Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Svētrunas

Kristus ir nācis mūsu vidū
24.12.2004 pl. 18:15

Kurzemes bīskapijas vadošo garīdznieku vēlējumi Ziemassvētkos

Marija Betlēmē dzemdēja savu dievišķo Dēlu, ietina Viņu autiņos un guldīja silītē. Eņģeļi dziedāja slavas dziesmas un novēlēja mieru labas gribas cilvēkiem. Ieradās arī ganiņi, kuri naktī sargāja ganāmpulku. Marija un Jāzeps Bērniņam bija vistuvākie.

Tā dzima pasaules Pestītājs. Notikums palika apkārtējiem nepamanīts, bet debesis bija nomodā. Debesu Tēvs sargāja savu Dēlu.

Betlēmes notikums mūs saviļņo, paceļ debesu augstumos. Spožās svētku eglītes priekšā izjūtam svētlaimi, un tādai ir jābūt visai kristieša dzīvei. Betlēmes dievišķais Bērns mums rāda ceļu. Viņš rāda patiesību un dod dzīvību. Ak, brīnišķīgā pārmaiņa! Radītājs no Jaunavas gūst miesu un mums dod savu dievību. Dieva Dēla dzimšanas spēkā katrs cilvēks ir aicināts kļūt atdzīvinātājs Kristū. Cilvēks, radīts pēc Dieva līdzības, gūst iespēju atgūt īsto cilvēcību. Dievs, palikdams vienreizējs savā bezgalīgajā majestātē, bija pazemojies līdz radības stāvoklim. Dievs ir tā mīlējis pasauli, ka ir devis savu Dēlu, lai cilvēks nemirtu, bet viņam būtu mūžīgā dzīve. Pateicoties Betlēmes brīnumam, cilvēks, neredzamā Dieva attēls redzamajā pasaulē, atgūst savu cieņu, ko bija zaudējis grēkojot. Dieva Dēls ir nācis, lai mēs dzīvotu pēc Dieva prāta. Viņš ir nācis mums mācīt mīlestību. Mīlestību, kas nav šķirama no taisnības, nodrošina cilvēka cienīgu pasauli solidaritātē un brālībā. Bērns, piedzimstot Betlēmē, ir atnesis īsto siržu vienību, kas izplaukst draudzībā. No taisnības un mīlestības dzimst īsti kristīgs cilvēks, kas radīts pēc Dieva līdzības. Jēzus Kristus ir neredzamā Dieva vispilnīgākais attēls. Un Dieva Dēls ir kļuvis cilvēks, lai cilvēki kļūtu Dieva bērni. Gaisma ir atspīdējusi tumsībā. Dzīvība ir nākusi psaulē, lai cilvēkiem būtu dzīvība pārpilnībā. Dievs mūs visus aicina Betlēmes Bērniņa mīlestībā.

Ziemsvētki mums palīdz atraisīties no visa ļaunā un ļauj mums aiznest sevi laimības pasaulē, kurai ir radīts katrs cilvēks. Ziemsvētki ir brīdis, kad katrs atjauno savu uzticību Dievam, Baznīcai un kristīgajiem pienākumiem. Neizvairīsimies no atbildības. Ziemsvētki ir mūsu svētki, kas mūs ievada drošajā ceļā, kuru ir parādījis Kristus evaņģēlijs. Tas ir gaišais pestīšanas ceļš, ko mums ir atnesis Betlēmes dievišķais Bērns. Viņš ir nācis šinī pasaulē, lai izpildītu Tēva gribu. Sekosim Viņam, atjaunosimies garā! Garā dosimies uz Betlēmi, lai uzlūkotu Dieva Vārdu, kas ir iemiesojies. Dievs labvēlīgi pielāgojas mūsu vājumam: Dieva Dēls ir kļuvis sataustāms – dzīvais un iedarbīgais Dieva Vārds redzams guļam silītē. Viņš guļ silītē, bet valda pār visu radību, Viņš ir universa Valdnieks. Viņš,pazeminoties trūkumā, dāvā mums savu dievību.

