Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Garīgās cīņas laiks
12.03.2008 pl. 08:12

Pr. Andris Ševels MIC

Gavēnis ir laiks, kurā mēs pārdomājam par kristīgām vērtībām, lai no jauna at­klātu gandarīšanas un atgriešanās lielo nozīmi. Kad dzirdam aicinājumu at­griezties, mēs nereti attiecinām to uz citiem un sakām: “Atgriešanās nepieciešama pagāniem vai arī tiem, kuri ir attālinājušies no Dieva un no Baznīcas, bet uz mani tas neattiecas. Pro­tams, varbūt dažas lie­tas arī man savā dzīvē būtu jāmaina, bet ne jau man vajadzīga atgrie­šanās.”

Šāda attieksme ir ļoti bīstama! Apustulis Pāvils, at­saucoties uz Izraēļa tautas vēs­turi, Korintas draudzei izsaka trīs brīdinājumus.

Pirmkārt: “Visi [izraēlieši] ēda vienu un to pašu garīgo barību, un visi dzēra vienu un to pašu garīgo dzērienu. (..) Tomēr daudzi no viņiem nepatika Dievam, un viņi tuksnesī aizgāja bojā.” (1 Kor 10, 4-5) Tas notika tāpēc, ka viņi nocietināja savas sirdis un ne­gribēja atgriezties. Ja mēs neklausām Dievam, nepieņemam Viņa mīlestības dāvanas un stūrgalvīgi ejam pa ļaunuma ceļu, mēs nevaram ieiet Debesu Valstībā.

Otrkārt: “Nekurniet, kā daži no viņiem kurnēja, un iznīcinātājs viņus izdeldēja.” (1 Kor 10, 10) Tātad, kurnēšana pret Dievu un Viņa sūtītiem kalpiem ved cilvēku pazušanā. Ja mēs kurnam un negribam pildīt Kunga gribu, pieņemt dzīves krus­tus, tas liecina – mēs domājam, ka esam gudrāki par Dievu. Gavēņa laikā Baznīca mums atgādina patiesību, ka mēs esam Dieva radības, - grēcinieki, kuriem vien­mēr ir nepieciešama ganda­rīšana un at­griešanās. Benedikts XVI saka: “Kad mūsdienu cilvēks skandina par savu neatkarību no Dieva, viņš kļūst pats sev vergs, un tas bieži noved līdz ne­izturamai vientulībai.”

Treškārt: “Kurš iedo­mājas, ka viņš stāv, lai raugās, ka nepakrīt.” (1 Kor 10, 12) Šie brī­dinājuma vārdi reizē ir arī aicinājums būt no­modā par savu garīgo dzīvi un pastāvīgi rūpēties par tās iz­augsmi. Mēs nedrīkstam vie­naldzīgi un pavirši attiekties pret Dieva Vārdu, bet gan ar pazemību un dziļu ticību lasīt Svētos Rak­stus un saprast, ko man tie šo­dien saka, uz ko mudina.

Pāvests Benedikts XVI šā gada vēs­tījumā Lielajam gavēnim atgādināja, ka kristietība ir nevis teorija, bet gan pa­tiesība, realitāte, pestīšana. Lielais ga­vēnis ir lūgšanas, gavēšanas un žēlsir­dības darbu praktizēšanas laiks. Vēstī­jumu pāvests noslēdza ar uzticēšanos Dievmātei: “Marija, Māte un uzticīgā Kunga kalpone, palīdzi ticīgajiem izcīnīt Gavēņa laika „garīgo cīņu”, par ieročiem izvēloties gavēšanu, lūgšanas un žēlsirdības dar­bus, lai, atjaunoti garā, mēs varētu no sirds svinēt Lieldienas!”

"Katōļu Dzeive"