Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Marija Valtorta
Komentāri:123Nākamie
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Marija Valtorta
11.11.2007 21:53
Nesen Dzīvības straumes publicēja jaunu grāmatu. Gribētu brīdināt visus katoļus par to, ka šī grāmata bija Baznīcas indeksā, kā aizliegtā grāmata katoļiem. Un tas nav leģitīms arī tagad, ja netiek ievēroti zināmi nosacījumi.

lūk skaidrojoši teksti, kas ticis no jauna apstriprināts ar kardināla Racingera vēstuli 1993. gadā.

SACRED CONGREGATION FOR THE DOCTRINE OF THE FAITH

Prot. N. 144/85                                                                                                                                    Roma, 31 January 1985

Most Reverend Eminence,

With a letter of 18 May [1984], Father [...] asked of this Sacred Congregation a clarification about the writings of Maria Valtorta, collected under the title of "The Poem of the Man-God", and if there exists any evaluation of the Church's Magisterium on the publication in question with the corresponding bibliographical reference.

On this subject I have the honor of expressing to Your Eminence -- you will judge the opportuneness of informing the Father [...] -- that in fact the Work in question was placed on the Index on 16 December 1959 and defined by "L'Osservatore Romano" of 6 January 1960, as "A Badly Novelized Life of Jesus." The provisions of the Decree were re-published with an explicit note again in L'Ossservatore Romano of 1 December 1961, as can be reviewed in the documentation herewith enclosed.

Since some have subsequently held that after the abrogation of the Index, the printing and diffusion of the Work in question is licit, L'Osservatore Romano (15 June 1966) had presented what was published in A.A.S. (1966) [Acta Apostolicae Sedis]: that, although abolished, the "Index" retained "all its moral value," for which [reason] the diffusion and recommendation of a Work is not held to be opportune when its condemnation was not taken superficially, but after weighing its purposes, to the end of neutralizing the damages which such a publication could bring to the more unprepared faithful.

With gratitude for your every kind arrangement, I profit by this occasion to confirm my sense of profound esteem

For Your Most Reverend Eminence,
Most Devotedly,
(signed) Joseph Card. Ratzinger

Tad vēl:

"Cardinal Joseph Ratzinger, head of the Sacred Congregation for the Doctrine of the Faith, in answer to questions, again reminded the world that the "Poem" has continued to be condemned. He informed Cardinal Siri:

"After the dissolution of the Index, when some people thought the printing and distribution of the work was permitted, they were reminded that in 'L'Osservatore Romano' (June 15, 1966) that 'The Index retains its moral force despite its dissolution.'"

Again on December 16, 1959 the books were placed on the Index of Forbidden Books signed by Pope John XXII. Losservatore Romano printed the condemnation on January 6, 1960 with the heading, "A Badly Fictionalized Life of Jesus".

In 1993 Cardinal Ratzinger said the books cannot be considered supernatural in origin. He said that the best that could be said of them is that they were a badly fictionalized life of Jesus.

Caritas of Birmingham, the American promoters of "The Poem" wrote a pleading letter to Cardinal Ratzinger on July 21, 1992 [more on that later]. Cardinal Ratzinger felt that the bishop of Birmingham, Alabama should answer the letter, and in 1993 Bishop Raymond J. Boland restated that they cannot be considered supernatural in origin."

Rome condemned the books in 1949, 1959, 1960,1985, twice in 1993
. What more do people want?

Ko Jūs sakāt par to visu?

