Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Klosteris Ventspilī būs
01.08.2008 pl. 08:04

Aptuveni pirms diviem gadiem pilsētas dome atļāva Ventspilī būvēt Paulīniešu ordeņa klosteri. Lai arī darbi nerit tik raiti, kā bija iecerēts, klosteris pamazām top.

Maijā ar Ventspils pašvaldību tika saskaņots skiču projekts, tagad arhitekti izstrādā tehnisko projektu. Šobrīd klostera projekta plānotāji - Romas katoļu baznīcas Liepājas diacēze - lūguši pašvaldību atļaut projekta realizācijas termiņu pagarināt par diviem gadiem.

Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis atzīst, ka viens no kavēšanās iemesliem ir finansiālās grūtības. Savukārt Ventspils draudzes vikārs Juris Krisūns skaidro, ka Latvijas arhitektiem nav lielas pieredzes sakrālo celtņu projektēšanā, tāpēc projekta radīšana prasa daudz vairāk laika. Paulīniešu klosteriem esot savs vēsturiski izveidojies arhitektoniskais stils, kas cieši saistīts ar mūku dzīvesveidu, ko nedrīkst neņemt vērā.

Paredzēts, ka Paulīniešu ordeņa klostera celtnes un parks atradīsies Pārventā, Embūtes, Stacijas un Usmas ielas apbūves gabalos.

Aptuveni 4 hektāru lielajā teritorijā būs klostera, draudzes un baznīcas ēka. Kapelu iecerēts veidot kā Itālijas Loreto kapelas kopiju.

Klosterī paredzētas vietas sešiem mūkiem - vīriešiem, bet baznīcu varēs apmeklēt ikviens ventspilnieks, tajā būs Loreto Dievmātes draudze.

Klostera parks būs publiska teritorija ar svētvietas nozīmi, kura ierobežotā laikā būs pieejama jebkuram pilsētas iedzīvotājam vai tās viesim.

Paulīniešu jeb Svētā Pāvila pirmā vientuļnieka ordeņa moto ir Caur Mariju pie Jēzus un solo Deo solo, kas nozīmē viens pats ar Dievu, jo iesākumā paulīnieši bija mūku vientuļnieku ordenis. Laika gaitā ordenis kļuva atvērtāks, mūki sāka vadīt draudzes. Paulīniešu aicinājums ir apkalpot Dievmātes svētvietas.

Arī tagad Ventspils Svētā Krusta Romas katoļu draudzi apkalpo Paulīniešu ordeņa mūki Martins Virkovskis un Juris Krisūns.