, bet jaunu tēmu uzsākt negribējās.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
14.04.2008 16:10
http://www.katedrale.lv/index.php?id=292&thd=1814
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
14.04.2008 18:05
>Kri

Visu cieņu Tev par viedokļiem, bet atvaino, nejauši uzdūros augšmminētajā linkā uz šo un citēju Tevi: "Ja AAM tiek lietota nolūkā "nepieļaut grūtniecību" , tad tā ir tāda pati kontracepcija kā visas citas un kā tāda arī cilvēka cieņai neatbilstoša un arī Baznīcas noraidīta. Visa sāls tomēr ir nodomā un apziņā."

Grūti piekrist, jo tā diemžēl nav katoliskā morālteoloģija. Pietiek vien izlasīt Pāvila VI Humanae vitae. Gluži otrādi, šo metodi ļoti labi drīkst pielietot, lai regulētu dzimstību un nepieļautu grūtniecību. Varbūt Tu vari pastāstīt no kurienes nāk Tavs viedoklis un kā Tu to pamato? Ja ne šeit, tad diskusijā par kontracepciju.

Gratiae.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
14.04.2008 18:50
Vai Pāvila VI enciklikā tiešām ir šādi vārdi, ka AAM ir domāta,. lai nepieļautu grūtniecību? Varbūt Tu ne tā iztulkoji, jo latviski, vismaz cik man zināms, tā vēl nav pieejama. Un nianses ir svarīgas.
Otrā diksusijā ielikšu linku, kur palasīties interesantiem no
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Skumji...
14.04.2008 18:51
no "Familiaris Consorcio".
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
14.04.2008 19:13
Karol Meissner OSB, Boleslaw Suszka, Laulība kā Sakraments, Katoļu Baznīcas Vēstnesis Nr 7 (343), 2008.gada 12.aprīlis, 11.-12.lpp., turpinājums 33 no iepriekšējiem numuriem.

"Tiesības periodiski atturēties no dzimumdzīves ļauj laulātajiem paredzēt bērna ieņemšanu, saglabājot laulāto godprātību. Tas ir, ja laulātajiem ir pamatoti iemesli savas laulības noteiktā etapā neieņemt bērniņu, tad viņi var atturēties no dzimumattiecībām sievas auglības dienā. Tāda ieņemšanas plānošana ir godprātīga."

... Tulkoja kustība "Par dzīvību" un priesteris Ilmārs Tolstovs.

Tā ir. Bet vai godprātīga ir Sarah un viņas bērniņa izraidīšana no baznīcas?

Te runāja par homoseksuālismu, ka to nosoda. Pat ja cilvēks grib laboties?

Tātad, par bijušu grēku Sarah vai tam pašam homoseksuālistam var mūžam pārmest... un tas ir godprātīgi?

Tad pārmetīsim arī Marijai Magdalēnai ... mūžīgi (kaut viņai nebija bērna "kā fakta").

Dievs, neieskaiti viņiem šo grēku!

Grēku - nomētāt cilvēku ar akmeņiem. Vai tas grēks ir mazāks kā laulības pārkāpšana? Te jau  kāds rakstīja (baidos atkal kļūdīties, kurš), citēju: "Kurš pārkāpj vienu bausli, pārkāpj visus".

Tātad uz Sarah šis citāts attiecas, bet uz citāta autoru - nē.

Sarah!

Sarah, Tu izturēsi visu, dzīvosi Dieva žēlastībā un būsi laimīga! Piedod tiem, kas Tev pārmeta par "punci", ej uz to pašu baznīcu, uz kuru gāji, uz savu draudzi. Beatrise.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
14.04.2008 20:34
Es gan zinu, ka Pro life pasaulē vairāk pazīstama kā eksaltēta un fanātiska amerikāņu protestantu kustība, ne? Interesanti, vai lielie Sarah aizstāvji iet aiz šiem sadalīto bērniņu plakātiem un sauc uz abortus izdarījušajām sievietēm, ka viņas grēkojušas, jeb apsauc Pro life uz norādīšanu uz grēku?
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
14.04.2008 20:40
Rakstu, kuru citēju, publicēja Katoļu Baznīcas vēstnesis. Autori - Karols Meissner OSB un Boleslaw Suszka.

Nav svarīgi, kas tulkoja.

 
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: Skumji...
15.04.2008 00:19
Belvedera! Vēlos zināt, kur rakstīts par " Pro life" kā par protestantu organiozāciju? Es kustības " par dzīvību" birojā regulāri varu lasīt ASV iznākošo katõļu organizācijas  " Pro life Action ministries" biļetenu, kā arī  citas katoļu organizācijas  - " Human life international" izdevumus angļu un vācu valodā.

Par tiem sagrieztajiem bērniņiem: šo sestdien notiks kustības " Par dzīvību" lūgšanu gājiens no Jēkaba katedrāles uz dzemdību namu. Sākums pulksten 8 ( sv. Mise dzīvības nodomā). Es piedalīšos.  Un Jūs?  Varbūt mēs varētu iepazīties!
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
15.04.2008 01:35
Jāni, es neko neskaidrošu. Izpēti pats, šķiet, ka tam Tev inteliģences netrūkst. Vienīgais - šī organizācija ir saistīta pat ar teroraktiem, kas veikti slimnīcās. Man tas nav īpaši pieņemams. Un arī G.W Bušu.

Un nē, es neiešu šādos gājienos. Labāk upurēšu savu tās dienas Misi šajā nolūkā. Diez vai tas būs mazāk efektīvi?
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
15.04.2008 06:20
Pie Katedrāles stāv Sarah, lūdz žēlastību savam bērniņam.

Tad atnāk Jānis un laipni gaida tikšanos ar Belvederu, tik saņem kurvīti.

Vēl tālāk rindā uz aizlūgumu par savu dvēseli stāv Bušs.

Un kustība Par dzīvību nobīdīta pavisam malā, jo tiek turēta aizdomās par teroraktiem.

Migla un melna aizdomu ēna.

Kas biezo miglu izkliedēs?
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: Skumji...
15.04.2008 07:17
Un Beatrise muskuļotām acīm Katoļu Baznīcas svētdarīšanas darbu traucē.
Belvedera
pievienojies: 03.03.2008
Komentāri: 70
Re: Skumji...
15.04.2008 08:05
Kā gara siekala plūst "līkie sveķi"
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Skumji...
15.04.2008 10:01
paldies, kri, taču tā diskusija, kuras saiti norādīji nesniedz neko citu, kā "tā jārīkojas, jo tā kāds cilvēks ir teicis". man tas teksts, ko kāds cilvēks ir teicis, izskatās, kā vistīrākā filozofija, kuru var apgāzt ar tieši tādu pašu filozofiju, kā jau tai diskusijā arī ir redzams. kā lai no tā gūst pārliecību? esmu krietnu laiku dzīvojis ar cieņu paļaudamies uz augstāku autoritāti, taču kādreiz pienāk laiks, kad gribas saskatīt skaidru, vai nu likumisku vai vismaz loģisku pamatojumu uz jautājumu, kuram autoritāte skaidru atbildi nav sniegusi.
Komentāri:Iepriekšējie1234567Nākamie
 Saraksts/Par un ap kristietību/Skumji...