Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Mise sv. Hosēmarijas godam
04.07.2008 pl. 08:36

Šogad 26. jūnijā jau trešo reizi pēc kārtas Sv. Jēkaba katedrālē notika Sv. Mise, kas veltīta “Opus Dei” dibinātajam sv. Hosēmarijam Eskrivam.

Dievkalpojums pulcēja visdažādākā vecuma un nodarbošanās cilvēkus, kuri bija ieradušies pieminēt svēto, kas savā dzīvē bija saņēmis no Dieva īpašu aicinājumu iedvesmot un pamudināt cilvēkus svētdarīt savu ikdienas dzīvi un darbu.

Svētku dievkalpojumu vadīja V.Em. Kardināls Jānis Pujāts. Sprediķi teica Hosē Antonio Korrals, prelatūras „Opus Dei” priesteris. Tajā tika skaidrots, kāds ir sv. Hosēmarijas dibinātā “Opus Dei” gars, proti, aicinājums uz vispārēju svētumu, dzīves vienību, kas balstās uz savas ģimenes, profesionālās un sabiedriskās dzīves veidošanu ar nepārtrauktu skatu uz Dievu un Viņa klātbūtnē. Sv. Misi kopā ar kardinālu koncelebrēja 12 priesteri.

2002. gada 6.oktobrī sv. Hosēmarijas kanonizācijas ceremonijā pāvests Jānis Pāvils II  norādīja, ka “Opus Dei” dibinātāja mērķis bija aicināt kristiešus “pacelt pasauli pretī Dievam un pārveidot to no iekšpuses”, un, ka šāds garīgs skatījumu uz cilvēcisko esamību palīdz apjaust, ka “pat šķietami vienmuļajā dzīvē Dievs mums tuvojas, un mēs varam piedalīties Viņa pestīšanas plānā.” Kanonizācijas ceremonijas dalībniekiem pāvests arī atgādināja sv. Hosēmarijas galveno padomu kristiešiem, kas vēlas svētdarīt savu dzīvi: “ Vispirms – lūgšana, tad – grēku nožēla, visbeidzot, tikai  trešajā vietā, – darbi” (Ceļš, 82). Tā viņš lika vēlreiz atcerēties, ka visa pamatā ir dedzīga lūgšana un bieža svēto sakramentu pieņemšana.

Tāpat kā citur pasaulē arī Latvijā sv. Hosēmarijas dibinātais “Opus Dei” dod patiesu atbalstu, palīdzību ikdienas cīņās, ar kurām nākas saskarties ikvienam kristietim un cilvēkam. Kāda Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, maģistantūras 2. kursa studente stāsta par to, kā viņa iepazinusies ar sv. Hosēmariju un viņa dibināto “Opus Dei” un kāpēc apmēklējusi sv. Misi viņa piemiņai: “Kāpēc es nācu uz sv. Misi Sv. Hosemarijas godam? Pirmkārt, aiz mīlestības pret sv. Misi. Otrkārt, aiz mīlestības pret sv. Hosemariju. Taču savā ziņā šie divi punkti ir ļoti vienoti, jo caur sv. Hosēmarijas dzīvi un darbiem, kā arī Opus Dei cilvēkiem Dievs māca vairāk mīlēt sv. Misi un lūgšanu. Uz šo Misi dodos arī kā uz pateicības divkalpojumu par pēdējā gadā saņemtajām žēlastībām. Caur sv. Hosēmariju Dievs man ir mācījis vairāk meklēt un veltīt laiku Dievam un mīlēt sarunas ar Viņu. Tāpat arī ar lielāku mīlestību pievērsties darbam un attiecībām ar apkārtējiem cilvēkiem.”

Sv. Hosēmarija Eskriva (09.01.1902. - 26.06.1975.) dzimis 20. gs. sākumā Spānijā. 1925. gada 28. martā viņš tiek iesvētīts par priesteri un pēc trīs gadiem viņš nodibina “Opus Dei” - ceļu uz svētumu caur profesionālo darbu un kristiešu ikdienas pienākumu pildīšanu. Kad 1975. gada 26. jūnijā sv. Hosēmarija mirst, viņa dibinātais “Opus Dei” jau ir izplatījies visos kontinentos un tā locekļu skaits sasniedz 60 000. Tie ir 80 tautību pārstāvji, kas kalpo Dievam pilnīgā vienotībā ar Katoļu Baznīcu un pāvestu, tādējādi nemainīgi sekojot sv. Hosēmarijas iedibinātajam garam.  2002. gada 6. oktobrī Romā “Opus Dei” dibinātājs tiek kanonizēts.

Katrīne Tuča
Katedrāle.lv