Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
Komentāri:Iepriekšējie123
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
06.06.2005 22:22
Sv.Mise ir daudz daudz kas vairāk kā tikai Kunga Pēdējo Vakariņu piemiņa-atkārtojums-atdarinājums. Sv.Mise ir kā logs, pa kuru varam ielekt Dieva Mūžīgajā Šodienā. Dievam nav laika - laiks eksistē tikai tur, kur ir atskaites punkti, Dievs ir mūžīgs un bez sākuma un gala. Viņam vienlaicigi pastāv gan pasaules radīšana, gan tās gals, gan šis mirklis. Viss IR. Misē mēs nepieminam un neatkārtojam upuri. Mes to aktualizējam, tas izgaismojas no Dieva pašreizējā mirkļa klāsta. Izgaismojas Kristus piedzimšana, sludināšana, nāve un augšāmcelšanās. Priesteris ir tas Dieva izraudzitais mediators, kas atrodas šai laika-esamibas sazobē, caur kuru Dievs padara klātesošu Kristu - kā vislielākajā noslēpumā Viņa Miesas un Asiņu Sakramentā. Priesteris šai kalpojumā pārstāv Kristu, mēs parējie esam Viņa Miesa, tā kopā mēs piedalāmies vispārējā priesterībā. Mūsu laicigums, mūsu šīsdienas ciešanas, rūpes un laimes mirkļi tiek tadējādi pievienoti Kristus vienigajam un mūžīgajam Upurim.

Jā, un vel gribas piemetināt svētā Arsas prāvesta vārdus: "Mēs nomirtu no laimes, ja tiešām aptvertu, kas ir priesteris..."

GMV
pievienojies: 23.11.2004
Komentāri: 159
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
06.06.2005 23:31
Āmen. ,)
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
06.06.2005 23:56
kri a Kristus kur palika? vai vinjsh meloja sakot - kur divi vai triis manaa vaardaa satiekas, tur es esmu?
taa arii ir manupraat viena no katolju probleemaam... vinji Kristu ir paceelushi tik taalu un neaizsniedzamu, un tad peekshnji saprata, ka pashi vairs nevar vinju aizsniegt un ieviesa gan Mariju gan priesterus, kas ATKAL meegjina cilveeku pievest pie Dieva - shoreiz Kristus!
Bet Kristus JAU tieshi to izdariija - nonaaca pie cilveekiem, lai vinjiem vairs nebuutu vajadziigi starpnieki... lai vairs nebuutu jaaupuree... ko cilveeki nevareeja, to izdariija Dievs - suutiidams Kristu!
Tu nomirtu no laimes, ja saprastu, kas ir Kristus un KA vinjsh ir shis priesteris un KA vinjsh ir klaatesoshs SHAJAA laikaa, telpaa... meegjinaajums celt papildus starpniekus ir tavs apstiprinaajums neticiibai, neticiibai tam, ka Kristus ir klaatesoshs, upureejis vienreiz par visaam reizeem, un ka vinjsh ir muusu priesteris un aizstaavis. TIESHI taapeec, Dievs nonaaca Cilveeka izskataa... Kristus JAU izdariija pirms 2000 gadiem, to ko tu centies man te pasniegt, ka tagad dara priesteris un Marija! Kristus JAU to ir izdariijis... un vinjsh IR sheit un tagad... tici tam! Ja ne vinjam, tad tici vismaz vinja darbam!
GMV
pievienojies: 23.11.2004
Komentāri: 159
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 00:25
Mulder, klau, varbūt respektēsim viens otra ticību? Vai kāds no klātesošajiem Tev pārmet, ka Tu neesi katolis? Kādēļ Tev tas būtu jādara attiecībā uz mums, kaut netieši, bet nenoliedzami jūtami? No Tevis nāk tāds panicinājums, ka pilnīgi jāraud... Ja Tu nespēj saprast katoļus, tad tā ir Tava problēma. Mēs savstarpēji esam vienoti jau 2000 gadu šajā pārliecībā, lūdzu tagad neuzspied savu salīdzinoši tikko no pirksta izzīsto. Ja vēlies diskutēt, tad ievēro kautkādu pārdomu laiku, kurā Tu spētu izvērtēt arī citu sacīto, nevis ķert savu asti. OK?

