Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
 
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 14:59
Dārgie brāļi un māsas Kristū!

Kapēc tiek klusēts par Svētā Gara davanu redzamajām izpausmēm? Kapēc netiek runāts par to, ka atjaunošanās Svētā Gara iespaidā, nepadara mūs labākus, bet gan dod iespēju mums labāk saklausīt Dieva gribu, vieglāk atrast kontaktu ar Viņu. Harizmāts nav labāks par neharizmātu, bet praktizējošs harizmāts ir atvērtāks Dieva vadības saklausīšanai. Latvija klusē kā partizāns.

Protams, ka es runāju par normālu sabalansētu katoļa dzīvi ar sakramentiem, un arī ar slavēšanu un lūgšanos mēlēs.  nevis uzsvars ir uz harizmātiskām aktivitātēm, ka pašmērķim. Bet galvenā lieta ir iespēja tuvoties Dievam izdzīvot ikdienā Viņa klātbūtni, kad Svētais Gars atgādina šīs lietas.

Kaut kāds maldīgs uzskats, ka viss harizmātisks ir nepareizs, nepestijošs maldinošs. Ir jābūt visur baznīcas autoritātēm - priesteriem, kas visu uzrauga un zina par šīm lietām, nekādas pašdarbības ar exorcismu, bet ar slavēšanu, rakstu lasīšanu, kopīgu lūgšanos, aizlūgšanām, un ik pa reizei piedaloties priesterim, tas ir tikai pestīšanai un augšanai gan personīgi, gan visai baznīcai.

Esmu saskumis, ka latvijas katoļu baznīca neilgojas pēc Svētā Gara dāvanām (vismaz arējā darbība un iekšējā uz to norāda, ka nekas netiek mudināts un stāstīts par to, lai radītu šādu ilgu iedīgļus), kas ir ne tikai tās, ko saņemam iestiprināšanas sakramentā, bet arī tās, kur mēs esam visu savu dzīvi atdevuši Jēzus rokās un ilgās pēc Viņa klātbūtnes mūsu dzīvē esam lūguši, lai par mums lūdz Baznīcas atzīti māsas un brāļi, ka mēs saņemtu šīs Svētā Gara dāvanas, kas ir minētas vēstulē korentiešiem 12 nodaļā.

kādu neilgu laiciņu atpakaļ tika svinēta katoļu baznīcas harizmātiskās atjaunotnes 40 gadu jubileja kopā ar pāvestu Benediktu XVI, un par godu šim pasākumam tika izveidots mazs video, par katoļu baznīcas harizmātiskās atjaunotnes vēsturi. http://www.youtube.com/watch?v=J-QDOcDGDWA
šajā pasākumā piedalījās arī niecīga grupa no latvijas. šis video būtu jāredz katram LKB priesterim un arī lajam.

Man Svētais Gars ir dāvājis reālu ticības dāvanu un gudrību arī nepazust šajā pasaulē... viss ir Viņa žēlastība, ja nebūtu Svētā Gara manā dzīvē, tad es ticētu tikai savā prātā, nevis ar visu savu būtību.


Ja Latvijas Katoļu baznīca grib izdzīvot tad mums ir jātveras Harizmām,  atliek paskatīties baznīcas solos - baznīca noveco un mirst, sirmu matu ir vairāk nekā jaunu . tikai daudz pensonētu sieviešu, un dažī bērni kurus vecmammas atstiepušas uz baznīcu, bet kad paliks pacmit, tad pazudīs un pīpēs aiz stūra. Ja es nezinātu un nepiedzīvotu komūnijas žēlastības, es nebūtu Katoļu baznīcā. iznīcība un tuksnesis, ja neatvērsies gani Svētā Gara darbībai.

Vajag organizētu parraugošu harizmātisku strukturu, tad nebūs bardaks, anarhijas pašdarbības, bet reāla atjaunošanās un Baznīcas celšana un nostiprināšanās.


Latvijā ir daudz veģitējošu draudžu, kurām prasītos atslēgt dzīvības uzturošos aparātus.
Ogres Meinarda draudze ir viens lielisks piemērs, tam kā vajag nomērdēt un nogriezt Svētā Gara darbību. Bet kaut priesteris nav praktizējošs harizmāts, bet ir atvērts uz šīm lietām un konsultējas ar kompetentākiem priesteriem šajos jautājumos, un ļauj draudzē šādiem cilvēkiem būt un izpausties savā veidā, tad uzreiz draudzē ir  protestantiskiem vārdiem runājot "svaidijums" :).

