Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Ambroziešu rits (videoieraksts)
 
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Ambroziešu rits (videoieraksts)
05.03.2007 23:54
Diskusijas par veco un jauno Misāli liek aizdomāties, cik lielā mērā mēs vispār apzināmies mūsu Mātes-Baznīcas liturģisko bagātību.

Daudzi katoļi bieži vien jauc Baznīcas un rita jēdzienu. Taču tas nav pareizi – šie jēdzieni nav pilnīgi viens otram atbilstoši.

Vairākām partikulārām Baznīcām var būt viens kopīgs rits. Piemēram, Ukraiņu, Krievu, Rumāņu Grieķu Katoļu Baznīcām ir viens rits – bizantiešu (slāvu-bizantiešu).

Savukārt Latīņu Baznīcā bez romiešu rita ir arī mazāk pazīstami, bet ne mazāk skaisti riti : ambroziešu rits, benediktiešu rits, mozarabu rits, kartēziešu rits, Bragas rits. Bez tam kādreiz pastāvēja arī ķeltu, gallikāņu u.c. riti, kas pašlaik ir jau miruši.

Ambroziešu jeb ambroziāņu rits (pēc Sv. Ambrozija vārda) ir viens no senākajiem Latīņu Baznīcas ritiem. Tas šodien darbojas gk. Milānas archidiecēzē un Tičīno kantonā Šveicē, un tam ir kādi 6 mlj. piekritēju.

Tiem, kam ir pacietība, varu ieteikt noskatīties ambroziešu rita Sv. Misi, kas celebrēta 2003. gadā Romā. Tai ir 15 daļas, un pēc katras daļas noskatīšanās ir jāklikšķina uz nākamās labajā apakšējā sektorā:

http://www.youtube.com/watch?v=U6EgF8kXS_k
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Ambroziešu rits (videoieraksts)
06.03.2007 01:44
Jāpiebilst, ka ambroziešu ritam ir daudz atšķirību no tradicionālā latīņu rita. Visspilgtākās ir šādas:

(1) Advents sākas divas nedēļas agrāk par romiešu Adventu – pēc Sv. Mārtiņa dienas. Tātad tas ilgst veselas sešas, nevis četras nedēļas.

(2) Lielais Gavēnis sākas nevis Pelnu Trešdienā, bet gan tikai pirmajā Gavēņa svētdienā, resp., reāli gavēt sāk tikai nakamajā pirmdienā. Tā ir senāka tradīcija, nekā Romā: īstenībā tās četras dienas tika pievienotas vēlāk, lai gavēnis ilgtu pilnas 40 dienas (jo svētdienās negavē). Tādēļ arī Milānas reģionā tradicionāli meteņus svin nevis otrdien, bet sestdien („Sabato Grasso“).

(3) Svētdienas tiek sauktas nevis pēc Introita pirmā vārda (‚Gaudete“, „Laetare“..), bet kā bizantiešu ritā – pēc Evaņģēlija tēmas („De Lazaro“, „De caeco“…)

(4) Misē tiek lietots īpašs – ambroziešu – dziedājums, kas atšķiŗas no gregoriāņu dziedājuma.(5) Vairākkārtējs „Kyrie eleison“ lietojums visā Mises gaŗumā, līdzīgi bizantiešu liturģijai.
 
 Saraksts/Katolicisms/Ambroziešu rits (videoieraksts)