PS.
Ja Tu necentīsies ievērot toleranci pret citādi domājošajiem, būsim spiesti liegt Tev piedalīties šī foruma diskusijās. Paldies par sapratni jau iepriekš.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 07:47
GMV
Vai pareizi sapratu. Tavupraat tolerance ir taa kaa domaa tu un citi shejienieshi. Savukaart, ja domaa savaadaak, tad taa vairs nav tolerance. Piebildiishu, ka tevis pasha apgalvojums "esam vienoti jau 2000 gadus" jau ir nepatiess. Tad kaa tu vari no manis prasiit "buut tolerantam" pret meliem? Es esmu centies saprast katoljus, esmu vinjiem jautaajis un sanjeemis visdazhaadaakaas atbildes... 90% no taam ir nebibliskas... pareizaak sakot... nespeej pamatot biibelee.
Protams, driixti liegt man sheit rakstiit. Un kas veel vairaak - uzaicinu tev mani iztaujaat par manu ticiibu un paarmetumiem, un tad izveerteet manus argumentus biibeles gaismaa!
Kaa maajasdarbu tev ieteiktu vaarda "tolerance' definiiciju papeetiit!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 10:34
Mulder, vai tad es teicu, ka priesteris upurē? Man šķiet, ka centos paskaidrot, ka Kristus upuris tiek aktualizēts. Nu, mūsu laiciguma dēļ tas tā izskatās - priesteris saliek Kristus vārdā upuri - bet tas nav jauns upuris, tas vēl arvien ir tas pats Upuris. Lūdzu, pamēgini piepūēties un apjaust - Mise, kuras laikā notiek šis Upuris, ir Dieva Šodiena, kurā notiek tieši tā pati konkrētā LIelā Piektdiena, tāpat Kristus dzimšana, Lielā Ceturtdiena un Augšāmcelšanās Svētdiena!

Un vai tad es teicu, ka Kristus mums  ir tik tāls un neaizsniedzams? Kā Viņš var but neaizsniedzams, ja mēs esam daļa no Viņa Miesas? Ja mēs no Viņa pārtiekam vārda vistiešākajā nozimē, ja Viņš ir klātesošs, ja Viņs ir tuvu, ja Viņs pat dod iespēju Sevi satikt gluži materiālā izpausmē - sēdi kaut visu dienu tās Maizites priekšā, kas ir Viņa Miesa!?!? Man škiet, ka ir tieši otrādi - es apbrinoju protestantus, ka vini spej pastāvēt ticibā, svētdienās satiekoties ar Kungu tikai garā...

