Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

Baznīca svin: Kunga parādīšanās svētki jeb Zvaigznes diena
06.01.2009 pl. 09:38

Priesteris Juris Zarāns, Ludza

Priestera komentārs. Sv.Mises lasījumi (06.01.2008)

Triju ķēniņu diena, Zvaigznes diena, Kunga parādīšanās vai atklāšanās diena, Epifānija – tik dažādos vārdos mēs saucam šīsdienas svētkus. Tie kristiešiem vienmēr bijuši ļoti nozīmīgi, jo tajos mēs svinam Dieva tikšanos ar cilvēku, dienu, kad satiekas Dieva bezgalīgā mīlestība un labums un cilvēks, kas vienmēr meklē gaismu un pestīšanu.

Liturģija mums piedāvā pārdomāt trīs dažādus notikumus, kuros atklājas Jēzus – Pestītājs: Jēzus parādīšanās Austrumu gudrajiem, Viņa kristīšana Jordānā un notikums Kānas kāzās. Šodien svinam pirmo no tiem.

Pārdomājot notikumu, kā Kungs atklājās Austrumu gudrajiem, mēs varam uzsvērt dažus svarīgus aspektus.

Dievs ir darījis zināmu savu mīlestību pret cilvēci, kļūdams bērns. Šeit varam atsaukt atmiņā visus notikumus, kurus svinējām un pārdomājām Ziemsvētku laikā. Dievs vēstures gaitā ir runājis dažādos veidos, taču tagad Viņš ir kļuvis viens no mums, Viņš ir kļuvis Emanuēls – Dievs ar mums. “Ir atklājusies un parādījusies Dieva labestība Viņa Dēlā, kas ir kļuvis par cilvēku mūsu pestīšanai.” Dieva izraudzītais atklāšanās veids atšķiras no tā, ko būtu izvēlējusies pasaule; Viņš izvēlējās vienkāršību, nabadzību un trauslumu. Taču pasaules varenie no Viņa baidījās un baidās, domādami, ka Dievs ir nācis, lai atņemtu tiem varu, tāpēc šie varenie, piemēram, Herods, kļūst par Dieva vajātājiem.

Jēzus sevi atklāj ganiem, jo viņi ir vienkārši cilvēki; Jēzus sevi atklāj Austrumu gudrajiem, jo viņi ir gudri un pazemīgi, tādi, kas vienmēr meklē patiesību un to jauno, ko Dieva Gars vēlas atklāt. Pārvarot meklējumu grūtības, sekojot Dieva zīmei (zvaigznei) un lūdzot palīdzību tiem, kas var dot kādas norādes, Austrumu gudrie nes upurus un riskē ar to, ka var tikt vajāti. Taču Dievs viņus atalgo – Viņš pārpilnībā piepilda Austrumu gudro ilgas, ļaujot iepazīt patiesību – Dieva Dēlu, Pestītāju. Un viņi ieticēja, pielūdza Kungu un atgriezās savā ikdienā, saņēmuši reālu Dieva klātbūtni savā sirdī.

Jēzus atklāšanās Austrumu gudrajiem iezīmē to, ka Viņš ir nācis visu cilvēku dēļ, Viņš dāvā pestīšanu visām tautām. Dievs vēlas, lai ikviena tauta Viņu iepazītu un pieņemtu par savu Pestītāju. Te vairs nav rasu un valodu atšķirības... Dieva mīlestība tiek dāvāta visiem, Viņa pestīšana tiek piedāvāta pārpilnībā, un ikviena sirds, kas meklē patiesību, var iepazīt Kungu, Viņam ticēt un Viņā rast savas dzīves jēgu un piepildījumu.

Tas mūs aicina slavēt Kungu par Viņa lielo mīlestību un līdzdarboties Viņa un Baznīcas misijā – palīdzēt cilvēkiem ceļā uz ticību un viņu meklējumos, palīdzēt tiem nonākt līdz personīgas tikšanās brīdim ar Kungu. Mēs, kam ir ticības dāvana, nedrīkstam to paturēt tikai sev – tā jāsniedz arī citiem ar savu lūgšanu, liecību un kristieša pienākumu pildīšanu, atbalstot evaņģelizācijas pasākumus, lai piepildītos Dieva plāns un par patiesību kļūtu vārdi: “Tevi, Kungs, pielūdz visas zemes tautas.”

Mēs esam liecinieki tam, ka Jēzus atklājas nemitīgi svētajā liturģijā. Svētais Ambrozijs teicis: “Tu man esi atklājis sevi, ak, Kristu, vaigu vaigā. Es Tevi esmu saticis Tavos sakramentos.” Īpaši Euharistija ir Kristus atklāšanās. Tajā mēs redzam ne tikai Jēzu cilvēka miesā, kā to redzēja Austrumu gudrie, bet arī mirušu un augšāmcēlušos – Jēzu Kristu, kas piepilda Visumu, pilnu godības. Tajā ir Baznīcas gaisma un spēks, tajā mums ir dāvāta Debesu Maize, kas dota, lai pasaulei būtu dzīvība.

Arī mēs esam izslāpuši pēc patiesības un pestīšanas, jo esam vāji un grēcīgi. Mums ir jāpieņem Dieva dāvana, Viņa atklāšanās, Viņa klātbūtne, kas ir žēlastība un spēks. Mums ir jāpieņem Dieva varenība savā dzīvē, lai tā atklājas pasaulei.

Mieramtuvu.lv