 
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Marija Valtorta
11.11.2007 22:44
nezinādama, ka tā ir aizliegta, tiku to kādu laiku atpakaļ izlasījusi internetā. Man patika - kā viens no veidiem, kā cilvēks varētu iedomāties, vizualizēt Jēzus dzīvi, aizpildīt nezināmos laukumus . Tik nespēju uztvert  nopietni to, ka tā būtu Jēzus diktēta. Tādas vairākas nesakritības. Bet kā daiļliteratūra - kāpēc ne? Vai ne mazums visādu fantāziju un romānu par Jēzus dzīvi - kā tas varētu būt? Jāprot tik atsijāt graudus no pelavām. Jā, piekrītu, ka mazsagatavots lasītājs, ja viņš sāktu uztvert to kā patiesību, varētu tikt maldināts. Bet šai gadījumā var taču vienkārši priekšvārdā pateikt: "šī ir tikai autores versija"? Es šai  grāmatā jutu lielu mīlestību un cieņu pret Jēzu, Mariju un katoļu baznīcu.
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
11.11.2007 22:54
Nu ja Kri, tur jau ir tas suns aprakts. It kā jau viss jauki, skaisti utt. Tikai, tā nav patiesība, bet tiek pasniegta kā īsta privātā atklāsme. Kaut gan Baznīca pateikusi, ka tas tā nav. Es atceros kādu Latvijas katoļu garīdznieku, kurš pa radio reiz teica: ja jums vajag ko par Jēzu uzzināt, lasiet Valtortu. Saproti! Nevis Sv. Rakstus. Tātad, Valtorta dažiem vienkāršākiem prātiem sāk aizstāt Sv. R. Par to jau es te tā runājos. Nu te lprotestanti var mūs pamatīgi un pelnīti nopelt.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 10:19
Alexandro, Kri,

pastāsties nedaudz sīkāk par šo grāmatu! Nav izdevies lasīt. Bet tas ko sakāt, liek domāt, ka tur tomēr ir nopietna herēze, ne? Ja tā netiek pasniegta kā daiļliteratūra, bet gan Jēzus Kristus tieši inspirēts darbs?

Kas viņi to tiešām liek blakus Svētajiem Rakstiem???? (sic!)  
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 11:11
tīri teoloģiski - cik nu es tobrīd spēju uztvert - nekādas lielas herēzes šai grāmatā nemanīju. Drīzāk tādi sīkumi - atceros, tika pieminēta Marijas un Jāzepa tikšanās ceļā uz Betlēmi ar ganu, kurš tika raksturots "kā jau cienījams cilvēks".  Varētu padomāt, ka šis raksturojums atbilst Marijas sirds attieksmei - tomēr M.Valtorte pasniedz šo visu kā savu redzējumu - ka viņa to skatās no malas - un gans nu nevarētu piederēt pie cienījamo cilvēku šķiras, tas jau ir mūsdienu priekšstats, ka ganiņi - nu tādi smuki, nabadzīgi, bet cienīti. Gans tomēr bija pēdējais ebreju sabiedrībā, ja neskaita nešķīstos (spitālīgos).

Man šķiet, M.Valtorte pati ticēja, ka Jēzus viņai visu to diktē un rāda. Tas viņai palīdzēja pārdzīvot savas ciešanas, slimību. (Es gan nespēju pieņemt arī jebkurus citus garus vēstījumus, kuri tiek pasniegti it kā "Jēzus vārdā" - to pašu Leandru utt. - tomēr citi lielākoties runā par to, kā cilvēkam jādzīvo, nevis, kā dzīvojis Jēzus pats). Varbūt viss tā notika, varbūt nē. Vienkārši - varbūt. Varbūt kādam šāds apraksts "piešķir miesu" ticībai, viņam kļūst vieglāt uztvert Jēzu Kristu kā realitāti. Varbūt. Ja vien patur prātā, ka viss, ka patiešām vajadzīgs un kas patiešām atklāj Jēzu Kristu kā personu un kā Dievu, ir Svētajos Rakstos, un visas pārējās privātās atklāsmes un stāsti ir tikai cilvēcisks skatījums - kā atspulgs ūdenī, un neviena ūdens virsma nav tik mierīga, lai attēlu neizkropļotu.
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 11:27
>Kri

Vispār man ļoti patīk kā Tu izsaki savas domas. Loģiski, sakārtoti un pamatoti.

