Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
 
annele
pievienojies: 28.12.2005
Komentāri: 2
Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 09:28
Kā Jums veicas ar sirdsapziņas izmeklēšanu pirms grēksūdzes? Man kaut kā parasti liekas, ka par maz saskatu savus grēkus. Un līdz ar to rodas jautājums - kas tad īsti ir grēks? Tikai un vienīgi 10 baušļu pārkāpšana? Tā tieši un konkrēti? Vai plašāk? Kā saprast, kad esmu grēkojusi un kad nē? Ir gadījumi, kad zinu - šī mana rīcība bija grēks. Bet citreiz liekas - diena nodzīvota, daudz padarīts, daudz mīlēts - kur ir bijis kāds grēks? Neredzu... Bet negribu pieļaut, ka es spēju nodzīvot kaut dienu bez grēka... Vai varbūt es te par daudz esmu iespringusi?

Un vēl - cik bieži ejat pie grēksūdzes?
Kapecite
pievienojies: 16.12.2005
Komentāri: 7
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 11:12
Mani nenoliedzami arii nodarbina shie pashi jautaajumi.. Liidz shim esmu meegjinaajusi atbildi smelties 10 baushljos un to izverstaakaa skaidrojumaa katehismaa, bet juutu, ka tie neaptver visu, ko es trakteetu kaa greeku vai kas kaa taads ir ticis piesaukts kaadaa citaa kontekstaa aarpus baushljiem. Liidz shim pie greeksudzes esmu gaajusi 1x gadaa, kas laikam jau skaitaas tas pats pats minimus, bet tieshi shie mulsinoshie un neskaidrie jautaajumi par greeksuudzi un greeku apzinaashanos manii rada zinaamu aizturi..
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 12:20
10 baushlji izgaismo greeku, tas sakustaas kad uz to runaa Dieva Vaards bausliibaa... tad greeks nevar nekusteeties... Un jums ir pareiza sapratne... greeks ir visu laiku... mirstoshs, bet veel esoshs. Juus nebuusiet tiiras un pilniigas liidz pat savai fiziskajai naavei, bet Dieva Gars jau tagad juus tiira un mazgaa, jo juus vairs neesat pakljautas greekam, bet gan Kristum, kas izpirka juusu greekus. Greeksuudzee tu nekad nevareesi buut 100% paarliecinaata, ka esi izsuudzeejusi un izmekleejusi sevi liidz pashiem pamatiem, jo greeks ir ljoti dzilja slimiiba. Bet ja tu esi atzinusi tos kas peld virspusee, un apzinies, ka pat tad tu neesi tiira un esi greeciiga, tad jau tu esi gana labi sagatavojusies... jo ja tava pestiishana buutu atkariiga no tavaam speejaam sevi izmekleet, tad vienalga tu nekad netaptu pestiita, jo kas gan apzinaas greeku dziljumu. Lasiet Psalmus tur Daavidam ir ljoti dzilja un laba izpratne par greeku. Rom 3 nodalja arii atklaaj juusu greeciigumu. Bet tieshi taapeec, ka mums ir tik "bezceriiga situaacija" naaca Kristus, vinjsh sho bezceriigo situaaciju ir veersis par dziivu patiesu ceriibu uz muuzhiigo dziiviibu. Ja juus savu ceriibu liekat uz Kristu nevis uz savaam speejaam sevi izmekleet, tad ar to pietiek, un taa sevi nododot Kristum juus jau faktiski parakstaaties uz aarsteeshanaas kursu ar Sveeto Garu, kursh tad arii jums uzraadiis juusu greekus, vinjsh juus izmeklees, vinjsh juus vadiis visaa patiesiibaa, jums tik jaapaliek Kristus Vaardos un ar savu ticiibu stipri jo stipri jaaturaas pie viina koka, no kura juus arii sanjemat visu vajadziigo lai jums buutu auglji. Jo lasiet shos vaardus:
