Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Itālija: izstādītas tēva Pija mirstīgās atliekas
26.04.2008 pl. 12:28

"Tēva Pija relikvijas atsauc atmiņā visu labo, ko viņš ir veicis savas dzīve laikā" – teica kard. Žozē Saraiva Martins. Kanonizāciju lietu kongregācijas prefekts 24. aprīlī San Džovanni Rotondo sanktuārijā svinēja Euharistiju.

Tās laikā publiskai pagodināšanai tika izstādīti tēva Pija pīšļi. Liturģija notika jaunās, modernā stilā veidotās, svētnīcas laukumā. Svinībās piedalījās vairāk nekā 15 tūkstoši slavenā stigmātiķa godinātāju no Itālijas un citām Eiropas valstīm. Homīlijā kard. Saraiva Martins atgādināja, ka katru gadu tēva Pija kapu apmeklē miljoniem ticīgo, kuri meklē atgriešanos, patiesību un mierinājumu.

«Stāvot nāves noslēpuma priekšā, esam aicināti dziļāk pārdomāt par patiesās dzīves nozīmi. Tēva Pija miesa atrodas šeit, taču viņš, kurš dzīvoja pilnīgā vienotībā ar krustā sisto Jēzu, tagad dzīvo augšāmceltā Jēzus godībā» - piebilda Vatikāna pārstāvis. Kanonizāciju lietu kongregācijas prefekts atzina, ka tēva Pija mirstīgo atlieku klātbūtne aicina mūs slavēt Dievu par visu labo, ko esam saņēmuši. Relikvijas mudina mūs stiprināt ticību miesas augšāmcelšanās noslēpumam.

Koncelebrantu vidū bija arī Bagdādes diecēzes palīgbīskaps Varduni, kurš šajās dienās San Džovanni slimnīcas kardioloģijas nodaļā veic medicīnisko apskati. Pirms diviem gadiem šajā slimnīcā bīskapam bija veikta sirds operācija. Toreiz kapucīnu brāļi viņam uzdāvināja svētā tēva Pija statuju. Taču sakarā ar sarežģīto situāciju Irākā, tā pagaidām atrodas apustuliskajā nunciatūrā Ammanā, Jordānijā.

Tēva Pija pīšļi ievietoti stikla urnā. Itāļu stigmātiķa seja nosegta ar vaska masku. Relikvijas tiks izstādītas visu gadu. Jau vairāk nekā miljons svētceļnieku ir pieteikušies apmeklēt San Džovanni Rotondo sanktuāriju. Vatikāna preses dienesta direktors t. Federiko Lombardi vakar paziņoja, ka Benedikta XVI vizīte nav paredzēta, lai gan masu mediji ziņoja, ka pāvests varētu ierasties 16. jūnijā.

Kā zināms, šī gada 3. martā, 40 gadus pēc tēva Pija nāves, pirmo reizi tika atvērts viņa zārks. Konstatēts, ka svētā kapucīna mirstīgās atliekas ir diezgan labā stāvoklī, taču redzamas arī mitruma iedarbības negatīvās sekas. Pēc ekshumācijas slavenā stigmātiķa mirstīgās atliekas tika pārnestas uz vienu no kapucīnu klostera zālēm, kur notika to apskate un konservācija. Toreiz ekspertu komisija informēja, ka zārks netiks pārnests uz jauno baziliku, bet gan paliks vecajā vietā – Dievmātes baznīcas kriptā, kur tēva Pija mirstīgās atliekas tika guldītas 1968. gada 23. septembrī.

Itāļu kapucīns (Frančesko Fordžione) no Pietrelčinas ir viens no slavenākajiem katoļu priesteriem 20. gadsimtā. Viņš bija apveltīts ar neparastām spējām. Bija nenogurstošs bikstēvs. Katru dienu konfesionālā pavadīja daudzas stundas. Spēja lasīt cilvēku dvēselēs. Vairākus gadus savā miesā nesa redzamas Kristus ciešanu zīmes – asiņainus stigmatus. Viņa beatifikācija notika 1999. gada 2. maijā Romā. 2002. gada 16. jūnijā pāvests Jānis Pāvils II tēvu Piju pasludināja par svētu.

25. aprīlī, jau no agra rīta San Džovanni Rotondo sanktuārija laukumā tūstošiem ticīgo stāvēja rindā, lai kaut uz brīdi varētu pieskarties stikla urnai, kurā atrodas svētā pīšļi. Šodien ir pieteikušies aptuveni 11 tūkstoši svētceļnieku. „Esam atbraukuši no Milānas – skaidro kāda sieviete. – Rindā stāvam jau no plkst. 8. Taču ilgā gaidīšana mūs nenogurdina, jo varēsim redzēt tēvu Piju”.