Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Dekrēts par īpašajām atlaidu dienām Kurzemes diecēzē Priesterības gada laikā
19.06.2009 pl. 09:03

Apzinoties pāvesta Benedikta XVI izsludinātā Priesterības gada nozīmīgumu un bagātīgos augļus priesteriem,

kā arī rūpējoties par visas Dieva tautas garīgo labumu;

- balstīdamies 2009.gada 25.aprīlī izdotajā Apustuliskā Penitenciārija Dekrētā nr. 136/09/I un konsultējoties ar bīskapijas garīdzniekiem,

Kurzemes diecēzē papildus nosaku:

1. Kristum ticīgie var iegūt pilnas atlaidas izpildot trīs ierastos noteikumus, proti: (1.) izdarot sakramentālu grēksūdzi, (2.) lūdzoties Svētā tēva nodomos un, (3.) pieņemot svēto Komūniju Svētās Mises laikā, un papildus veltot savas lūgšanas un labos darbus par Baznīcas priesteriem sekojošās dienās:

katra mēneša pirmajā svētdienā, publiskai godināšanai uzstādīta Vissv. Sakramenta priekšā kopīgi lūdzoties Ordinārija apstiprināto lūgšanu.

2. Draudzēs jādara zināms Apustuliskā Penitenciārija Dekrēts par atlaidām Priesterības gada laikā.

3. Priesteriem jāraugās, lai atlaidu dienās visiem ticīgajiem būtu pieejama sakramentāla grēksūdze, vai nu pašiem veltot pietiekamu laiku to uzklausīšanai, vai arī pieaicinot citus priesterus.

4. Tāpat jāgādā, lai Dieva tautai būtu saprotama Baznīcas mācība par atlaidām, atgādinot, ka "atlaida ir laicīgā soda atlaišana Dieva priekšā par grēkiem, kuru vaina ir jau izdzēsta. Noteiktos apstākļos to saņem kristietis, kurš ir attiecīgi noskaņots, pateicoties Baznīcas darbībai, kura kā pestīšanas augļu dalītāja ar savu varu piešķir un piemēro gandarīšanas augļus no Kristus un svēto, kuri par mums gandarījuši, nopelnu krātuves."[1] "Atlaida ir daļēja vai pilnīga atkarībā no tā, vai tā daļēji vai pilnīgi atbrīvo no laicīgā soda, kas pienākas par grēkiem."[2] "Jebkurš ticīgais var iegūt atlaidas [..] sev pašam vai arī piemērot tās mirušajiem."[3]

Dekrēts stājas spēkā 2009.gada 19. jūnijā un ir spēkā visa Priesterības gada laikā, proti, līdz 2010.gada 19.jūnijam.

Liepājā, 2009.gada 18. jūnijā,
Vissvētās Jēzus Sirds svētku priekšvakarā

† Vilhelms Lapelis
Liepājas bīskaps

___________

[1] Pāvils VI, Ap. konst. Indulgentiarum doctrina, normas, 1: AAS 59 (1967), 21. lpp.

[2] Pāvils VI, Ap. konst. Indulgentiarum doctrina, normas, 2: AAS 59 (1967), 21. lpp.

[3] KTK, 994. kanons.