Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
 
reformatore
pievienojies: 20.03.2010
Komentāri: 14
Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 18:26
Kā jūs domājat?
2005
pievienojies: 26.09.2005
Komentāri: 8
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 20:26
>reformatore
Ko Tu pati domā par šo lietu?
Esmu pamanījis, ka Tu forumā šeit provocē uz noteikta rakstura jautājumiem,bet pati savas domas neatklāj kā tikai izņemti no konteksta Svēto Rakstu citāti. Ko Tu vēlies panākt,uzzināt? Uz uzdodot šo jautājumu kādu atbildi gribi dzirdēt? Baznīcas vai cilvēku personīgo? Jo nevar saprast kam Tu adresē savu jautājumu?
reformatore
pievienojies: 20.03.2010
Komentāri: 14
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 20:39
Cik zinu,tad RKB oficiālā nostāja ir: prezervatīvs ir grēcīgs.Tāpēc gribētu dzirdēt ar ko šis apgalvojums tiek pamatots kā arī parasto baznīcēnu domas.
2005
pievienojies: 26.09.2005
Komentāri: 8
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 20:58
Ja oficiālo Baznīcas nostāju,tad šaubos vai forums būs īstā vieta!
Šeit vari saņemt atbildes vai tikai versijas, kuras varēsi atkal apstrīdēt ar citātiem!
reformatore
pievienojies: 20.03.2010
Komentāri: 14
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 21:38
A ko vai katoļiem ir problēmas ar savu apgalvojumu pamatošanu? Vai arī viņi apšauba pāvesta nemaldību?
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 22:02
Reformatore, kāpēc esi tik nedroša par savu kristietes identitāti?
2005
pievienojies: 26.09.2005
Komentāri: 8
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.03.2010 22:03
To jau uzreiz var saprats, ka tieši to Tu arī vēlies panākt!
Bet ar tevīm diskutējot nevar nonākt līdz patiesībai,tāpec, ka tu ar izņemtiem no konteksta Sv.Rakstu citātiem mētājies kā ar plūmēm!
reformatore
pievienojies: 20.03.2010
Komentāri: 14
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
28.03.2010 11:23
Pēc kā tu spried,ka esmu nedroša par savu kristietes identitāti?Ja kādam liekas,ka es tekstus izrauju no konteksta, tad lai oponē un pamato ar neizrautiem tekstiem no konteksta.
Aiko_Saule
pievienojies: 05.06.2005
Komentāri: 181
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
03.06.2010 13:29
To: reformatore
Cik zinu,tad RKB oficiālā nostāja ir: prezervatīvs ir grēcīgs.

