Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Benedikts XVI: kalpošana cilvēkam ir veids, kā sekot Kristum
22.03.2008 pl. 17:44

Lielajā ceturtdienā Baznīca piemin Kunga Pēdējās vakariņas, kas ir pirmā Euharistija, ko svinēja pats Kristus. Viņš, mīlēdams savējos, mīlēja tos līdz galam.

Lai atstātu saviem apustuļiem šīs mīlestības ķīlu, nekad nepamestu savējos un darītu viņus līdzdalīgus savā Lieldienu upurī, Jēzus iedibināja Euharistiju kā savas nāves un augšāmcelšanās piemiņu un pavēlēja apustuļiem svinēt to līdz Viņa otrreizējai atnākšanai. Savas nāves priekšvakarā Kristus veica divus žestus, kurus Baznīca katru gadu piemin savā liturģijā. Vispirms Viņš apustuļiem mazgāja kājas, dodot mīlestības un pazemīgas kalpošanas piemēru. Vēlāk konsekrēja maizi un vīnu, iedibinot Euharistijas sakramentu.

Cilvēks, kurš pieņem krustu, kļūst par līdzdalībnieku Dieva godībā. Viņš saņem pestīšanu – sacīja Benedikts XVI. Svētās Mises laikā pāvests mazgāja kājas divpadsmit priesteriem, līdzīgi kā Kristus to darīja saviem apustuļiem Pēdējo vakariņu laikā. Homīlijā Svētais tēvs skaidroja Evaņģēlija fragmentu par Jēzus pazemīgās kalpošanas piemēra nozīmi. Mācītājs mazgāja kājas saviem mācekļiem. Pāvests uzsvēra, ka tā ir ne tikai rituālā šķīstīšanās. Dievs cilvēku dara tīru arī caur savu vārdu, caur savu mīlestību, caur sevis paša upuri. Ja cilvēks atveras Dieva Vārdam un kontemplē to ticības garā, viņš saņem dziedinošo spēku – skaidroja pāvests.

No dienas dienā mēs jūtamies aizvien netīrāki. Esam aplipināti ar tukšiem vārdiem, aizdomām, augstprātību, meliem. Mūsos nepārtraukti iespiežas puspatiesība vai pat nepatiesība. Tas viss aptumšo un dara netīru mūsu dvēseli. Līdz ar to mēs nespējam runāt patiesību un darīt labu. Tikai tad, kad pieņemam Jēzus vārdus, jūtamies iekšēji attīrīti un dziedināti – sacīja Benedikts XVI.

Pāvests skaidroja, ka Jēzus veiktajam kāju mazgāšanas žestam ir divi aspekti: miesas tīrība un kalpošanas citiem piemēra došana. Kristietība ir kaut kas vairāk par morālismu – skaidroja Benedikts XVI. Kristietība ir dāvana. Dievs upurē sevi cilvēkiem. Viņš tos uzskata par saviem partneriem. Dodot jaunu bausli, aicina viņus mīlēt tā kā Viņš mūs mīl. Pieņemt Kristus aicinājumu nozīmē uzsākt iekšējās attīrīšanās ceļu. Tas dara cilvēku līdzīgu Kristum, palīdz atklāt pazemīgās kalpošanas un radikālās mīlestības vērtības. Tomēr, lai to īstenotu, ir jābūt atklātam un jāatzīstas savos grēkos. Izlīgšanas sakramentā pats Dievs mazgā mūsu dvēseles. Tikai iekšēji attīrīti mēs spēsim kalpot saviem tuvākajiem, spēsim savstarpēji piedot – sacīja pāvests.