2 Kor 3
4 Tāda paļāvība mums ir caur Kristu uz Dievu.
5 Ne ka mēs paši no sevis būtu spējīgi ko labu domāt; bet, ja esam spējīgi, tad tas ir no Dieva,
6 kas mūs darījis spējīgus kalpot jaunajai derībai: ne burtam, bet garam; jo burts nokauj, bet Gars dara dzīvu.
----
Un nee tas nav tas ko saka kri par mani un Luteraanjiem, ka mees maacaam jums NEKO NEDARIIT, Luterisms maaca tieshi otraadi... tici uz Kristu un Kristus padariis juus speejiigus un dos jums visu, kas vajadziigs labiem darbiem. Tad tie jums buus tik pat dabiski kaa zaram auglji. Bet zaram vispirms jaabuut pie koka, lai tas nestu augljus. Jo ar auglju izspieshanu juus nevarat pielipt pie koka, bet ja jau esat pie koka, tad auglji ir tikai shii staavoklja sekas, neaizliedziet augljus un tie naaks.
Kaa staav rakstitis
Efez 2:
8 Jo no žēlastības jūs esat pestīti ticībā, un tas nav no jums, tā ir Dieva dāvana.
9 Ne ar darbiem, lai neviens nelielītos.
10 Jo mēs esam Viņa darbs, Kristū Jēzū radīti labiem darbiem, kurus Dievs iepriekš sagatavojis, lai mēs tajos dzīvotu.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 12:52
man liekas, ka ir kļūdaini koncentrēties uz savām kļūdām. Pārāk skrupuloza sirdsapziņas izmeklēšana ne pie kā nenoved - parasti pēc grēksūdzes tad atceries vēl un vēl  - nu riebīga ir tā skrupuļu slimība! Ja ir smagi grēki, tad tos sirdsapziņa uzrādīs uzreiz. Bet par dienišķajiem - der padomāt par tiem, kas atkārtojas, bet galvenais - atrast sakni, piemēram - es esmu viegli aizkaitināma un sakliedzu savējiem bez iemesla tad, kad man iekšā sēž kāda problēma, kuru negribu vai nespēju atdot Dievam - kāda nepiedošana, paļāvības trūkums, un, protams, visa pamats - egoisms, lepnība.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 12:55
ai jā - gribēju teikt, ka vajadzētu koncentrēties uz Dieva žēlastību un mīlestību - mēs sevi ieraugam patiesi tikai Viņa mīlestības gaismā. Tad mēs redzam gan, cik esam necienīgi, gan to, cik liela dāvana no Viņa mums dota - būt Viņa bērniem, būt Viņa mīlestības apņemtiem, būt Jēzus, Dieva Dēla, izpirktiem!
annele
pievienojies: 28.12.2005
Komentāri: 2
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 13:00
Paldies, Mulder, par padalīšanos pārdomām un citātiem. Mans jautājums šoreiz ir vairāk praktiskas dabas. Un katoļiem adresēts (neuztver personīgi, jo Tavu rakstīto (parasti iekš VB) vienmēr labprāt lasu), tāpēc arī izdomāju nerakstīt šo jautājumu iekš VB, bet noreģistrējos šajā lapā pie dzimtajiem katoļiem:)