Man liekas, ka doma ir tāda LKB - pārāk liela ķēpa tapēc klapējam bodi ciet.  Ja visu normāli uzrauga un organizē, tad tas nesīs augļus, protams, visur ir problēmas, bet vai tapēc ir aizliegta mise, vai litānijas vai vēl kāda cita baznīcas prakse.  Pāvils runā, ka vajag lūgties mēlēs, tiem kam ir šī dāvana un arī par to, ka ir jāilgojas un jālūdz pēc šīm dāvanām. Mazliet mistiskas Dieva bijības un bijāšanas dāvanas Iestiprināšanas sakramentā, diez vai man tagad 13 gadīgs baznīcas biedrs pateiks, ka nu es bijāju Dievu pēc Iestiprināšanas sakramenta, savukārt saņemot t.s. kristību Svētajā Garā, Dievs ieliek pats šo bijību un bijāšanu pret Viņu, tu saproti , ka esi maziņš un ka tavs Dievs ir īstais Lielais Dievs.

vārdu sakot arī Jānis Pāvils II izvilka un nenoslīcināja Katoļu harizmātus, bet gan aicināja ilgoties pēc šīm dāvanām, un attīstīt kopienas attiecības baznīcā.


es personīgi visiem silti iesaku ilgoties pēc Svētā Gara pieskāriena.

P.S. šausmīgi aizdomīgi liekas lekcionārija lasijumos mēles aiztātas ar valodām, ka nu apustuļi un marija runāja citās valodās, bet īstenībā tā bija tā pati runāšana mēlēs, tikai tā ir viena no mēļu dāvanas izpausmēm, ka cilvēks var runāt pilnīgi perfekti citā valodā pašam to nesaprotot... nevis, ka nu viņi dabuja visu vārdu krājumu savās galvās ar Svētā Gara palīdzību.... Baznīca klusē un nerunā daudz par to, kapēc? es bez Svētā Gara būtu "trubā" pazudis un baznīcas solā ticētu savam dievam, nevis Dievam, kas ir radijis debesis un zemi un nosūtījis Savu Garu.
Neticigais
pievienojies: 10.05.2008
Komentāri: 3
wtf?
10.05.2008 15:04
wtf?... kas tas ir..
nevareeji isak pastaastiit, domaa kaac grib lasiit to tavu samurgojumu?..
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 15:52
Mathew, sv. apustulis Pāvils arī aicina censties pēc lielākām Dāvanām (ne tikai harizmām, kuras ir dotas kalpošanai Baznīcā un pasaulē) - pēc mīlestības. Ja nav mīlestības, tad arī harizmas nelīdz. Vai tevī ir pacietība, lēnprātība u. c. Sv. Gara augļi ?

Kardināls Jānis P. teica, ka ir jālūdz (saskaņā ar Dieva gribu) tās Sv. Gara žēlastības (harizmas), kuras cilvēkam ir vajadzīgas, lai viņš dzīvotu, augtu kā kristietis un sasniegtu mūžīgo dzīvi.

Cilvēks var kļūt lepns par to, ka viņam ir harizmas - tā ir lietas bīstamā puse.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 19:14
es nerunāju par to, ka visas ikdienas mīlestības izpausmes nav pārākas par lūgšanu mēlēs. Jebkurš mīlestības darbs patiesā Dieva atzīšanā un ar tīru sirdi Dieva priekšā būs pestīšanai lielāks guvums kā  minūte lūdzoties mēlēs :). kardināla vārdi pareizi. tikai kaut kā ir tā, ka nerunā par to, ka šīm dāvanām ir liela iespēja atvieglot un veicināt katra cilvēka personīgo pestīšanas ceļu.

Tā ir kā iespēja iegūt jaunu elpu, vai nomainīt riteni uz moci. Protams, var nosisties ar abiem - tas tā līdzībās runājot, neviens nav pilnīgs ne harizmāts ne neharizmāts, tikai atvērtība harizmām ir lielāka Dieva klātbūtnes esamība un iedvesma uz sekošanu Viņa gribai.
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 19:23
lai Dievs dod, ka cilvēki nepieķertos Viņa dāvanām, žēlastībām bet Viņam
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 19:26
vai arī mūsdienās ir tā, ka vieni meklē zīmes, citi - gudrību, bet Baznīca sludina Kristu krustā sistu, augšāmcēlušos
Bibiano
pievienojies: 10.05.2008
Komentāri: 2
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 19:36
Vai tā runāšana mēlēs, kas bija Pāvila laikos, ir tā pati, kas šodien? Un vai pēc definīcijas Baznīcā viss nav harizmātisks, ne tikai tie, kas sevi dēvē par harizmātiem? Galu galā, harizma ir dota ikvienam kristietim.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 20:08
J. vot tieši tas ir tas par, ko es runāju, ka tas ir elegants pluss ikdienas dzīvej Sekojot Kristum, ka tas nav kaut kādas brīnumzāles vai pašpietiekama lieta, kur nevajag ne baznīcu ne sakramentus.

