Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Ticība ļauj piedzīvot augšāmcelšanos
03.04.2010 pl. 16:25

Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis

Lieldienu rītā apustuļi Pēteris un Jānis ienākuši klintī cirstā Kristus kapā ieraudzīja ko tādu, kas viņus pārliecināja par Jēzus Kristus patiesu augšāmcelšanos. Ko viņi redzēja? Tam bija jābūt kaut kam vienreizējam. Tas nevarēja būt tikai tukšs kaps. Viņi ieraudzīja nolikto linu autu, bet sviedrautu, ar ko bija apklāta Jēzus galva, noliktu atsevišķi satītu citā vietā. (Jņ 20, 3-8)

Grieķu teksts vēsta, ka auduma gabali palika neiztīti – miesa no tiem vienkārši bija izgaisusi. Lūk, to mācekļi uzreiz pamanīja. Miesa izzuda, neskarot rūpīgi savīstītos auduma gabalus, kas saglabāja ķermeņa iepriekšējo formu, bet jau bez paša ķermeņa. Tas viņus noteikti ļoti iespaidoja. Tas, ko viņi redzēja bija tik ļoti nepārprotami, ka viņi nekavējoties ieticēja. Viss, ko viņi bija redzējuši liecināja par patiesu brīnumu.

Jēzus augšāmcelšanās nebija miesas atdzīvināšana kā tas notika nomirušā Lāzara gadījumā, kurš pats saviem spēkiem nevarēja atbrīvoties no saitēm un sviedrauta, kas klāja seju. Atdzīvināšanas liecinieki Lāzaru iztina un atbrīvoja no saitēm, lai viņš varētu iet.

Kristus augšāmcelšanās vēstī, ka arī mēs augšāmcelsimies. Ja apzināmies, ka grēka rūgtā cena ir garīgā nāve, tad augšāmcelšanos varam piedzīvot jau tagad. Izlīgšanas sakramentā nožēlojot un vaļsirdīgi izsūdzot savus grēkus, piedzīvojam atbrīvošanos no atkarību saitēm, kas ierobežo brīvību.

Kristus pēc savas augšāmcelšanās parādījās tikai tiem, kas Viņam ticēja, kaut arī šo cilvēku ticība nebija īpaši stipra. Viņš neparādījās ne Pilātam, ne Kaifasam, ne citiem, kas Viņam neticēja. Kristus ciena cilvēka izvēli. Viņš nevienu nespiež atzīt, ka Viņš ir nāves uzvarētājs. Viņš neielaužas cilvēkā kā iebrucējs, bet gan klauvē un gaida, kad cilvēks pats atvērsies.

Augšāmcelšanās nevienu nepiespiež ticēt. Drīzāk ticība ir tā, kas ļauj saskatīt Augšāmcelšanos. Ja tici, kaut nedaudz tad redzēsi.

Ar Sakramentiem ir līdzīgi. Kas vēlas, tas tic, kas ne, tas ne. Euharistijas Sakraments mums dāvā iespēju piekļūt Viņa dzīvei un augšāmcelšanai, kas stiprāka par nāvi. Jēzus saka – Kas manu miesu ēdīs un manas asinis baudīs tam būs mūžīgā dzīve. Atzīsti savus grēkus un godbijīgi pieņem Svēto Komūniju – Kunga miesu un tu dzīvosi. Dzīvosi ne tikai piepildītu šīszemes dzīvi, bet arī laimīgu mūžīgo dzīvi. Kristus ir cietis un augšāmcēlies, lai mēs visi varētu iet ceļu, kas ved uz augšāmcelšanos. Nesīsim šo vēsti katram, ko sastopam, sakot priecīgo sveicienu – Kristus ir Augšāmcēlies!

Katedrale.lv