Katru gadu svinīgi atzīmējam lielo dāvanu, ko Dievs ir atnesis ar sava Dēla piedzimšanu pasaulē. Prieka pilni dziedam „Klusa nakts, svēta nakts”, piedalāmies dievkalpojumos un eglītē dedzinām svecītes. Jūtam, ka kristīgā dzīve prasa mīlēt ikdienā. Padomāsim šajos Ziemsvētkos, vai mīlam pietiekoši. Cik daudz iespēju darīt labu. Tikumības priekšzīme ir pats Bērniņš Jēzus – tik labvēlīgs, maigs un mīlīgs. Vēlāk evaņģēlijā par Viņu teikts, ka Viņš staigāja Palestīnā, labu darīdams. Cik skaista tad būs mūsu zeme, ja tā būs tikumiem apgarota. Būsim aizvien sirsnīgāki mūsu sadzīvē.

Svētais Francisks attēloja Betlēmes ainu un Bērniņa Jēzus attēlu skāra ar roku, tā palikdams stundām ilgi apcerē par Dieva Dēla iemiesošanās noslēpumu, kur Dievs ir tik tuvu – mūsu vidū.

Visiem no sirds novēlu līksmus, Dieva žēlastībām bagātus Kristus dzimšanas svētkus!

Bīskaps Ārvaldis Andrejs Brumanis

~ • ~ • ~ • ~  • ~ • ~

”Nebīstieties, jo, lūk, es jums pasludinu lielu prieku…” (Lk 2,10)
Lai atskan šī prieka vēsts ikvienā dvēselē, lai zūd bailes un raizes, lai pazūd ļaunums un iestājas miers. Eņģelis sūta ganus, lai tie ietu, meklētu un atrastu. Celsimies, iesim un atradīsim, jo Viņš ir mūsu Pestītājs un īstais prieka iemesls!
Svētīgus un priecīgus Kristus dzimšanas svētkus!

Gatis Bezdelīga,
Viduskurzemes dekāns un
Neatkarīgā Maltas Bruņinieku Ordeņa
maģistrāta kapelāns

~ • ~ • ~ • ~  • ~ • ~

„Ir parādījusies Dieva žēlastība, kas nes pestīšanu visiem cilvēkiem.”
Arī Jūs to varat saņemt, vienkārši lūdzot Viņu un sakot, ka ticat Viņam kā Pestītājam un Kungam. Un tādā gadījumā šie būs pirmie Ziemsvētki, kur Jums būs iespēja svinēt īstus svētkus. Jūs varbūt teiksiet, ka vienmēr esat svinējuši Ziemsvētkus. Nē, Jūs svinējāt kādus citus svētkus. Tikai tie, kuri personīgi pazīst Jēzu, var svinēt šo stāstu, šo vēsti, šo personu. Patiesi īstus Ziemsvētkus.
Lai mums visiem laba griba tos svinēt tieši tā!

Andrejs Mediņš,
Ziemeļkurzemes dekāns

~ • ~ • ~ • ~  • ~ • ~

„…es jums pasludinu lielu prieku!” (Lk 2,10b)
Šie eņģeļa vārdi, kurus viņš sludināja Betlēmes ganiem, atgādina mums,
ka Kristus dzimšanas svētki nes visiem labas gribas cilvēkiem prieku un cerību.
No sirds novēlu Jums daudz prieka, jo priecīgu devēju Dievs mīl,
un cerību uz labāku rītdienu!

Marcins Vozņaks,
Dienvidkurzemes dekāns

~ • ~ • ~ • ~  • ~ • ~

Šodien mūs un visu pasauli pārņem pārdabisks prieks, Kristus ir dzimis.
Bez prieka neviens nevar dzīvot. Protams, ne vienmēr prieks ir iespējams,
jo līdzās ir ikdienas rūpes un likstas, bet atcerēsimies,
ka cerība ir tikai Jēzū. Viņš ir uzvarējis grēku, nāvi un elli.
Iesim, nesīsim šo prieku, šo cerību pasaulei.
Pamanīsim katrā cilvēkā prieku, jo katrs ir Dieva bērns,
un mēs varam saskatīt viņā kaut ko no Dieva. 
Nereti cilvēks ienāk baznīcā, kad viņa sirds ir aptumšojusies un prieks gaisis,
bet iziet priecīgs, jo Dievs viņu ir mierinājis, iedrošinājis.

No sirds Kristus prieku vēlot -
Liepājas un Kurzemes bīskaps
Vilhelms Lapelis