Lai saprastu, kā prezervatīvs var būt grēcīga lieta, tad ir jāsaprot - kā notiek grēkošana un pret ko.
Tātad joma ir dzīvības ieņemšana un grēkošana sanāk pret dzīvības ieņemšanu - jeb pret jaunā pēcnācēja dzīvību - lietojot prezervatīvu aizvērties dzīvībai - bet JHVH ir teicis - augļojieties un vairojieties. Ja cilvēks aizveras dzīvībai - viņš neklausa JHVH - augļojieties un vairojieties. Cik saprotu tad JHVH grib lai cilvēce savairotos un izietu kosmosā un sāktu apdzīvot arī to - nākotnes vīzija :) Nu lūk -ja cilvēce nevairosies - tad kā suga izmirs kosmosā - bet JHVH griba skaidri ir saprotama no Svētajiem rakstiem - ja jau grib lai cilvēce vairotos - tad JHVH ir par cilvēces dzīvību un par katra indivīda dzīvību un tās vairošanos. Ja tiek lietots prezervatīvs - tas nozīmē, ka tāda būtne NEGRIB Īstenībā Savā realitātē - atzīt JHVH pavēli augļojieties un vairojieties nostājoties pret JHVH gribu uzsāk savu ciešanu ceļu ar prezervatīvu vai ar kādu citu izsargāšanās metodi. Protams ne nazis ir grēcīgs pats par sevi ne prezervatīvs ir grēcīgs pats par sevi - grēcīgs vai negrēcīgs ir atkarīgs no tā, kādiem mērķiem būtne šo lietu lieto. Ja nazi lieto cilvēka noslepkavošanā - tad nazis kļūst par auksto ieroci - ja ar to izoperē cilvēku kaujas laukā un izglābj dzīvību - tad nazis nav grēcīgs. Tāpat arī ar prezervatīvu - atkarībā kādiem mērķiem to lieto - tāds tas "kļūst". Tātad - prezervatīvs ir nevajadzīga lieta - kas traucē būtnes ideālām attiecībām ar pašu JHVH. Protams no šejienes - RKB - izšķir grēka smagumus - Ikdienišķie grēki - mazie Smagie grēki - lielie un Nāvīgie grēki. Prezervatīva lietošana ir mazs grēks - BET grēks un šie mazie grēki sakrājas un sākveidoties cilvēcei liela GLOBĀLA KRĪZE un cilvēce sāk iet pa nepareizo ceļu un sāk ciest - un tad sāk brīnīties, no kurienes tas un no kurienes šitais - es taču nekā slikta neesmu izdarījis - bet grēki saummējas un visa cilvēce saskaņā ar to ka JHVH ir taisnīgs - dabūs savu taisnīgo algu saskaņā ar saviem darbiem - apzinīgi izdarīties un neapzinīgi izdarītiem. Par apzinīgi izdarītiem - būtne iegūst vainīgā statusu - par neapzinīgi izdarītiem ir jācieš tā pat - tikai vainīgā statuss tiek atcelts uzreiz. No šejienes - pirms grēku sūdzes - kad notiek sirdsapziņas jeb citiem vārdiem sakot savas realitātes lielāka apzināšanās un saprašana un izmeklēšana saskaņā ar RKB tradīciju - pirms grēku sūdzes - tad ir jāpievērš uzmanību saviem tikko apzinātiem grēkiem, kuri tika darīti neapzinīgi un tagad ir apzināti.
Datsite
pievienojies: 27.11.2009
Komentāri: 2
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
11.07.2010 19:32
Palīdziet man izprast, kāpēc prezervatīvu vai jebkādu citu kontracepcijas līdzekļu lietošana ir grēks???  Vai tas ir grēks arī tajā gadījumā, ja vīram ar sievu jau ir, piemēram, trīs bērni un viņi vairs nevēlas bērnus, jo nevar to atļauties! Kā tad sanāk? Šādai ģimenei vairs vispār nedrīkst būt dzimumattiecības, lai sieviete nepaliktu stāvoklī?
Es ļoti vēlos, bet nespēju šo izaprast!!!
Un nevar taču paļauties, ka tas ir Dieva rokās, kā būs lemts - ja nevar arļauties bērnus vairāk, tad arī sieviete nepaliks stāvoklī! Bet ir taču dzirdēts - sargi sevi pats, tad Dievs Tevi sargās! Kaut kas taču arī pašam jādara, nevar visu uz Dievu uzvelt! Es, piemēram, neskrietu pāri pa plānu ledu, ja man to ļoti vajadzētu, paļaudamās, ka Dievs glābs... Zināms taču, ka tas būtu tas pats, kas pašnāvība!!!
Par šiem iemesliem, kad ģimene vairs nevar atļauties bērnus, es domāju nopietnus - finansiālus, ar veselību saistītus, kas varētu pat apdraudētu mātes dzīvību!
Vai sanāk, ja ģimene vairs neplāno bērnus - jāveic operācija ar galīgu un neatgriezenisku rezultātu, kad sieviete vairs nekad nevarēs palikt stāvoklī???
Es tiešām nesaprotu, kāpēc tas ir grēks! Tagad es domāju -  ja kādreiz būs lemts nonākt šādā situācijā,  vai tiešām man nāktos katru nedēļu iet uz grēksūdzi, lai  izstāstītu par kontracepcijas lietošanu, bet patiesībā pēc tam turpinātu to darīt!!!??? Tas taču arī nebūtu pareizi???!!!