Es personīgi vispār nelasu šī tipa grāmatas aiz viena ļoti svarīga iemesla, proti, tās grauj pārdabisko ticības tikumu. Pēc tā, ko māca Baznīca, lai šīm privātām atklāsmītēm ticētu, nav nepieciešama ticība un pat, mēs NEDRĪKSTAM tām ticēt ar to pašu ticību ar ko ticam Svētajiem Rakstiem. Tas nozīmē, ka pārāk paļaujoties uz šādiem rakstiem, var nonākt situācijā, kad dievišķais ticības tikums netiek vispār attīstīts. Tā, kā ticība ir arī pilnīga paļaušanās uz Dievu, pat tumsā, neziņā un šaubās, tad cilvēkam visas dzīves garumā līdzās cerības un mīlestības tikumam ir iespēja savu ticību palielināt. Kā tur bija ar to sinepju graudiņu, kam jāaug? Bet tagad, ja mūsu ticību vairs vada privātie pārdzīvojumi (piem. cilvēki, kas runā vairs tikai par Medžugorji), kam mēs nedrīkstam ticēt ar pārdabisku ticību, jo tie nav daļa no Atklāsmes ar lielo A., tad sanāk, ka mēs vairs neattīstam pārdabisko ticību, kas ir savā ziņā NAKTS, bet dzīvojam šīs "uzticēšanās" atklāsmītēm līmenī. Saproti, kur ir lielākā problēma?: privātās atklāsmes, ja ar tām pārāk aizraujas, var apturēt pilnveidošanos dievišķajos tikumos, īpaši ticībā, un, tātad, ceļu uz svētumu. Un tas ir ļoti nopietni.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 12:08
Vispār mani smīdina tas aizliegto grāmatu saraksts. Nu tā kā totalitārajā režīmā vai apejoties ar galīgi maziem bērniem. :))) Katrs pats taču pielietojot Dieva doto prātu, var izšķirt kas labs un kas ļauns, izlasot, uzklausot vai jebkā citādāk saņemot kaut kādu informāciju. Tad jau būtu jāaizliedz visa modernā melodramatiskā daiļliteratūra, kura balstās uz domu, ka seksuālas attiecības līdz laulībai ir labas, ja vien ir mīlestība un skaistas jūtas. Tad jau tās masveidā lasot drīzāk ietekmē cilvēka prātu, nekā izlasot kaut kādu mistiķu sacerējumu.
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 12:37
Saara,

daļēji Tev var piekrist. Tomēr Baznīca jau Tev nevar aizliegt lasīt, ja Tu par visu varīti gribi. Ņem un lasi pretēji tam ko saka Baznīca. Viņa iesaka būt uzmanīgam, lai Tu nenodarītu ļaunumu savai mūžīgajai dzīvei. Un ir atšķirība, vai grāmatu raksta tādi ļaudis kā Dens Brauns, vai it kā un pat ticīgi cilvēki. Ja Baznīca nedrīkstētu vairs ne no kā brīdināt, tad būtu no viņas definīcijas jāizņem vārdi "skolotāja un audzinātaja". Jo ko gan šie vārdi tad vairs nozīmē, ja katram ir sava patiesība un par mērauklu ņemam tikai savu subjektivitāti? Ja es par Baznīcas mērauklu ņemtu sevi un savas sīkās idejiņas, es jau tajā pašā brīdī pārstātu ticēt Dievam, jo es pazīstu savas nepilnības un to cik bieži mainās manas domas un uzskati. Bet cilvēkam vajag DROŠU pamatu savai eksistencei.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 16:36
Alexandro, vēl pirms nedaudz vairāk kā gada es teiktu līdz ar Tevi: "Es personīgi vispār nelasu šī tipa grāmatas aiz viena ļoti svarīga iemesla, proti, tās grauj pārdabisko ticības tikumu." (un ne tikai pārdabisko) Man stāvēja datorā iekopēti un nelasīti apokrifi vairākus gadus - es nejutos droša tos lasīt. Bet pienāca laiks, kad es varēju droši lasīt gan tos, gan citu konfesiju un sektu mācības - tas vairs nevarēja kaitēt manai ticībai.
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 20:51
> Kri

