Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Euharistiskā procesija Vecrīgā
29.05.2008 pl. 08:43

Skaista, nedaudz vējaina, taču saulaina bija šā gada 25. maija diena, kad notika Euharistiskā procesija Vecrīgā. Procesiju ievadīja viņa eminences Rīgas arhibīskapa - metropolīta Jāņa, kardināla Pujata celebrēta Svētā Mise Sāpju Dievmātes baznīcas priekšā, kur bija uzstādīts izgreznots altāris.

Savā sprediķī kardināls atgādināja, ka cilvēki parasti rīko gājienus ar karogiem, lai izteiktu savu nostāju kādā jautājumā. Reliģiskā gājienā cilvēki apliecina savu ticību Dievam un gatavību Viņam sekot. Ir vairāki iemesli, kāpēc šis gājiens saistās ar Vissvētāko Sakramentu.
Vispirms, mēs ticam, ka Vissvētākajā Sakramentā ir klātesošs Dievs. Šo publisko godu mēs atdodam tam, kurš ir lielāks par zemes ķēniņiem.
Otrkārt, ticīgie Vissvētākā Sakramenta procesijā seko Jēzum. Kas Jēzum uzticas, tas arī saņem Viņa dziedinošo svētību.
Treškārt, mēs ticam, ka visa mūsu dzīve ir atkarīga no tā, ko Dievs mums dod uzturot zemes auglību.

Mūsu svinīgais gājiens ir pateicība Dievam, visa radītājam. Mēs lūdzam, lai Dievs bagātinātu arī mūsu dzīvi ar debesu svētību. Cilvēku ticība izpaužas ne tikai ģimenes lokā, ne tikai dievnamu mūros, bet arī, sabiedriskajā dzīvē. Vissvētākā Sakramenta procesija ir daļa no šīs pilsētas notikumiem. Tā pievērš uzmanību Dievmaizes dievkalpojumam, tas ir, Svētajai Misei. Ar šādu svinīgu ticības manifestāciju mēs parādam, ka arī laicīgajā vidē mēs esam Debesu Valstības pilsoņi.

Pēc Svētās Mises, zvanot baznīcu zvaniem, no Sāpju Dievmātes baznīcas sākās procesijas gājiens. Tas apstājās pie Svētā Jēkaba katedrāles un Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas noslēdzoties pie Sāpju Dievmātes baznīcas. Visu šo dievnamu priekšā bija uzstādīti altāri. 

Priecē tas, ka procesijā bija ļoti daudz jaunākās un vidējās paaudzes cilvēku, arī bērni. Procesijas organizatori bija nodrošinājuši labu kārtību un, neskatoties uz to, ka bija sapulcējušies daudzi cilvēki, spiešanās un drūzmēšanās gandrīz nebija manāma pat visšaurākajās ieliņās. Skaisti un saskaņoti dziedāja visu triju baznīcu izveidotais kopkoris. 

Procesija noslēdzās ar Te Deum dziedājumu un Vissvētākā Sakramenta svētību.

Noslēguma vārdos kardināls pateicās Dievam par skaistajiem laika apstākļiem, kas pastāvēja divas dienas. Jo iepriekšējā dienā, 24. maijā Rīgā notika Ģimenes dienu svinības, kas pulcēja cilvēkus no visas Latvijas. Tāpat viņš pateicās procesijas organizatoriem, koristiem, visiem procesijas dalībniekiem.

Pēc procesijas vēl daudzi ticīgie pavadīja brīdi Sāpju Dievmātes baznīcā pie altāra, Vissvētākā Sakramenta priekšā. 

Aigars Brikmanis,
Vatikāna Radio, Rīga