Un cik zinu par kontracepcijas tabletēm - tās taču mazina olnīcu darbību,un tajās nekas neveidojas, tātad patiesībā nekas netiek nogalināts, kā piemēram, aborta gadījumā!!!
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
20.07.2010 20:31
Dacīt!  Par prezervatīviem  - kādēļ to lietošana ir grēks Jums precīzāk pastāstīs kustībā "Par dzīvību," ( tālr. 67507267, mob. 27024699). Ceru, ka vērtīgu informāciju atradīsiet arī www.augliba.lv .
Tomāc
pievienojies: 27.07.2010
Komentāri: 6
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.07.2010 16:57
Neuztraucies Dacīt prezervatīvu lietošana nav grēks :) JO... ES biju uz grēksūdzi un priesteris man teica, ka tas ir pieņemami, ja savādāk nevar noturēties, jo labāk seks ar sievieti un ar prezervatīvu nekā ļauties pašapmierinātībai, kas , pēc viņa domām uzskatāms par vēl lielāku grēku ::)
Ingars
pievienojies: 24.07.2009
Komentāri: 71
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.07.2010 20:17
Redzi kā te ir,cik priesteru,tik viedokļu!Bet pats Kristus par to neko nezin un nekur nerunā???
Tomāc
pievienojies: 27.07.2010
Komentāri: 6
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
27.07.2010 21:35
Vai tad bibelē kkas teikts par to ka nedrīkt to lietot?? Žēl ka jeshua neko neminēja par to kaitīgumu bībelē, jo ja jau tie būtu slikti tad jau viņš to zinātu kā nekā dievs jau nākotni redz, tad jau jeezus arī zināja ka prezervatīvs tiks izgudrots, bet ja tā padomā labi tad arī tajos laikos taču izsargājās, izmantojot dabīgākas metodes, taču to funkcija tāda pati ...
bremze
pievienojies: 26.01.2006
Komentāri: 122
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
23.10.2010 15:35
Aiko_saule, "augļojieties un vairojieties" nav gadījumā pretrunā arī ar celibātu?  :)  un nez vai te derēs piesaukt Rakstu citātus, kur runa ir par bezdzimuma būtnēm utt, jo kā redzams un zināms tikai daļa no tādiem kļūst par priesteriem vai mūkiem. Bet pārējie- varētu būt tēvi, bet to apzināti nedara. T.i. sanāk, ka neklausa Dieva pavēlei, bet gan baznīcai. Un tie argumenti, ka priesteriem redz esot jāmaina dzīvesvietas un kas tur vēl, arī kaut kā neiztur kritiku, jo tas pats un vēl trakāk ir citās profesijās, bet tur kaut kā cilvēki tāpat veido ģimenes un ir bērni. Jā ,pārcelšanās un darbs svētdienās rada problēmas, bet daudz ko var risināt.
Neige
pievienojies: 17.07.2012
Komentāri: 25
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
17.07.2012 17:22
Vecs temats, bet tā kā daudzi šeit ieskatās, apgaismošu tos, kuriem vēl aizvien ir šaubas.

Prezervatīvu lietošana nav grēcīga pati par sevi, jeb citiem vārdiem sakot, ne jau pats lietošanas process ir tas, kāpēc baznīca tos aizliedz. Patiesībā, no vienas puses tas pat nebūtu slikts variants ģimenēm, kurām ir bērni, bet, teiksim, finansiālu iemeslu dēļ tās  nevar uzturēt vairāk bērnu.

Īstais iemesls ir tāds, ka nekur nav garantijas, ka visi būs tik apzinīgi un lietos prezervatīvus tikai un vienīgi šādos gadījumos. Mēs visi taču esam grēcīgi, un mēs visi pa laikam padodamies lielākiem vai mazākiem kārdinājumiem. Ja baznīca atļautu kontracepciju, sāktos haoss, tā viena iemesla dēļ - jo cilvēks ir vājš. Šajā gadījumā baznīca nodarītu lielāku postījumu, nekā labumu.

Īsāk to visu var pateikt šādi: cilvēki ir kā aitu bars un jo tālāk no grēka, jo labāk. Jo kārdinājumi un problēmas, kuras rada kontracepcija, ir acīmredzamas. Cilvēki sāk mainīt seksuālos partnerus kā zeķes, jo zūd morālā atbildība partnera priekšā, un attiecības sāk balstīties uz baudas gūšanu. Sekss tiek nolikts kā centrālā vērtība, laulības nozīme sāk mazināties un jaunieši atļaujas dzīvot grēkā pirms laulības.

Bet ko darīt pāriem, kas vēl/vairs nevēlas bērnus? augliba.lv - šī ir jūsu alternatīva. Tā prasa mazliet vairāk darba par gumijas uzrullēšanu uz krāna, bet saglabā kristīgas ģimenes vērtības. Atturēšanās periodi palīdz novērtēt vienam otru un uztvert seksuālās attiecības kā sevis atdošanu partnerim, nevis kā ņemšanu un sevis apmierināšanu.


