Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Apustuliskais Penitenciārijs. URBIS ET ORBIS. Dekrēts
19.06.2009 pl. 09:35

Priesterības gada laikā, kas izsludināts svētā Jāņa Marijas Vianeja godam, īpaši dievbijības vingrinājumi tiek apveltīti ar svēto Atlaidu dāvanu.

Tuvojas diena, kurā pieminēsim svētā Jāņa Marijas Vianeja, Arsas pilsētiņas prāvesta, dievbijīgās aiziešanas uz Debesīm 150. gadadienu. Viņš šeit virs zemes ir bijis brīnišķīgs patiesa gana paraugs, Kristus ganāmpulka kalpotājs.

Tā kā viņa paraugs ir atbilstošs, lai mudinātu ticīgos un īpaši priesterus atdarināt viņa tikumus, pāvests Benedikts XVI ir noteicis, ka no 2009.gada 19.jūnija līdz 2010.gada 19.jūnijam visā Baznīcā tiek svinēts īpašs Priesterības gads, kura laikā priesteri ar dievbijīgām apcerēm, garīgiem vingrinājumiem un citām piemērotām darbībām varētu nostiprināties uzticībā Kristum.

Šis svētais laiks sāksies ar Vissvētās Jēzus Sirds svētkiem – lūgšanu dienu par priesteru svēttapšanu, kad pāvests svinēs Vesperes, klātesot svētā Jāņa Marijas Vianeja relikvijām, kuras Romā nogādās Viņa Ekselence Belley–Arsas bīskaps (Francija). Tāpat Svētais tēvs noslēgs Priesterības gadu svētā Pētera laukumā, no visas pasaules piedaloties priesteriem, kas atjaunos uzticību Kristum un savstarpējā brālīguma saiknes.

Priesteriem caur lūgšanu un labiem darbiem jācenšas saņemt no Kristus – Augstā un Mūžīgā Priestera – žēlastību atmirdzēt ticībā, cerībā, mīlestībā un citos tikumos un ne tikai ar dzīvesveidu, bet arī ar ārējo tēlu jāparāda, ka viņi ir veltījušies cilvēku garīgajam labumam bez atlikuma; tam, kas Baznīcai vienmēr ir bijis sirdij tuvs.

Lai pēc iespējas labāk sasniegtu šo ilgoto mērķi, ļoti noderīga būs svēto Atlaidu dāvana, ko Apustuliskais Penitenciārijs ar šo Dekrētu saskaņā ar pāvesta vēlmi Priesterības gada laikā dāsni piešķir:

 

A. Priesteriem ar patiesu grēku nožēlu sirdī, kuri jebkurā dienā dievbijīgi lūgsies vismaz Laudes vai Vesperes Vissvētā Sakramenta, uzstādīta vai nu publiskai adorācijai, vai arī uzglabāta tabernākulā, priekšā un, sekojot svētā Jāņa Marijas Vianeja paraugam, sevi ar gatavu un dāsnu sirdi veltīs sakramentu, īpaši Grēksūdzes, svinēšanai, Dievā tiek žēlsirdīgi dāvātas pilnas Atlaidas, kas var tikt veltītas arī mirušo brāļu priesteru atbalstam, ja saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem veiks sakramentālu grēksūdzi un pieņems Svēto Komūniju, kā arī lūgsies Svētā tēva nodomos. 

Turklāt priesteriem tiek dāvātas daļējas Atlaidas, kuras var veltīt arī par mirušajiem brāļiem priesterībā, ik reizi, dievbijīgi skaitot likumīgi apstiprinātas lūgšanas svētas dzīves nodomā un svēti pildot tiem uzticētos pienākumus.

 

B. Visiem ticīgajiem ar patiesu grēku nožēlu sirdī, kuri baznīcā vai kapelā dievbijīgi piedalīsies Svētajā Mises Upurī (tulk. piez. pieņems Svēto Komūniju) un par Baznīcas priesteriem veltīs lūgšanas Jēzum Kristum – Augstajam un Mūžīgajam Priesterim, kā arī jebkuru tajā dienā paveikto labo darbu, lai Viņš svētdara priesterus un veido viņus pēc savas Sirds, tiek dāvātas pilnas Atlaidas, ja sakramentālā grēksūdzē izsūdzēs grēkus un lūgsies Svētā tēva nodomos. Tas izdarāms dienās, kad tiek atklāts un noslēgts Priesterības gads, svētā Jāņa Marijas Vianeja nāves 150. gadadienā (tulk. piez. 4. augusts), katra mēneša pirmajā ceturtdienā vai kādā citā dienā, ko ticīgo labumam būs noteicis vietējais Ordinārijs.

Būtu ļoti attiecīgi, ja katedrālēs un draudzes baznīcās priesteri uzņemtos pastorālas rūpes un publiski vadītu šos dievbijības vingrinājumus, svinētu Svēto Misi un uzklausītu ticīgo grēksūdzes.

Veciem cilvēkiem, slimajiem un visiem tiem, kas attaisnotu iemeslu dēļ nevar iziet no mājām, ar dvēseli, nepiesaistītu jebkādam grēkam, un ar nodomu izpildīt, tiklīdz tas būs iespējams, trīs ierastos nosacījumus (tulk. piez. izdarīt sakramentālu grēksūdzi, pieņemt Svēto Komūniju un lūgties Svētā tēva nodomos) vai nu pašu mājās, vai arī citās uzturēšanās vietās, līdzīgi tiek dāvātas pilnas Atlaidas, ja iepriekš minētajās dienās viņi lūgsies par priesteru svēttapšanu un ar paļāvību veltīs Dievam ar Marijas, Apustuļu Karalienes, starpniecību savas dzīves slimības un nelaimes.

Visbeidzot visiem ticīgajiem tiek dāvātas daļējas Atlaidas katru reizi, kad tie dievbijīgi lūgsies Vissvētās Jēzus Sirds godam piecreiz Tēvs mūsu, Esi sveicināta un Gods lai ir vai citu šim mērķim apstiprinātu lūgšanu ar nodomu, lai priesteri pastāvētu šķīstībā un dzīves svētumā.

 

Šis Dekrēts ir spēkā visa Priesterības gada laikā, neskatoties ne uz kādiem pretējiem lēmumiem.

Dots Romā, Apustuliskā Penitenciārija mītnē, Kunga Cilvēktapšanas 2009. gada 25.aprīlī, svētā evaņģēlista Marka svētkos.

James Francis Kard. Stafford
Lielpenitenciārijs

+ Gianfranco Girotti, OFM Conv.
Metas titulārbīskaps, Regents