Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests ierodas ASV lielu pārmaiņu laikā
15.04.2008 pl. 20:02
Par pāvesta vizīti jau vairākas dienas pirms tās vēstī ASV lielākās radio un televīzijas stacijas, kā arī preses izdevumi.

Vatikāna radio žurnālists Šons Patriks Lovets, kurš ir ieradies Vašingtonā, stāsta, ka pāvesta vizīte šobrīd ir iecienītākais sarunu temats ne vien mediju aprindās. „Cilvēki, kurus izdevās aptaujāt uz ielas, visvairāk mēdz izdarīt salīdzinājumus,” saka Lovets. Viņi salīdzina iepriekšējo pāvestu, kurš Amerikas Savienotajās Valstīs pabija septiņas reizes, ar Benediktu XVI, kurš pāvesta kārtā šeit ieradīsies pirmo reizi. Tāpēc arī sarunās izskan tādas atziņas, kā „mazāk pazīstams”, „akadēmiskāks”, „vecāks”, „īsāks augumā”. Žurnālists atzīst, ka neviens no šiem salīdzinājumiem nav īsti izmantojams, lai iepazīstinātu ar vienkāršo amerikāņu izpratni par cilvēku, kurš apmeklēs viņu zemi. Tomēr, arī šīs atziņas palīdz tvert tēlu, kāds iezīmējas ļaužu apziņā.

Šons Patriks Lovets, kurš no notikumu vietas atspoguļoja arī pāvesta Jāņa Pāvila II pēdējās piecas vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs, nespēj atturēties arī no saviem salīdzinājumiem. Viņš uzsver, ka amerikāņu vidū ir pieaugusi apziņa par to, ka ne tikai pāvests ir cits, bet arī Amerika, Baznīca, pasaule un mēs paši kļūstam citādi.

Pēdējoreiz pāvests Amerikas Savienotajās Valstīs bija 1999. gadā. Tas notika pirms 11. septembra, pirms skandāliem, kas saistīti ar seksuālajiem pārkāpumiem, pirms globalizācijas straujā gājiena, pirms YouTube lappuses Internetā.

1995. gadā, sakot savu uzrunu ANO, Jānis Pāvils II runāja par tādiem tematiem kā „cilvēktiesības” un „tautu tiesības”. Tas bija laiks, kas sekoja pēc aukstā kara, un kurā pasaule tiecās pēc līdzsvara. „Savukārt, Benedikts XVI, uzrunājot orientāciju zaudējušo pasauli, šo piektdien runās vairāk nekā par līdzsvaru. Viņš runās par pasaules izmisīgajām ilgām rast dzīves jēgu un pareizo virzienu,” saka žurnālists Lovets.

Baznīca Amerikā, ko satiks pāvests Benedikts XVI, ir milzīgs kultūru un rasu sajaukums – vislielākais, kāds jebkad ir bijis. Imigrācija no Āzijas, Āfrikas un visvairāk, no Latīņamerikas, nozīmē, ka vairāk nekā puse no 67 miljoni lielā ASV katoļticīgo skaita ir cēlušies no zemēm, kas nav Eiropas zemes. „Šādā multikulturālā situācijā pāvestu Benediktu XVI gatavojas interpretēt un komentēt mediju kultūras pārstāvji, kuri, kā zināms, ir visnepastarpinātākie, subjektīvākie un nepiedodošākie no visu pārējo kultūru pārstāvjiem,” vēstī Vatikāna radio žurnālists. Vēlreiz vēloties izcelt tehnoloģiju straujo attīstību, viņš piebilst, ka tad, kad pēdējoreiz Amerikas Savienotās Valstis apmeklēja pāvests Jānis Pāvils II, reportieriem vēl nebija iespējams sūtīt savus rakstus uz Interneta blogiem un ielādēt fotogrāfijas, kas uzņemtas ar mobilajiem telefoniem, piemēram MySpace lappusē.