Es pilnībā piekrītu, ka nobriedušai un es vēl piemestu, izglītotai ticībai tas nevar kaitēt. Es tikai to, ka nelasu šos rakstus domāju savādāk. Es nekad necenšos, ja vien kāda vajadzība nespiež, lasīt literatūru, ko Baznīca uzskata par tādu, kas nevis nes svētību, bet ir apšaubāma un augļi nezin no kāda gara. Ja kāds domā, ka viņam tas nesis labu, es nestrīdēšos, bet man sirdssaderība ar Kristus Baznīcas ieteikumiem ir svarīgāka par kaut kādiem tur skribelējumiem, lai cik nu kādam tie nešķistu vērtīgi.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 21:04
iespējams, ka, ja priekšā man būtu kaut kas, par ko zinātu skaidri, ka Baznīca ir AIZLIEGUSI lasīt, nelasītu. Bet - attiecībā uz dažām lietām - gadījumos, kad jārunā ar cilvēkiem, kas salasās visādus brīnumus - ir vērts vismaz zināt, par ko iet runa. (bet tādas patiešām muļķības nemaz nav tik viegli izlasīt, vismaz man noriebjas un apnīk pēc pirmā acu iemetiena)
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
12.11.2007 21:21
Kri

Jā, jā, - ja ir vajadzība un lai palīdzētu citiem, tad viss ok. Bet, ja tas vajadzīgs skrienot pēc tukšām sensācijām un visādām pseidogarīgām izjūtām, tad tas jau ir grēks. Īpaši, ja tā, kā Valtortas gadījumā, Baznīca prasa būt apdomīgiem un neiedomāties, ka viņas rakstītais ir patiesība, bet daži pasludina un pat publiski, ka viņas rakstītais papildina un izskaidro Evaņģēliju.
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 00:21
P.S.

Tā kā dažs labs Latvijas katoļu bīskaps uzskata, ka var Valtortai piešķirt imprimatur un vispār to dāļāt pa labi un kreisi, tad nav jau vairs ilgi jāgaida, ka ari Luters, Melanhtons un Cvinglijs u.c. tiks kanonizēti. Nu ko, herēzijām jau vienmēr kaut kur jāatdzimst. Pat, ja tā ir tikai nožēlojama, korumpēta, iszagta un aizmirsta Eiropas Savienības province - Latvija. Kā tas bija Romas laikos. Drīz patiesos ticības lieciniekus dedzinās sārtā, bet ariānisms (Dz. S. utt.) zels un plauks. Kristus Baznīcu sitīs krustā, bet triumfēs Sātans.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 16:29
Alexandro tu raksti:

Ja es par Baznīcas mērauklu ņemtu sevi un savas sīkās idejiņas, es jau tajā pašā brīdī pārstātu ticēt Dievam!

Tad kā? Baznīca un Dievs tev ir ekvivalenti un interčeindžabli jēdzieni? Cik es saprotu, tad Pāvesta un Kardinālu viedokli ticības jautājumos tu kāreiz uztver kā Baznīcas viedokli. Savukārt tas nozīmē, ka Pāvests ir tavs Dievs!
Vai tas nozīmē, ka tu Baznīcai uzticies nepārbaudot un nekritiski, vai tavi vadītāji nav krituši herēzē?

Kā tad tu izproti Kristus vārdus, ka avis pazīst savu Ganu un viņam seko, bet no vilka tās bēg? Kā arī tas kopsakarā, ka herētiķi celsies no pašu mācekļu vidus (kā to vēsture rāda), kas nozīmē šādu jautājumu... vai tu kā Kristus avs esi tiesīga pārbaudīt savus ganus vai tie ir vilki vai avis? Jebšu tu saviem ganiem uzticies pilnībā un ļauj viņiem pašiem sev uz peires uzlīmēt "vilx" vai "gans". Bet vai nav brīdinājums, ka vilki nāks avju drēbēs?

Mēs Luterāņi šo brīdinājumu ņemam ļoti nopietni un pie mums ir mācība, ka draudze var atcelt savu mācītāju, ja izrādās, ak viņš ir vilks. Kristus pats ir devis avīm tiesības izšķirt vilkus un ja tiesības tad arī spējas! Gars nav dots tikai ganiem, bet visai Baznīcai, arī tev un man!

Tas tā... sorry, ja ne pa tēmu!

Aizliegto grāmatu saraksti ir divpusgriezīgs zobens. Pareizi audzināts bērns pats izšķris ļaunas no labām grāmatām, bet ar aizliegumiem var sabraukt auzās... kā tas bij ar pirmajiem kosmologiem un viņu darbiem Keplers, Dž Bruno, Galilejs, Ņutons...etc. Vai tiešām gribētu lai RKB būtu paturējusi viņu darbus aizliegto grāmatu sarakstos.
Šis vien pierāda ka tā Baznīca, kuru tu par Dievu turi kļūdās un kļūdījās, jo to vada tie paši grēcinieki... Pēdējais ļapus ir ar RKB mācību par limbo!

