Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē
 
Aiko Saule
pievienojies: 19.03.2006
Komentāri: 67
Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē
26.09.2006 23:07
Muhameds nesis "tikai ļaunumu un necilvēcību, piemēram, ar pavēli izplatīt viņa sludināto ticību ar zobenu" - novienas puses - var jau nedarīt zināmu patiesību par Muhameda mācību - kāda tā ir - no otras puses - kurš gan patieks patiesību, ja ne tie, kas to zina - tad kurš ? Jo nav iespējams ticēt - kamēr nav kas pasludina.
egidy
pievienojies: 09.07.2005
Komentāri: 37
Re: Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē
27.09.2006 00:08
Manuprāt, lai arī lekciju lasīja pāvests, lekcija (un arī pats lekcijas izvēles fakts) tomēr nav dogmats un ir pakļaujams kritikai pat no katoļu laja puses. Šajā gadījumā vērtējums ir negatīvs - viennozīmīgi.

Pāvests akadēmisku lekcijas universitātēs lasa daudzkārt retāk nekā saka mācības svētceļniekiem vai lielajās misēs, tāpēc arī tēmai vajadzēja būt īpašai. Bet šajā gadījumā tēma nebija īpaša (no lekcijas formas vien jau varēja secināt, ka šājā gadījumā pāvesta ieguldījums zinātnē, novitātes ir nulle - tukšums, nekas) - tas, ka bija laiks, kad gan islāms (gan arī katolicisms - ko tur slēpt) savas mācības izplatīja ar uguni un zobenu un arī tas, kāpēc, tas tā bija - tas viss bija un ir zināms katram. Protams, paliek detaļas un tieši par tām bija pāvesta lekcija. Varbūt, ka tas bija labs ierindas referāts ierindas konferencei, bet tas bija pilnīgi noteikti neatbilstoš publiskai lekcijai, kuru lasa pāvests. Daudz aktuālākas būtu tēmas ar 'lietišķi akcentu' - kādas sadarbības formas iespējamas un būtu visrezultatīvākās priekš Rietumu-Islāma sadarbības; vienojošie momenti kristietībā un Islāmā; vecās Eiropas un Turcijas konverģence ES paplašināšanās kontekstā; analīze, kādus izaicinājumus un arī iespējas (pilnīgi noteikti tādas ir!!!) varētu dot Islāma un kristietiskās Eiropas sadarbība... Cita lieta - ka varbūt pāvesta kā profesora spējas bija par mazām, lai 'pavilktu' šādas tēmas un varbūt, ka visu mūžu kā zinātnieks, pāvests arī ir strādājis tikai pie detaļām, risinādāms marginālas un mazsvarīgas zinātnes problēmas (nav jau nekas slikts, bet tādā gadījumā pāvestam vajadzētu samierināties, ka citi zinātnē ir pārāki par viņu un tiem arī atdot godu un cieņu), tādēļ arī lekcijas tēma tika margināla un patiesībā nebūtiska.

Ja pāvestu patiešām būtu vadījusi interese par sadarbību (un nevis vēlme demonstrēt varu un pārākumu), tad viņš, kā jebkurš cilvēks, kuru interesē sadarbība un kuru vada labestība, miers un arī mīlestība; tad viņs spētu gan atrast vairāk labu vārdu par islamu (Islams tomēr ir monoteistiska reliģija, tā Kristu atzīst par pravieti, Islams ir arī ārkārtīgi daudz devis gan matemātikas un medicīnas attīstībā, gan arī caur Islamu ir nodotas antīkās pasaules vērtības, kas citādi būtu gājušas bojā), gan arī izlaist dažus vārdus - jo tie - lai gan ir patiesība, tomēr tie varēja izsaukt un arī izsauca lieku niknumu. Nav jau runa, ka pāvesta lekciju nebūtu objektīva. Tā ir objektīva, bet nebija korekti to lasīt. Tā bija tipat pareizi, cik tikumīgi bija farizeji, bet tā nebija ne graša vērta mūsdienu pasaulei, kas vairāk par visu alkst mīlestībs un miera.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē
04.10.2006 10:48
Sevis izcelšana un citu noniecināšana nekad neved pie laba rezultāta. :( Vai Kristus mums nav mācījis būt pazemīgiem visās lietās? Un kas grib būt augstākais, tas lai ir kalps - kaut kā tāda bija Rakstu vieta.
Timiāna
pievienojies: 26.01.2007
Komentāri: 51
Re: Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē
26.01.2007 22:01
Pāvesta uzruna Rēgensburgā bija brīnišķīga un jau šodien vairākus mēnešus pēc tās ir redzams, ka notikušajam bija ārkartīgi labi augļi. Īpaši jau dialogā ar Islamu.
 
 Saraksts/Katolicisms/Kādas ir tavas domas par mūsu pāvesta izteikumiem Vācijā - Rēgensburgas universitātē