Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Baznīcu vadītāju deklarācija par situāciju Gazā
02.01.2009 pl. 08:09

"Mēs nosodām vardarbību, pieprasām abām izraēliešu un palestīniešu konfliktā iesaistīto valdību pusēm to nekavējoties pārtraukt, un aicinām starptautisko kopienu palīdzēt panākt šīs problēmas atrisinājumu"

– tā 30. decembrī izdotajā paziņojumā, Gazā notiekošās vardarbības sakarā, raksta patriarhi, bīskapi un citi Jeruzalemes kristīgo Baznīcu vadītāji. Tie seko līdzi notikumiem Gazas joslā "ar nopietnām bažām, dziļu nožēlu un lielu sašutumu".

Laikā, kad visā pasaulē svin Ziemassvētkus – "mīlestības un miera Karaļa dzimšanu" – tur notiek asinsizliešana. Baznīcu gani atgādina, ka vardarbības turpināšana ievedīs "vēl dziļākā savstarpējā naidā" un nesīs vēl lielāku iznīcību. Tāpēc abām karojošajām pusēm tiek prasīts nekavējoties "panākt vienošanos un pārtraukt vardarbību". Nesaskaņas jārisina mierīgā ceļā. Pārējai pasaulei vajadzētu "apzināties savu atbildību un aktīvi iesaistīties, lai izbeigtos asinsizliešana un tiktu atrisināti konflikta cēloņi starp abām tautām".

Garīgie līderi vēršas arī pie pašiem palestīniešiem. "Dažādām palestīniešu frakcijām mēs sakām: pienācis laiks izbeigt šķelšanos un panākt vienprātību". Jāizbeidz visas palestīniešu tautas intereses pakārtot atsevišķām personīgajām interesēm. Jeruzalemes Baznīcu vadītāji apliecina, ka lūdzas par visiem vardarbības upuriem un par drīzāku miera panākšanu. Tie aicina visus 4. janvāri atzīmēt kā taisnības un miera dienu Svētajā Zemē. Deklarāciju parakstījuši grieķu pareizticīgo Baznīcas patriarhs Teofils III, latīņu rita patriarhs Fuads Tvals, armēņu patriarhāta patriarhs Torhoms II, Svētās Zemes kustodijs kapucīnu tēvs Pjērs Battista Pizzaballa un citi deviņi Jeruzalemes Baznīcu vadītāji.

Radiovaticana.org