Tā kā... vot tādi pīrāgi, ja tu esi Dievā atdzimis, tad tev ir arī atbildība par to kā tu šo dāvanu dzīvo, akli paļauties uz "Baznīcu" ir piedodams, ja tu esi zaļknābis, bet ja tu te tā dedzi par ticības attīstību, tad ir nepiedodami ka tu visu mūžu paliec kā bērns un tikai ar pienu vien barojies. Jāaug līdz cietai barībai, kas dod ne tikai tiesības bet arī pienākumus un kā viens no tiem ir vairīties no vilkiem, kuri ir pašā Baznīcā. Tos kas ir ārā, tos pat zīdainis atšķir, bet tos kas ir pašā Baznīcā un uzdodās par Gaismas Enģeli, to spēj izvērtēt tikai patiesi ticīga un apgaismota sirds.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 16:30
Sorry, godiigi nerakstiiju boldaa... tas forums sagljukoja!
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 19:13
>Mulders

Es nerunāju ar shizmatiķiem, bet ar savas konfesijas piederīgajiem. Ar Tevi būtu pilnīgi cita saruna. Tu pēc savas būtības nevari izprast ne to, kas ir Katoliskā Baznīca, ne to, ko un kāpēc tā māca. Un jā, Baznīcas locekļi var kļūdīties spriedumos (tas par tiem Taviem piemēriem), bet ne pati Baznīca, kad tā savā Tradīcijā skaidro Dieva Vārdu. Kad Baznīca saka - Kristus ir Dieva Vārds un Vienīgā Atklāsme, tā nekļūdās. Un es runāju par šo te. Nav nevienas citas atklāsmes, kas kaut ko pieliktu Vienīgajai Dieva Atklāsmei. Visas Valtortas, Lašānsi, Medjugorjes  utt. nav itin nekas! It ne kas, Dieva Dēla upura priekšā.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 19:49
Mjā, lai pielietu mazliet eļļas ugunij, atzīšos, ka man šobrīd augstskolā jālasa vairākas grāmatas, kas ilgus laikus bijušas "Indeksā", piemēram, Dekarta "Pārruna par metodi", Hjūma "Eseja par cilvēka sapratni", Kanta "Tīrā prāta kritika"... :)) Lai uzrakstītu referātu par t.s. "mūžīgo filosofiju", bija arī jāielūkojas gnostiķu sacerējumos, apokrifos, renesanses filozofu atsaucēs uz Pitagoru un Hermeju Trismegistu, kā arī Džordāno Bruno (visnotaļ murgainajos) prātojumos. Kā katolim vajadzētu rīkoties šādā situācijā? ;))
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 20:19
>T.A.

