Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Svētā Krusta godam
21.03.2008 pl. 08:01

Svētais Teodors Studita

Ak, visvērtīgākā krusta dāvana! Mēs apbrīnojam, cik tas ir brīnišķīgs! Tas nav kā paradīzes koks, kurā bija sajaukts labais un ļaunais, bet tas viss ir pārpildīts un mīļš mūsu acīm un garšai.

Jo krusta koks atnesa nevis nāvi, bet dzīvību; nevis tumsu, bet gaismu; nevis izraidīšanu no paradīzes, bet ieiešanu tajā. Kristus uzkāpa uz šī krusta koka kā uz karaliskiem kaujas ratiem, Viņš uz­varēja sātanu un tā nāvi nesošo spēku un atbrīvoja visu cilvēci no briesmīgās verdzības.

Uz šī krusta koka Kungs atklājās kā izcils karavīrs; Viņa rokas, kājas un sāns tika ievainoti kaujā, bet caur to Viņš ārstēja grēku brūces, kuras mūsu dabā cirta vil­tīgā čūska.

Kādreiz koks atnesa mums nāvi, tagad, pateicoties kokam, mēs atguvām dzīvību; kādreiz caur koku mēs tikām piekrāpti, tagad caur koku atteicāmies no sensenās čūskas. Patiesi tā ir jauna un nedzirdēta pārmaiņa: dzīvība tika dota nāves vietā, attaisnošana grēka vietā, savukārt gods negoda vietā.

Cik pareizi ir apustuļa Pāvila vārdi: “Es negribu ne ar ko citu lepoties, kā vienīgi ar mūsu Kun­ga Jēzus Kris­tus krustu, ar ko man pasaule ir krustā piesista un es pasaulei.” (Gal 6, 14) Jo šī visaugstākā gudrība, kas kā zieds uzziedēja uz krusta, atklāja šīs pasaules muļķību un lepnību. Un dažādi labumi, kas ņem savu sākumu no krusta, iznīcināja ļaunuma un viltības iedīgli.

No pasaules sākuma tieši šie krusta koka tēli un pravietojumi norādīja uz lie­liem brīnumiem nākotnē. Tātad, lai skatās ikviens, kurā ir slāpes pēc zinībām! Vai tad plūdu briesmās Noasu neizglāba die­višķā roka, kad viņš kopā ar saviem dē­liem, sievu un savu dēlu sievām, kā arī ar visu sugu dzīvniekiem paslēpās vienkārša koka šķirstā (sal. Rad 7, 6 - 8, 21)?

Bet ko mēs teiksim par Mozus spieķi? Vai arī tas nebija krusta tēls? Ar šī spieķa mājienu Ēģiptes ūdeņi pārvērtās asinīs (sal. Izc 7, 17-21); šis spieķis aprija ēģip­tiešu burvju čūskas (sal. Izc 7, 8-12); ar tā mājienu pašķīrās jūra un vēlāk viļņi atgrie­zās savā vietā un noslīcināja ienaidnie­kus, iz­glābjot izredzēto tautu (sal. Izc 14, 15-31).

Tāpat arī Ārona spieķis bija krusta tēls; tas vienā dienā uzziedēja un norādīja uz patieso priesteri (sal. Sk 17, 16-26).

Arī Ābrahams norādīja uz krusta koku, kad viņš, sasējis savu dēlu Īzāku, uzlika viņu uz altāra virs sakrautās malkas (sal. Rad 22, 1-12). Uz krusta tika uzvarēta nāve, bet cilvēkiem atdota dzīvība.

Ar krustu lepojas ikviens apustulis, krusts nes godības vainagu katram mo­ceklim, ar krustu ir svētīts ikviens tais­nīgais. Caur krustu mēs ietērpjamies Kristū un atmetam veco cilvēku. Caur krus­tu mēs ti­kām sa­pul­cināti vienā ga­nāmpulkā kā Kris­tus avis un nu esam ai­cināti uz De­besu valstību.

"Katōļu Dzeive"