Tiem katoļiem, kurus viss šis nepārliecināja, varu ieteikt citu pieeju. Protams, ka Bībelē nebūs rakstīts, ka prezervatīvi ir grēks, ka pornogrāfija ir grēks, ka anālais sekss ir grēks un tamlīdzīgi. Tomēr, ja kaut kas nav rakstīts Bībelē, nenozīmē, ka to drīkst praktizēt. Lūk fragments, kuru derētu atcerēties biežāk:
Mat 10: 20 - "Jo jūs neesat tie runātāji, bet jūsu Tēva Gars ir tas, kas jūsos runā."

Principā, Jēzus saviem apustuļiem pasaka, ka viss, ko viņi teiks, būs nevis viņu pašu vārdi, bet gan paša Dieva iedvesmota liecība. Tā kā pāvests ir nekas cits, kā apustuļu pēctecis, viņa vārdi ir Svētā Gara iedvesmoti. Tagad apstājieties uz mirkli un apdomājiet šo konceptu - pāvesta vārds ir paša Dieva griba. Es domāju, ka ar to visi jautājumi par kontracepciju atkrīt.
Deta
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 66
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
01.09.2012 21:02
"pāvesta vārds ir paša Dieva griba" - šo gan kaut kā dīvaini palika lasot... Grūti ticēt, ka Dievs tik ārtri var izmainīties... Jānis Pāvils II -> Benedikts XVI. Šis teiktais man kaut kā vairāk liek uzticēties tieši savai sirdsapziņai...
RaitisL
pievienojies: 17.07.2007
Komentāri: 90
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
23.09.2012 15:41
... vai gumijas/ lateksa gabals var būt "grēcīgs"? :)
bremze
pievienojies: 26.01.2006
Komentāri: 122
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
23.09.2012 18:41
Neige komentārs sākas jau labi, pamatoti, patiešām atliek piekrist, taču tur kur sākas prezervatīva nolikšana blakus pornogrāfijai, tur jau gan aiziet demagoģija... Jo, ja laulāto attiecības ietver atbildību vienam pret otru, t.sk. vienam pret otra veselību, t.sk. pret nākamo bērnu veselību, atbildību par ģimenes labklājību, tad tā sanāk, ka kaut kas dzimumdzīvē ir jāierobežo. Pretstat bezrūpīgai dzīvei, kurā vienalga, kas būt rīt
bremze
pievienojies: 26.01.2006
Komentāri: 122
Re: Vai prezervatīvs ir grēcīgs?
23.09.2012 21:17
turpinu, jo nepaspēju pabeigt savu komentāru. Un tad lūk- līdz ar atbildību sākas kaut kādi tomēr ierobežojumi, piemēram, kā auglības metodē, kad nevar tad kad gribās, bet jādara tas pēc kalendāra, vai , piemēram, lietojot to pašu lateksa izstrādajumu, kas varbūt procesā patraucē, vai arī tās pašas tabletes sievietei cītīgi dzerot, kas arī ērti nav, jo nevar pat 1 izlaist. Jā, tās metodes, kas neko nenogalina, nolieku blakus un kāpēc ne? Jo Sv.Gars jau kristīgam pārim drīzāk liktu nelietot tās metodes, kas nogalina- spirāles, kam iedarbība abortatīva, avārijas kontracepciju u.tml.

Tā, kā pateikt prezis ir slikts, tāpēc, ka slikts un viss, neidziļinoties būtībā, tas varētu būt primitīvas domāšanas cilvēka padoms tikpat primitīvam cilvēkam. Jo domājošs, ir domājošs.  Nu, tā apmēram- ne jau prezervaīvs slikts pats pa sevi, bet atkarīgs, kam to lieto. Kā jau Neige pareizi teica, daudzi to diemžēl lieto ārpuslaulības sakariem.... Bet ja runa ir par laulību...Vai katoļu baznīca vispār zina, ka sievietei labu laiku pēc dzemdībām iesaka lietot prezervatīvu ne tik daudz dēļ kontracepcijas, bet tieši tapēc, lai nedabūtu infekcijas! un ko tad- arī ārstam pateikt, piedodiet, bet mācītājs teica, ka prezervatīvs slikts...?
 
 Saraksts/Katolicisms/Vai prezervatīvs ir grēcīgs?