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 14:01
kri, piedod ka es taa - ar kuvaldu, bet tagad tu atbildeeji taa kaa es (esmu esmu aprobezhots) sapratu... sapratu shkjiet to, kaa tu saproti misi!
bet vai nav taa, ka faktiski jau arii tu ar citiem vaardiem pateici tieshi to, ko jau taapat saka "protestanti" - pieminjas mielasts deriibas ljaudiim! pieminjas tieshi shajaa "aktualizeeshanas" aspektaa...
jo Dieva attieciibas ar laiku un telpu mees nesapratiisim... vismaz ne ar praatu, taapeec ir saprotama tava izpratne... :) paldies, ka biji gana pacietiiga un to speeji novest liidz manai sapratnei. izraadaas ka nemaz ij neatshkjiraas mana un tava izpratne! var atshkjirties tiiri formaals izpildiijums, bet saturs shkjiet tev ir tas pac!
paliek gan veais labais jautaajums - kaapeec Kristus deva dzert gan viinu gan maizi, bet juusu priesteri dod tikai maizi - miesu. Okey, zinu argumentu - vai tad miesaa nav asinju! Vot pajautaajiet Kristum sho jautaajumu - kaada vilka peec vinjsh kjeeziijaas ar viinu, ja jau pietika ar maizi peec juusu pashu argumenta. Bet ja tomeer tur bij GAN viins GAN maize, taatad tam ir kaut kaads iemesls PAT ja neviens katolis uz zemeslodes to nespeej ar praatu saprast! :)
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 14:03
p.s. papildinot pie peedeejaa... ja nav iisti atbilde uz sho viins/maize jautaajumu, tad labaak tomeer ir dariit kaa to dariija Kristus, vismaz neiebrauksi auzaas... jo arguments "miesaa arii ir asinis" vienkaarshi neiztur kritiku, jo vai tad Kristus to nezinaaja?
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 14:51
Paldies, Mulder, par sapratni! :))) Kas attiecas uz Maizi un Vinu, tad es vēl vakar saņēmu Jezu zem abām zīmēm. Nepateiksu Tev pantus, bet Jēzus vienā vietā teica: "Kas ēd manu Miesu un dzer manas Asinis...", bet otrā - "Ši ir maize, kas nākusi no debesīm... Kas šo maizi ēd, tas dzivos mūžīgi"
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 15:03
Mjā, es tikko paskatijos uz šīs temas virsrakstu.... Bet liekas, ka neesam vis no tēmas nobraukuši. Jo pec manas saprašanas konsekrēto personu Noslēpums ir  tik pat liels kā konsekrētās Maizes Noslēpums...
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 17:29
kri, tas ir Jaanja Evangjeelija 6aa nodalja... izlasi visu to vietu, un sapratiisi, ka taa ir Kristus saruna ar farizejiem... BET mees te runaajam par to briidi, kad Kristus reaali "implementeeja" sveeto vakareedienu, un tajaa bij gan miesa gan asinis... Pat Jaanja Evangjeelijaa... Kristus paskaidro savus vaardus
tas ir ljoti biistami ar vienu biibeles panta vietu "samazinaat" kaada cita panta noziimiigumu un svariigumu!
IT IIPASHI ja ZIN kas ir miesa un kas ir asinis Juudu izpratnee... un grozies kaa gribi, bet Mozus bausliibas vaardi "asiniis ir cilveeka dveesele" tomeer ljoti labi iederaas shajaa visaa bildee...
Es varu saprast priesteru meegjinaajumu atrunaaties ar aatraaku un raitaaku mises norisi, ar kaut kaadiem citiem sekulaariem iemesliem - visi esam miesiigi un greeciigi... bet ja meegjina Sveeto Vakareedienu paarveerst un pat veel izmantojot pashu Dieva Vaardu, tad man personiigi sirdsapzinja neljauj to uzskatiit par labu un deriigu!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 19:57
Mulder, ja gribi godigi un atklāti no manas puses - tad man šie stridi - Maize un Vins vai tikai Maize - škiet gluži vienkārši kasīšanās. Ja viss Kristus, tad viss Kristus. Ja pieņemam, ka Maize bez Vina nav Kristus, tad sanāk, ka atsevišķi ir gaļa (atvainojos) un asinis - tātad beigta gaļa un beigtas asinis. Komunija zem divām zīmēm priekš baznīcēniem, protams, ir iedarbigāka zime, bet tikai mūsu vājuma dēļ. Īstenībā man pat ir uznākušas tādas domas ka priesteris, viens pats iztukšodams Jaunas Derības Asiņu bikeri, tādējadi viens iztukšo ciešanu biķeri - man tas sasaistās ar Jēzus saucienu Getsemanē. Mums, pārējiem, mazliet no tā tiek aiztaupīts. Tās gan ir manas personīgās impresijas. Bet šā vai tā - Mise NEKAD nenotiek bez abu elementu - vina un maizes konsekrācijas. Par pārējo - tad jau mes varētu sākt debatēt, ka tas, kas saņēma lielāku Hostijas gabalu, saņēma vairāk Kristus Miesas, bet tas, kam palika tikai drupatiņa - tas palika smagi apdalīts...