Tev kā vienmēr tās idejas sakārtotas un loģiskas. Nu man Tev tikai viens pretjautājums: vai uz Tavu grāmatu izdevumiem ir kāda Katoliskās Baznīcas bīskapa Imprimatur (apliecinājums, ka tur nekā nav pret Baznīcas mācību). Ja nav, tad rodas jautajums, kādēļ ne un kādēļ ir Valtortai? Un vai tiešām tas tur drīkst būt?
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 20:38
Mulderam:
Palasoties Tevis nosauktos "pirmo kosmologu" darbus, mani it nemaz nepārsteidz, ka Baznīca tos iekļāva "Indeksā", turklāt pirms tam ieklausoties vadošo universitāšu zinātnieku atsauksmēs. Ja Tu domā, ka tie bija korekti zinātniski pētījumi ar mērķi pierādīt heliocentriskās pasaules uzbūves pārākumu pār ģeocentrisko, tad dziļi maldies. Kad vienā katlā samet alķīmiķu un astrologu idejas, pašķaidot tās ar nekristīga panteisma mērci un aicinājumiem nodarboties ar maģiju, tad labas idejas var arī nogremdēt. To darīja gan Koperniks, gan jo īpaši Keplers un Bruno (pēdējo vispār nevar nosaukt par zinātnieku, jo viņa darbos nav ne smakas no kaut kā, kas kaut attāli atgādinātu dabaszinātnes). Un nevajag teikt, ka toreiz nebija zināms, ar ko atšķiras korekts pētījums no parazinātnes, daudzi Ptolemaja sistēmas aizstāvji mierīgi varēja iztikt bez Hermeja Trismegista un haldeju burvju piesaukšanas. Galilejam jau ir gluži zinātniska pieeja, diemžēl viņš kļuva par apstākļu un sava nešpetnā rakstura upuri (ja par upuri var saukt piespiedu atteikšanos no saviem uzskatiem) - nav prātīgi kontrreformācijas laikā publiski ņirgāties par pāvestu, kurš tieši bija atbalstījis Galileja pētījumus. Ņūtona tik tiešām zinātniskie darbi, cik man zināms, "Indeksā" nav bijuši. Vari kādreiz arī papētīt Lutera domas par Koperniku, viņaprāt, tikai samaitātie pāvesta pielūdzēji ir spējīgi uz tādām nekristīgām ķecerībām. :))
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 20:46
->Alexandro:
Nē, nosauktajās grāmatās "imprimatur" nav atrodams, un tās arī netiek tirgotas katoļu grāmatu galdos. Diemžēl šai atzīmei Latvijā izdotajās grāmatās vairs neuzticos, arī Jūsu nosaukto iemeslu dēļ. :(
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
13.11.2007 21:16
Nu  redziet, te mēs arī saskaņojam savas pozīcijas. Un Valtortas gadījumā, situācija ir ļoti nopietna un man šķiet, ka sekas būs smagas, arī dotajam ekleziastam. Bet... lai Dievs tiesā.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Marija Valtorta
14.11.2007 11:45
Toms Augustīns, acīmredzot RKB adeptiem var borēt cik gribi un viņi tomēr nespēj saprast elementāru lietu. Luters luterāņiem nav nekāda autoritāte spriedumos par tēmām, kas neskar Bībeli. Tādējādi manis pēc Luters var uz ausīm stāvēt kaut ko vāvuļojot par zinātni un Kepleriem u.c. fruktiem, tas būs un paliks tikai un vienīgi M. Lutera viedoklis, kas nav saistošs Luterāņiem. Pat vairāk... Lutera spriedumi par teoloģiju ARĪ nav saistoši Luterāņiem, kā vien tie, kas ir iekļauti Luteriskajās Ticības Apliecībās, kuru autori ir vairāki un ne visu tur ir sarakstījis Luters. Mums nav problēmu atzīt, ka Luters ir kļūdījies šādos tādos jautājumos arī ticības lietās, taču viņš pats mācīja, ka pieķerties Rakstiem nevis cilvēku spreidumiem, tai skaitā paša Lutera spriedumiem.
Jūs savukārt nespējat pieķerties Rakstiem bet viss ko saka Pāvests ir katolim saistošs ticības lietās, jo Pāvests=Baznīca!

Savukārt tēze, ka Cilvēki var kļūdīties bet Baznīca nē ir kaut kāda šķība eklezioloģija. Vai tad Baznīca ir kaut kas cits kā šie cilvēki? Ja no Baznīcas izņemtu ārā visus lajus, priesterus, bīskapus, pāvestus, kas paliktu? Kas tas būtu... tur būtu tas nemaldīgā Baznīca?
Alexandro
pievienojies: 07.10.2007
Komentāri: 90
Re: Marija Valtorta
14.11.2007 12:04
>Mulders

Nu ar eklezioloģiju man viss ir ok. Vismaz tiktāl, cik esmu katolis un ticu Katoliskās Baznīcas paustajām patiesībām. Tavs viedoklis ir interesants un es to lasu, bet tas ir tikai viena cilvēka viedoklis. Man saistošāk šķiet paļauties uz 20. gs. seno Atklāsmi, ko skaidro Tradīcija. Lūk, Katoliskās Baznīcas katehisms saka:

2035. nr.