Vienkārši par maz tiek skaidrots un par maz izauklētas daudzas lietas, tā pati mise, cik cilvēki saprot liturģijas detaļas, cik daudziem tās tiek izskaidrotas. amen amen un viss, bet kapēc?

Tā pat šīs Svētā Gara izpauzmes var nest tikai labumu pareizā gaismā un kārtīga sakramentu pieņemoša katoļa dzīvē var dot tikai pozetīvas pārmaiņas.

Harizmāts, kas pieķeras izpausmēm un dāvanām un kļūst lielīgs ar to ka viņam davanas, nav ne ar ko labāks, par tādu, kas pielūdz svētbildi nevis lūdz kāda svētā palīdzību, lai tas lūgtu par viņu, tā pat kā cerība uz max sienām izkarinātām ar rožukroņiem un lūgšanu grāmatiņām, nenes pestīšanu tā pat arī šīs dāvanas, pašas par sevi neko nedara ja to lietotājam nav atvērtības uz Dieva gribu un vēlmi darīt lietas pareizi Patiesībā. Principā šīs dāvanas var saņemt ilgās pēc Dieva un esot zināmā attiecību pakāpē ar Dievu, viss iepriekšējais ticības fons var tikai nostiprināties un padziļināties ja bijis pareizs.

Ja par svēto un marijas kultu mūsu baznīcā tiktu brīdināts tik pat ļoti kā par harizmātiskām aktivitātēm es būtu priecīgs, jo tik liela paļaušanās uz sakrementālijām, kā LKB  ir vērā ņemama, ka cilvēki grib tādu un šitādu svētību, tādus un tādus ūdeņus, bet sekot Kristum arpus baznīcas uzturēt dzīvas attiecības ar Dievu, lasīt Bībeli pārdomāt.... kaut kur tā aktivitāte pazūd.


tā lūk ceļš ir šaurs.... bet, kas var būt labāks pavadonis par Svēto Garu?
Bibiano
pievienojies: 10.05.2008
Komentāri: 2
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
10.05.2008 21:52
Nezinu vai labāks, bet varbūt labāk būtu vadīties no visas Svētās Trīsvienības: Tēva, Dēla un Sv. Gara?
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
12.05.2008 11:33
"Vai tā runāšana mēlēs, kas bija Pāvila laikos, ir tā pati, kas šodien?"

Protams, ka nav! Toreiz visi klātesošie saprata, ko viņiem saka mēlēs runājošais, bet šodien pats mēlēs runājošais nesprot, ko pats saka, kur nu vēl apkārtējie. manuprāt, mēlēs runāšana bija priekš tam, lai dažādu tautību cilvēki spētu saprast apustuļu teikto, nevis noklausītos nevienam nesaprotamu skaņu virknējumu.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
12.05.2008 14:30
bibiano... aizej palasi puķītes.... tad varbūt atradīsies kāda prātīgāka doma, ko uzrakstīt, ja nav nekā par tēmu, tad labāk paklusē, te tiek runāts par Svēto Garu, kā personu, kas ir Aizstāvis, Patiesības Gars, kas atgādina visas lietas, ko Jēzus ir mācijis, nevis kaut kādi teksti no mazā katehisma. Atzīta ir visa trīsvienība, bet katra persona ir apskatīšanas vērta un ar savām īpašām īpašībām.

Paldies
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
12.05.2008 14:31
A, un vai jūs vispār noskatījāties video?
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
12.05.2008 16:08
Uldiss, gluži nepareizi runā.... Svētā Gara dāvana runāšana mēlēs ir tā pati kas Pāvila laikos :), kā minēju konkrētā valoda vasarssvētku dienā ir tikai viena no izpausmēm. Pašam ir bijusi iespēja redzēt šādu izpausmi, šai dāvanai. 
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
13.05.2008 13:16
Nu, un ko Tu no tās "mēlēs runāšanas" saprati? Kādu tekstu vai domu? Es arī esmu redzējis cilvēkus izdevšam nesaprotamas skaņas, bet kāda no tā jēga? Kā jau teicu, ir rakstīts, ka apustuļu laikos, kad apustuļi runāja mēlēs, viņu teikto saprata dažādu tautību cilvēki un paši brīnījās, kā tas iespējams, tātad teiktajam bija konkrēta jēga. Mūsdienās no tā dēvētās "mēlēs runāšanas", ne pats runātājs, ne klausītāji  neko nesaprot.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
14.05.2008 09:58
nezinu kādā veidā, bet mans komentārs bija vispirmz zem augšā redzamā uldiss teksta, tā kā var velreiz uldiss izlasiit ko rakstiju :)
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
14.05.2008 11:52
rekur vērtīgs links no catholic.lv