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 21:05
Jaa bet kasiities var par "kaadaa kraasaa jaavelk apakshbixes ejot pie Dievglada", bet ja Kristus iestaadiitu pasaakumu paarinterpretee, pielaago praata logjikai, un tad secina - eu bet mans praats saka, ka pietiek ar maizi, jo miesaa jau ir asinis - tad rodas jautaajums, bet kaapeec gan kristus gan visa pirmbaznicia NEKAD neatdaliija shos elementus... vienkaarshi... vari pateikt, kaapeec katolji izraadiijaas tik gudri un dadomaajaas liidz tam, liidz kam nevareeja aizdomaaties neviens kristiets pirmajaa bazniicaa un taadeejaadi neatstaaja mums lieciibu, ka biiskapi vai diakoni dzertu bikjeri, bet laji tikai maizi! es saprotu, ka "absence of proof is not proof of absence", bet Mise jau nu nebuus taa vieta Biibelee kuru dereetu apstraadaat ar praata instrumentiem un "optimizieet"!
Protams, ka vienmeer var atrast praata pamatojumu arii tam, ka Misee arii kokakola ar BigMac ietu cauri!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
07.06.2005 22:32
Mīļo Mulder, nu jau Tu toč sāc kasīties!... Ne jau es to visu izdomāju un ne jau no gaisa nokrita katoļu (jeb varbūt jāatgādina - katoliskā) baznīca un pēkšņi izgudroja kādu novatorismu. Katoļu baznica ir tiešais pirmbaznicas turpinājums (uz to pretendē arī pareizticigie, tikai tad piesiesimies ari viņiem - kāpēc zidaiņiem viņi dod tikai Kristus Asinis, bet ne Miesu???). Redzu, ka Tu vēlies visa pamatojumu izlasit Svētajos Rakstos. Tas ir labi, tikai - nekur Jezus nav teicis: Ejiet un rakstiet (vai lasiet)! vai - Atnāks Lukass (M., J., Mt.), uzrakstīs Evaņģēliju un jums visu iemācīs! Jā, VIņš teica: kas izmainīs kaut jotu (tas par Veco Deribu, kas bija Viņa atnākšanas paredzētāja), un: debess un zeme zudis, Mani vārdi nezudīs! - Bet kas tad patiesi ir Viņa vārdu glabātājs? Evaņģēlijos rakstitais - jā! Tikai - ja aprobežosimies tikai ar to, tad nojuksim jau pirmajā piegajienā - vieni un tie paši notikumi, Jezus vārdi utt. dazkārt katrā no tiem tiem uzrakstiti nedaudz citādāk. Kur nu vēl ņemot vērā tulkošanas grūtibas un latv.valodas īpatnibas... Tādēļ Jēzus teica: Ejiet un māciet! un: Atnāks Svetais Gars un visu iemācis! Un tādēļ Viņš atstāja aiz sevis Apustuļu pulku, nevis grāmatu... Tā ir dzīvā tradicija, kas ir lidzvērtiga Svētajiem Rakstiem, un tradicija ir dziva Svētajā Garā, nevis sastingusi! Baznīca ir dziva un attīstibā, lidzigi kā aug bērns ģimenē.

Tas sāpigais, kas neļauj lidz galam saprasties mums, ir tikai  šī Tradicijas lieta: es, kā katolis ar sirdi un dveseli, to atzistu lidzvērtigu Svetajiem Rakstiem un uzticos savai baznicai (lasi: konfesijai), bet Tu esi luteranis ar sirdi un dvēseli, kam Tradicija ir atmesta... Nu nepārtaisīšu es Tevi par katoli, nedz Tu mani par luterāni. Man nav nekādu tiesibu Tev teikt, ka Tu tici nepareizi. (Un Tev man arī ne) Lai notiek mums pēc mūsu ticības!

elimeleka
pievienojies: 09.01.2005
Komentāri: 16
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
08.06.2005 08:28
Ja tā pavisam godīgi teikt, tad nožēloju, ka esmu isveidojusi šo diskusiju, jo visi ir "nobraukuši" no temata un, otrkārt, neko jaunu konkrēti par manu tematu neesmu uzzinājusi. Sāku apsvert iespēju vispār nerakstīt forumā pilnīgi nevienu diskusiju, jo, kā redzu pilnīgi skaidri un gaši, nav vērts to darīt, jo ir pietiekami daudz cilvēku, kas diskusiju pārvērš par kaut kādu teoloģisku disputu par tematu - kuram tad ir taisnība???
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
08.06.2005 09:09
Elimeleka, kā jau teicu, esam nobraukusi no tēmas, bet ne pārāk - jo nesaprotot Euharistijas noslepumu, paliks nesaprasts arī konsekrētās dzives noslēpums. Starp citu, par konsekrētām personām var būt arī laji. Bet par klosterļaudīm runajot - Dievs sev noplūc visskaistākos ziedus... :)