"Augstākā līdzdalības pakāpe Kristus autoritātē tiek nodrošināta ar nemaldības harizmu. Tā "sniedzas tik tālu, cik dievišķās Atklāsmes mantojums" [80] ; tā sniedzas līdz visiem kristīgās mācības - arī morāles - elementiem, bez kuriem ticības patiesības, kas nes pestīšanu, nevar tikt saglabātas, izklāstītas un ievērotas [81]. "

Neviens Tev ar varu nespiež ne atzīt pāvestu, ne kā citādi saistīties ar Katolisko Baznīcu. Negribi, Tava lieta nepieņemt. Bet es nedomāju, ka Tavi paustie argumenti jel kādā mērā spēj pārliecināt kādu, kurš pazīst Maģistērija pausto patiesību.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Marija Valtorta
14.11.2007 13:26
->Mulderam:
Luters jau nu gan Kopernika uzskatus vistiešākajā veidā saistīja ar Bībeli, precīzāk, ar Bībeles patiesību noliegšanu. Kādēļ Jūs domājat, ka viņš maldījās?

>>Savukārt tēze, ka Cilvēki var kļūdīties bet Baznīca nē ir kaut kāda šķība eklezioloģija.

Ja es šo tēzi nepieņemtu, tad man nebūtu pamata ticēt kaut vienam Jaunajā Derībā rakstītajam vārdam. Kāpēc lai man būtu jātic tam, ka Matejs, Marks, Lūkass, Jānis, Pāvils, Pēteris, Jēkabs un Jūda Tadejs bijuši Dieva iedvesmoti cilvēki, kas runājuši Svētā Gara spēkā, nevis vienkārši savu ilūziju vai pat nešķīstā gara apmāti indivīdi, par kādiem viņus uzskatīja jūdi? Kāds man ir pamats uzticēties šo cilvēku liecībai?  Ar ko tā vērtīgāka par Muhameda, Zaratustras vai mormoņu pravieša Džozefa Smita atklāsmēm, nemaz nerunājot par antīko filozofu darbiem, apokrifiskajiem evaņģēlijiem, gnostiķu sacerējumiem vai galu galā kādai manis paša sagudrotai sinkrētiskai mācībai, kas saturētu visu man tīkamo uzskatu elementus? Pamatu dod tikai mana ticība Baznīcai, tās spējai saglabāt uzticamas liecības un nemaldīties to interpretācijā. Dieva Vārds, kurš būtu atrauts no cilvēkiem un kura nesējs būtu nevis kāds cilvēku kopums, bet gan, teiksim, grāmata, ir absurds, jo ikviena grāmata ir cilvēku radīts objekts, pieķēpāts ar tādas vai citādas formas simboliem. Ticēt Dieva Vārdam nozīmē nevis ticēt grāmatā rakstītiem burtiem, vārdiem un teikumiem, kurus turklāt katrs cilvēks izlasa atšķirīgi, bet gan ticēt cilvēkiem, kuri šos vārdus izrunājuši un kurus mēs ar pašlaik dzīvo mācības tālāknesēju palīdzību varam saklausīt arī grāmatā rakstītajos burtos. Pat ja es pieņemtu, ka vienīgie nemaldīgie cilvēki Baznīcas vēsturē bijuši astoņi iepriekš nosauktie Jaunās Derības autori, un tad arī tikai tajos tekstos, kas no visām viņu liecībām un pamācībām iekļauti kanonā (un kurš gan uzņēmās tiesneša lomu atlasīt uzticamos tekstus?), tad bez dzīvas un visos šajos gadsimtos pastāvējušas interpretācijas tradīcijas man nebūtu iespējams teikt, ka saprotu kaut vienu viņu uzrakstīto teikumu.
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Marija Valtorta
14.11.2007 13:59
Alexandro

Tik redzi, kristiešiem RKB katehisms nav saistošs. Tas nav Dieva Vārds bet tikai cilvēku viedoklis par Dieva Vārdu! Tu tam vari piekrist, vari nepiekrist!

To ka Raksti ir Dieva Vārds to es zinu un tam ticu. Jūs apgalvojat, ka jūs tam pašam ticat, taču kad uzrāda RKB rakstus kas ir pretrunā viņu katehismam, tad Katolis turēsies pie katehisma nevis pie rakstiem. Nelīmējas!
Komentāri:123Nākamie
 Saraksts/Katolicisms/Marija Valtorta