http://www.catholic.lv/w/Kopienas/Harizmatiska%20atjaunotne/foster_atjaunotne_visp&davanas.htm
Hieronymus
pievienojies: 25.12.2004
Komentāri: 135
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
17.05.2008 09:33
Jaa nudien, taa tik ir daavana - krist gar zemi un verveleet meelees. Starp citu loti atagdina dazhadu paganu shamanu nonaksanu transa, aareeji neatskirsi no harzimatiskaa kristiesha.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
20.05.2008 12:10
jap aprobežotība sit augstu vilni... acīmredzot, te dažiem ir prieks dzīvot, bez Svētā Gara pieskāriena... skumji, ļoti skumji, to visu, ko neizprot saukt par dumju, kaut vai zemtekstos
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
20.05.2008 15:11
matthew, Jūs taču nevēlaties teikt, ka glosolālija ir vienīgais veids, kā cilvēka dvēselei var pieskarties Svētais Gars? Ir taču vēl arī daudzi citi, vai ne?
Personīgi es uz "runāšanu mēlēs" raugos ļoti piesardzīgi, kaut arī Baznīca to ir pieļāvusi.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
20.05.2008 15:41
Pilnībā piekrītu, ka uz šīm lietām jāraugās piesardzīgi! Šādas diskusijas rāda, ka daudzi cilvēki ir apmulsuši savos meklējumos. Domāju, ka Svētais Gars mūs visdziļāk uzrunā caur patiesām tuvākmīlestības jūtām. Neaizmirsīsim, kādēļ mēs dzīvojam šajā pasaulē.
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
20.05.2008 16:56
nu toms augustins, vismaz tev ir viedoklis, ko var saukt par viedokli... nevis tas ir slikti, taa nevajag. tāda sajūta, ka visi grib palikt tur kur ir.... es esmu normāls katolis, man patīk gan sakramenta priekšā pavadīt laiku un būt ar Kungu, gan lasīt rakstus, gan pārdomāt daudzas lietas arī ar prātu, bet tas ir smieklīgi, ka cilvēki visu laiku grib kaut ko nolikt atpakaļ - nu arī ar kājām uz Daugavpili var aiziet... bet es saku, var arī ar mašīnu aizbraukt... un tad ui... tā var visādi beigties... labāk ar kājām....

ja es te redzētu, kādu argumentētu viedokli, tad būtu intresanti, bet tā kā ir tikai tādas suņu rejas (izņemot tomu) tad vēl jo vairāk rodas iespaids par lietām ko nesaprotam mēs tās noraidam vai uzkatam par kaitnieciskām.

bet Katoļu baznīcas galva Pāvests, atzīst šīs lietas, Jānis Pāvils II arī bija par šo un bija par daudzām lietām pateicīgs harizmātiskai kustībai.

nevajag samierināties ar mazumiņu, ja Dievs var dot daudz vairāk....
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
20.05.2008 17:39
Mathew, vai Tu, pirms saņem no Dieva kaut ko vairāk, esi paskatījies apkārt? Varbūt Tev blakus ir kāds līdzcilvēks, kuram vajadzīgs pasniegt palīdzīgu roku!
mathew
pievienojies: 30.03.2005
Komentāri: 80
Re: atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!
21.05.2008 16:57
ARM būtu arī jauki ja tu izlasītu, ko iepriekš rakstu, pirms māci man tuvākmīlestību...
"es nerunāju par to, ka visas ikdienas mīlestības izpausmes nav pārākas par lūgšanu mēlēs. Jebkurš mīlestības darbs patiesā Dieva atzīšanā un ar tīru sirdi Dieva priekšā būs pestīšanai lielāks guvums kā minūte lūdzoties mēlēs :)"

laikam tad es esmu te vienīgais mazais meža dīvainis, kam Jaunajā derībā ir 1kor 12 nodaļa. izskatās, ka pārējie būs izrāvuši šīs lapas, vai salipušas kopā :)....
 
 Saraksts/Katolicisms/atkal par jaukajiem vasarsvētkiem!