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
08.06.2005 14:06
Kri, tu raxtiiji
Tas sāpigais, kas neļauj lidz galam saprasties mums, ir tikai  šī Tradicijas lieta: es, kā katolis ar sirdi un dveseli, to atzistu lidzvērtigu Svetajiem Rakstiem un uzticos savai baznicai (lasi: konfesijai)
Ar to tu arii pasaki kam tu tici! Viens ir sglabaat esoshu tradiiciju, kaut kas pavisam cits ir taisiit tradiiciju, un shai jaunuztaisiitajai tradiicijai, tu kaa redzu, automaataa piedeevee biibeles autoritaati.
To ko Kristus saka - Naax Sv. Gars un juus visaa maaciis, Kristus saka PIRMS Vasarsveetkiem, kad Sv. Gars veel nebij naacis. Tad tas naaca, un tad mums arii ir gan Apustulju Darbi, gan Veestules. Tobish visi evangeeliji u.c. texti ir raxtiiti PEEC shii Sv. Gara naakshanas, un ar shiem vaardiem Kristus ir apliecinaajis, ka viss kas ir Biibelee raxtiits arii ir tas ko Sv. Gars mums maaca. JO tu esi baigi slidenu pamatu panjeemusi. Es varu pateikt, ka man Sveetais Gars pazinjoja, ka 3dienaas var iet uz Stokman pa 50% atlaidi iepirkties. Un ej un pieraadi, ka vinjsh taa neteica. Tieshi TAAPEEC mums ir Biibele, lai JEBKURU apgalvojumu, kas pretendee uz Biibeles autoritaati, vareetu paarbaudiit Biibeles Gaismaa. Un ja vissveetaakais puiss maaca ko citu, tad... nu izlasi tak Galatieshiem 1o nodalju. Paavils ljoti konkreeti pasaka, kas ir ar tiem, kas naak un maaca citu evangjeeliju, lai arii tas buutu Engjelis vai pat pac Paavils.
Jo tas ko tu apgalvoji faktiski ir tad, ka jebkursh puiss, kas kaut ko pasaka un pasludina to par tradiiciju, ir liidzveetiigs Biibeles Textam!
Man zheel, ka cilveeku tradiiciju tu liec vienaa liimenii ar Biibeles tradiiciju, un tais briizhos, kad taa ir pretrunaa ar Biibeli, tu izveelies cilveeku tradiiciju!
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
08.06.2005 22:57
Mulder, Mulder, Tu vel arvien neko neesi sapratis... :(((  Turklāt - tikko jau tēmas aizsācēja noradīja, ka ši nav īstā tēma... Negribu viņai velreiz pāri darīt...

maasa
pievienojies: 09.01.2005
Komentāri: 63
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
11.06.2005 11:38
>elimeleka Piedod, tikai šodien izlasīju Tvu lūgumu! Zini, man gan negribētos par šādām tāmām runāties forumā. Varbūt varam atrast citu veidu, kā sazināties?
elimeleka
pievienojies: 09.01.2005
Komentāri: 16
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
02.09.2005 17:36
Masa! Labprat sazinatos ar Tevi.Diemzel tikai tagad esmu izlasijusi, ko esi uzrakstijusi, jo visu vasaru nebiju majas. Ceru, ka izlasisi sos vardus.  Ka butu, ja uzrakstisi lugumu katedrales administratoram vai atstasi kadu zinu diskusija? Gaidu...
emils
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 87
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
06.09.2005 11:37
There's nothing wrong ar konsekreetu dziivi...
Un protestanti nav aizklapeejushi visus klosterus...
(Es zinu vairaakus...)

Ja tu esi izlemis dzivi veltit Dievam, tad ir gluzhi vienalga tava konfesija vai tavs aicinajums - galvenais, ka tu to piepildi...

Par euharistiju - sheit man labaak patiik pareizticiigie - Tas ir nosleepums!

Vai Dievs iemiesojas, vai kaa tas tehniski notiek, un kas tehniski notiek Vakarediena iestadishanas laikaa??? Kaada tam noziime? Kas mees kaadi fizikji, kjiimikji, biologi, kas taisa eksperimentu?
Ja mees ticam, tad euharistija mums ir tas, ka Kristus ir teicis...
siguce
pievienojies: 15.04.2005
Komentāri: 30
Re: Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve
08.09.2005 12:25
Paldies emilam par jaukajiem vārdiem.Atzīšos,arī mani ļoti uzrunā pareizticīgo Euharistija.Es jau te pirms laiciņa uzsāku sarunu par katoļticības un pareizticības attiecībām sadaļā Citas sarunas.Lūk, arī šodien portālā varam lasīt par vēlmi uzlabot šīs attiecības.Vārdos nevaru aprakstīt kādas sajūtas mani pārņem,kad svētdienās piedalos galvenajā Misē(plkst.11.00),jo tajā laikā vai visās Latvijas baznīcās tiek svinēta MISE.Un,ja mēs vēl spētu būt kopā ar pareizticīgajiem...Jūs spējat iedomāties, kāds spēks,kāda gaisma tajā brīdī celtos debesīs pie Dieva...Es pat nespēju iedomāties,bet tas būtu skaisti un patiesi DIEVIŠĶĪGI.Lai mums visiem veicas kopīga ceļa meklējumos! 
Komentāri:Iepriekšējie123
 Saraksts/Katolicisms/Dievam veltītā jeb konsekrētā dzīve