Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Kardināls aicina glābiņu meklēt garīgajās un ģimenes vērtībās
14.10.2008 pl. 20:07

Gulbenē 12. oktobrī, vadot dievkalpojumu katoļu baznīcā, kardināls Jānis Pujats ekonomiskās krīzes apstākļos aicināja gulbeniešus meklēt glābiņu garīgajās un ģimenes vērtībās.

"Mēs pat nedomājām, ka vajadzēs brīvā valstī sastapties ar tādām grūtībām," pauda kardināls, runājot par Latvijas Tautas frontes 20 gadu jubileju un toreizējo tautas noskaņojumu - kaut vīzēs, bet brīvā Latvija.

Viņš salīdzināja toreizējo iekšējo atmodu tautā ar tagadējiem laikiem, kad toni nosaka ekonomiskā krīze laicīgajā dzīvē. J.Pujats sacīja, ka šī krīze ir globāla, tā skar ne tikai Latviju, bet arī citas valstis. Tomēr viņš pauda cerību, ka lejupslīde nevar būt nepārtraukta, "dzīvei ir jāiet uz augšu".

J.Pujats atzina, ka šodien Latvijā daudziem cilvēkiem ir ļoti mazi ienākumi un klājas smagi. Piemēram, vecajiem cilvēkiem ar mazajām pensijām.

Šo grūto laiku, pēc kardināla domām, var izturēt garīgi stiprie cilvēki, kam "lats vai ASV dolārs nav Dieva vietā" un kas nekrīt izmisumā, domājot tikai un vienīgi par naudas trūkumu.

"Ģimene - tā vienmēr ir glābēja. Ģimenē visvairāk cilvēki ir viens ar otru saistīti, viens otru mīl, viens par otru ir gatavi galvu nolikt. Tāpēc ir jāpalīdz otram," teica kardināls.

Viņš pauda, ka ģimenēm, vecākiem pašiem ir jāgādā par bērnu kristīgo audzināšanu, lai viņi kopš mazotnes apgūtu kristīgās dzīves pamatus, zinātu mērķi, atšķirtu būtisko no mazāk svarīgā.

"Garīgo ideju nedrīkst zaudēt, bez Dieva nebūs atjaunotnes," uzsvēra J.Pujats. Viņš ar sarūgtinājumu runāja par to, ka "skolās kaut kā nepieņem kristīgo mācību". Līdz 4.klasei vēl esot jūtama pretimnākšana, bet pēc tam tās gandrīz vairs nav. Līdz ar to kardināls vecākiem ieteica: "Nopietni uz skolu neceriet."

Kardināls atzina, ka ekonomiskā krīze ir kavēklis straujai jaunu baznīcu celtniecībai Latvijā. Gulbenes katoļu baznīca, kurai apritējuši desmit gadi, ir viens no aptuveni 20 katoļu dievnamiem, kas uzcelti Latvijā kopš 20.gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Neraugoties uz ekonomiskām grūtībām, esot plānots tuvākajā laikā paplašināt katoļu baznīcu Valmierā, jo šajā lielajā pilsētā tā līdzinoties mazai kapelai. Tāpat esot jāpaplašina dievnams Cēsīs un Madonā.

Pēc Dzirkstele.lv materiāliem
Foto: Gatis Bogdanovs