Man tā tīri praktiski interesē citu katoļu pieredze par gatvošanos grēksūdzei. Tas ir tā īpaši. Es varētu gari un plaši rakstīt par grēksūdzes nozīmi (man, subjektīvi, protams), tas katru reizi ir pārdzīvojums un ļoti īpašs process un es gribu pēc iespēajs pilnīgāk to veikt. Spēt saskatīt savus grēkus, pateikt vārdos tos visus Dievam, atdot tos Viņam, uzticēt sevi arvien atkal un atkal Viņam, sajust, kā Viņš aizskar manu sirdi, kad nožēloju grēkus.

>Kāpēcīte,

es eju pie grēksūdzes parasti reizi mēnesī un i tad man liekas, ka tas ir reti... Bērnībā man bija iesēdies prātā, ka - ja šodien neesi bijis pie grēksūdzes, pie Dievgalda iet nevari! Un tas kaut kā sarežģīja visu... Bet tagad cītīgi esmu izlasījusi katehismā, ka pie Dievgalda nevar iet tikai, ja ir liels grēks uz sirds.

Bet reizi gadā - vai nav tā, ka lielākā daļa grēku ir jau aizmirsusies? Man liekas, ka es jau pa to mēneša laiku daudz ko neatcerētos, ja īpaši nepiedomātu.
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 13:17
>kri

Jā, es Tev piekrītu. Evaņģēlijā atrodami divi grēku nožēlas piemēri: Jūdas un ap. Pētera. Jūdass pēc savas nodevības krita izmisumā. Sirdsapziņas pārmetumi un savas sakāves viltus apziņa. Izmisuma iemesls-Jūdasa lepnība-viņš neatzīst Jēzus zēlsirdību un mīlestību. Un Jūdasa lepnība viņu aizved tik talu, ka viņš izvēlas labāk iet pašnāvībā ne vis lūgt piedošanu no Dieva. jūdass ir savas lepnības upuris.

Ap. Pēteris. Trīskārša atteikšanās no Skolotāja, Kuram Pēteris zvērēja uzticību. Bet viņa vainas sajūta - viņa "sirds pozīcija", kas noved pie absolūtas uzticības un uzticēšanās Dievam.

Sirdsapziņas izmeklēšanā ir vairāki kritēriji, kas ļauj atdalīt sevī šīs divas pozīcijas. 
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 13:38
Grūti jau iet ar to grēksūdzi un sirdsapziņas izmeklēšanu.... :( Pie grēksūdzes eju reizi mēnesī, tomēr tas šķiet par retu. Manuprāt, svarīga ir arī ikdienas grēku nožēla individuālajā lūgšanā. Cenšos to darīt un pāri visam atceros, ka esmu atkarīgs no Kristus žēlastības! 
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 13:57
Var pierast analizēt savu nodzīvoto dienu, ieklausoties sevī  un savu rīcību izvērtējot dienas notikumu gaitā. Es arī eju pie grēkusūdzes vienu reizi mēnesī.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 14:33
Jā, tieši tā - Svētais Gars  nereti uzrāda grēkus jau dienas gaitā. Cik reizes nav bijušas, kad aiz neapdomīgi izteikta vārda, lepnuma utt, seko nožēla - Kungs piedod man! Jo ar lepnām, augstprātīgām domām un kritiskiem, ļauniem vārdiem iznāk krist visbiežāk. Pakrist, lai pēc tam Jēzus Kristus žēlastībā atkal celtos
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 14:39
Justas, iekšējā balss (!) man saka, ka Tev tie kritieni notiek daudz retāk, ne kā "vidējam" cilvēkam.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 14:46
Es pie grēksūdzes neeju "pēc grafika", kaut arī tā varbūt būtu veselīgāk. Bet viasviens sanāk tā 2 nedēļas līdz 2 mēneši, ilgāk nav sanācis.  Man vispār ir grūtības tikt bikstkrēslā, jo tad, kad citi biktējas, es kārtoju notis :) Bet, kad tā reize ir pienākusi, tad pirms tam ir ilgs monoligs - dialogs sevī, cenšos saskatīt kopsakarības - bet vēl nezinu, kā to visu pateikšu. Pirms pašas grēksūdzes palūdzos uz Svēto Garu - un tad ir tā, ka tiešām pasaku tieši to, kas ir jāizsūdz, pie tam ir gadījies, ka grēksūdzes laikā pēkšņi pasaku ko tādu, ko iepriekš nebiju vēlējusies par grēku atzīt. Un otrādi - kaut ko neatceros, un pēc tam saprotu - nu ja, to es gribēju teikt tikai pačīkstēšanas, savu emociju izlikšanas dēļ. Lūgšanu grāmatās rakstītos jautājumus sirdsapziņas izmeklēšanai izmantoju reti - tik tad, kad "grafiku" sagribās ievērot, un nu ir jāmeklē utis. Diemžēl šie jautājumi pamatā man neko neatklāj... :(
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 14:50
Batseba,

pilnīgi "pietiekami" bieži, lai es būtu pateicīgs Kristum par to, ka Viņš būs mans Aizstāvis Tiesas dienā.

