Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Režisors Thomas MacCormak par filmu "Fatimas apmeklējumi"
05.08.2009 pl. 10:04

Ticīgo vidū lielu atzinību ir guvusi īru režisora Thomas MacCormak filma “Fatimas apmeklējumi”. Filma ir tulkota 12 valodās, tajā skaitā arī latviešu un krievu valodās, un ir ieguvusi ne tikai Vatikāna un Fatimas svētvietas apstiprinājumu.

"Fatimas apmeklējumi" ieguvusi arī pirmo vietu Maksimiljana Kolbes filmu festivālā Polijā, kā arī 26.jūnijā filma tika atzīta kā vislabākā izglītojošā programma “Magnificat 2009” starptautiskajā kristīgo dokumentālo filmu un programmu festivālā Baltkrievijā.

Pats Thomas ir dzimis un audzis Īrijā, katoļu ģimenē, kas praktizēja ticības dzīvi. Salīdzinot savas bērnības laiku ar mūsdienu Īriju, Thomas ar nožēlu stāsta, ka aptuveni septiņdesmitajos un vēl vairāk astoņdesmitajos gados, Īrija gadu no gada arvien vairāk sākusi zaudēt savu ticību un uz šo brīdi Īriju par katoļu zemi var uzskatīt tikai pēc tās vārda, kaut patiesībā maz ir to cilvēku, kas praktizētu ticību. Modernā Īrija sākusi sekot modernajai Amerikai, Eiropai, kuras ideoloģija ir nauda, narkotikas, alkohols, ārpuslaulības attiecības. Un kaut arī Īrijas konstitūcijā pieminēts Trīsvienīgais Dievs, neviens neko nejautā un pat ignorē Trīsvienīgo Dievu. Thomas uzskata, ka modernā Īrija ir līdzīga Mozus laikmetam, kad jūdi dodoties uz apsolīto zemi, sāka kurnēt, ka ir izrauti no komforta zemes Ēģiptes. Tāpat arī īru tauta tagad kurn masu saziņas līdzekļos par izmaksām un visur kāds tiek vainots, kaut patiesībā tas notiek cilvēku nepaklausības dēļ. Tikai tad, kad cilvēki atgriezīsies pie pamatvērtībām, paklausīs desmit baušļiem, iestāsies miers.

Pats filmas režisors uz Fatimu devās 1999.gadā kopā ar savu māti, lai vienkārši apskatītos, bet tur sapratis, ka Fatima ir viena no svarīgākajām svētvietām īpaši šajā laikmetā. Par filmas tapšanas laiku režisors MacCormak stāsta:

“Kad atgriezos no Fatimas, pamanīju, ka ļoti daudz jauniešu nedodas uz Fatimu un tā aptuveni sešus gadus palēnām sāku jauniešus turp vest. Tajā laikā sāku uzņemt arī filmu “Fatimas apmeklējumi”. Es nekad savā mūžā nebiju uzņēmis filmu un tas ir pierādījums tam kā Dievmāte spēj izmantot pašus nelietojamākos instrumentus, lai veiktu savu darbu. Es domāju, ka Fatima ir tā vieta, kas mani konvertēja. Tas nenozīmē, ka es agrāk nepraktizēju ticību, bet tas vēl vairāk padziļināja un stiprināja. Ticības padziļināšana nav tik sarežģīta, tas nenozīmē, ka kļuvu teoloģiski zinošāks, bet tas, ka sāku izprast ticības pamatus. Mūsdienās cilveki ticību sarežģī, bet baznīca māca - mīli Dievu un savu tuvāko kā sevi pašu, un seko desmit baušļiem. Kad mēs nomirsim, mūs Dievs nevērtēs pēc noslēpumiem, pravietojumiem, bet pēc 10 baušļiem. Cilvēkiem jāsāk dzīvot pēc baušļiem un jāatgriežas pie pamatvērtībām. Katram ir savs skatījums kā dzīvot, savs skatījums par abortiem, eitanāziju, laulības šķiršanu un rezultātā cilvēki dzīvo pret Dieva dotajiem 10 baušļiem, kas ir arī Fatimas vēstījuma pamats.

Filmu “Fatimas apmeklējumi” veidoju balstoties uz māsas Lūcijas divām grāmatām. Pāvests Benedikts XVI grāmatu atzinis par 21. gadsimta vissvarīgāko grāmatu un tad kad to dzirdēju, biju jau pabeidzis divu filmu filmēšanu. Māsa Lūcija mums ir atstājusi lielisku grāmatu, kura tagad ir vizualizēta filmā un esam sajūsmināti nest filmu pasaulē un Latvijā.

Kad bijām Latvijā, satikām kardinālu Jāni Pujatu, viņš ļoti atbalstīja mūsu darbu Latvijā. Vēlāk mums tapa zināms, ka šī gada 15.augustā Aglonā Latvija tiks konsekrēta Marijas Bezvainīgajai sirdij. Esam ļoti priecīgi, ka mūsu filma ir to veicinājusi un, ja mēs to varētu izdarīt vēl kādā valstī, tad Dievmāte mūs lieto, lai nestu Fatimas vēsti visā pasaulē. Ja Dievs ir izvēlējies mani nest šo vēsti, tad tā ir Dieva dāvana un tā ir mana atbildība to lietot Baznīcas nevis savā labā.”

Sīkāku informāciju par filmu “Fatimas apmeklējumi” var uzzināt arī interneta portālos Thecalltofatima.com un  Thecalltofatima.wordpress.com, kā arī aicinām lasītājus rakstīt atsauksmes vai uzdot jautājumus sakarā ar Dievmātes parādīšanos Fatimā!

Radiovaticana.org