Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Bebrenes katoļu baznīcā atjaunota altārglezna
06.12.2008 pl. 08:17

Pēdējā oktobra diena Bebrenes Jāņa Kristītāja katoļu baznīcā bija īpaša diena – draudze saņēma un uzstādīja restaurēto gleznu “Madonna ar bērnu ziedu vainagā”, kas, pēc Latgales baznīcu pētnieces Rūtas Kaminskas teiktā, esot vienīgais tādas mākslas šedevrs Latvijā.

Daugavpils rajona valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektore Vanda Baulina “Latgales Laikam” pastāstīja, ka Daugavpils rajonā šī ir pirmā altārglezna, kas tikusi profesionāli atjaunota. Restaurācija notika pēc Ilūkstes novada domes ierosinājuma ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Gleznu “Madonna ar bērnu ziedu vainagā” restaurēja Zita Sokolova, rāmja autors ir Kaspars Burvis.

Rūta Kaminska uzskata, ka glezna varētu būt Kauņas Pažaisles klostera (Lietuva) oriģināldarba atdarinājums un tapusi Nīderlandes gleznošanas tradīcijas stilā. Nezināmais mākslinieks esot bijis ļoti talantīgs, jo profesionāli uzgleznojis sievieti ar bērnu, arī ziedus, pat rasas lāses uz ziedlapiņām. Šis unikālais mākslas darbs saglabāts par valsts naudu.

Interesanti, ka Bebrenes baznīcā savulaik darbojusies luterāņu draudze, bet pēc grāfu Plāteru-Zībergu pāriešanas katoļticībā Bebrene kļuvusi par jezuītu ordeņa garīgo centru. 18. gadsimta beigās baznīca nodegusi, tomēr ar grāfu atbalstu tika uzcelts mūra dievnams, kas atradās jau katoļu pārvaldībā.

Bebrenieši zina stāstīt, ka glezna “Madonna ar bērnu ziedu vainagā” darījusi brīnumus – Bebrenei secen gājuši kara postījumi, piemēram, neskarta palikusi Bebrenes katoļu baznīca un muižas pils, kur šobrīd atrodas Bebrenes vidusskola.

Latgaleslaiks.lv