Manuprāt nav īsti tāda "vidējā" cilvēka. Ir  cilvēki, kuri tic Kristus upurim, žēlastībai, tam, ka Viņa Asinīs ir taisnoti un ir cilvēki, kuri tam netic.
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 15:01
Justas, vīrieši ir savaldīgāki (kā Tu zini!) un mazāk emocionāli. Tāpēc labāk sevi kontrolē. Kaut arī , jāatzīstas, Tavā gadījumā, manuprat,  noteicošais ir Tavs statuss (tā atkal ir mana iekšējā balss!)
Kapecite
pievienojies: 16.12.2005
Komentāri: 7
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 15:16
annele, nezinu kaa ir ar to aizmirshanu... vienkaarshi varbuut zem viena greeka "tipa" pa to laiku sasummeejas vairaaki gadiijumi, jo parasti jau, man shkjiet, greekojam ar vienaam un taam pashaam lietaam.. Esmu kristiita tikai 2 gadus un pirms tam man faktiski nav bijusi nekaada bazniicas pieredze, liidz ar to tikai tagad pamazaam saaku saprast un pienjem noteiktus rituaalus utt. Taadeelj pieljauju, ka man vienkaarshi vajadziigs laiks, lai pierastu arii pie greeksuudzes sakramenta..

 
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
28.12.2005 15:19
nebīsties - tiešām ir vajadzīgs laiks un zināma piepūle, lai atklātu izlīgšanas sakramenta skaistumu!
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
29.12.2005 21:37
Mana prakse atshkjiras (drosi vien taapee ka neiru katolis). Bet es zinu, ka man Kristus ir pieejams jebkuraa laikaa jebkuraa vietaa... un ja Gars uzraada man greeku un notriec mani uz celjiem greeku nozheelaa, tad mans augstais priesteris ir gatavs pienjemt manu greeksuudzi ikreizi. Bet ir reizes, kad gribaas to izsuudzeet kaadam braalim - vai nu maaciitaajam, vai vienkaarshi lajam... arii taadu greeksuudzi Dievs pienjem. Bet es nesaku, ka juus daraat nepareizi vai kaa  slikti... es atljaujos par savu praksi staastiit! :)
Vispaar interesanti... un pac par sevi jau tas ir briinums, ka cilveeks naak pie Dieva ar apzinju, ka cilveeks ir greeciigs... un Dievs ir apsoliijis shaadam cilveekam piedot greeku Kristus deelj! :)
Nezine
pievienojies: 27.01.2005
Komentāri: 31
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
01.01.2006 16:11
Pagājušajā vasarā "nejauši "' i-netā uzdūros  Ingetrudes Birkenštekas"Lūzt dzelzs durvis",kas mani pilnīgi satrieca,izmainīja manas domas par grēkatziņu un grēksūdzi.Latviešu tulkojums gan slikts,oriģinālvalodā lasījusi neesmu, taču vienalga iesaku izlasīt. Vēl par grēksūdzes lomu depresijas ārstēšanā ir interesanta brāļa Žozefa liecība ir "Dzīvības straumju "lapā. Lai jums visiem  svētīgs 2006.gads!
Antonija
pievienojies: 03.05.2005
Komentāri: 50
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
02.01.2006 18:55
Mums baznīcā priesteris ieteica iet pie grēksūdzes 1 x mēnesī. Ziniet, man dažreiz paiet stipri ilgāks laiks, lai saņemtos un aizietu pie grēksūdzes.  Mums ir jācenšas līdzināties svētajiem, tā teica priesteris.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
02.01.2006 23:23
"Jaacenshaas Liidzinaaties Sveetajiem"?
Kuram no taas lielaas guuzmas? Varbuut paintereseejies KAS vinjos dariija tos lielos darbus, kurus dariija vinji un KAS lika vinju mutees vaardus, kas daudziem paliidzeeja Kristu atrast?
egidy
pievienojies: 09.07.2005
Komentāri: 37
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
02.01.2006 23:36
... un tomēr - mūsu pašu ziņā paliek izšķiršanās par daudziem, daudziem jautājumiem - un labs cita cilvēka piemērs ir vēl viens veids, kā Dievs mums palīdz izdarīt pareizo izvēli - pats Dievs ir vēlējis Baznīcai nelikt sveci zem pūra, bet gan dāvāt tās gaismu citiem... Vienīgais, ko varētu vēlēties - kaut arī mūsdienās būtu svēti cilvēki, no kuriem varētu iemantot dzīves gudrību.

:))))
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?
03.01.2006 11:15
egidy, bet ja tu izlaidiisi no aciim to, kas vinjus dara par sveetiem, tad tev vinju darbi nepaliidzees!
 
 Saraksts/Katolicisms/Grēkatziņa. Kā iemācīties saskatīt savus grēkus?