Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Bīskaps V.Lapelis: uzticība Kristum ir augstāka vērtība par dzīvību
07.10.2010 pl. 10:49

"Šodien Svētās Mises liturģiskā krāsa ir sarkana, kas simbolizē asinis. Tās ir izlējuši visi svētie mocekļi, kuri savu dzīvību ir atdevuši par Kristu," teica bīskaps Vilhelms Lapelis Kurzemes priesteru sanāksmes dievkalpojumā, kas notika 20. septembrī Ventspilī.

Mises sākumā bīskaps pateicās Ventspils Paulīniešu ordeņa priesteriem Marcinam Silvānam Virkovskim un Jurim Krisūnam, kā arī draudzei par viesmīlīgo uzņemšanu.

Savā sprediķī Ekselence uzsvēra, ka dzīvība ir augstākā no visām laicīgajām vērtībām, tomēr ir vēl augstāka vērtība par dzīvību – un tā ir uzticība Kristum. Katram ticīgajam ir ļoti svarīgi saprast, ka nedrīkst atteikties no Dieva, nedrīkst atstāt ticību arī tad, ja cilvēkam ir jāatdod sava dzīvība tās vārdā. Tā ir visaugstākā maksa, visaugstākā liecība par ticību, kad cilvēks par to atdot savu dzīvību. Jēzus Kalna astoņās svētībās ir teicis: „Svētīgi jūs esiet, ja Manis dēļ jūs vajās un nievās! Priecājieties un līksmojiet, jo jums alga debesīs ir liela!” Bīskaps atzīmēja, ka svarīgs ir šis apstāklis, ka Jēzus saka: „Manis dēļ” – „jūs vajās un nievās”, jo mums katram ir jāmācās atšķirt, kad mūs vajā un nievā tāpēc, ka mēs ticam Kristum un dzīvojam saskaņā ar Viņa gribu, vai arī tas notiek pelnīti mūsu pašu vainas dēļ, kad mēs esam rīkojušies nekrietni. Par šādām vajāšanām Dievs nav apsolījis debesu valstību. Ekselence uzsvēra, ka cilvēkam tas ir liels pagodinājums – piedzīvot vajāšanas un nievāšanu vai arī citas kādas nepatikšanas tādēļ, ka viņš ir Dieva draugs, jo Jēzus saka: „Priecājieties un līksmojiet!” Tie ticīgie, kuri ir sasnieguši zināmu garīgu briedumu un ticībā ir nostiprinājušies, kā mēs redzam, patiešām nedusmojas un nemēģina kaut kādā veidā atdarīt savam pāridarītājam, bet tieši otrādi - viņi lūdzas par savu pāridarītāju un pat aizstāv viņu Dieva priekšā, sacīdami: „Tēvs, nepiemini viņiem šo grēku”, vai „Piedod, Tēvs, jo viņi nezina, ko dara”. Bīskaps V. Lapelis akcentēja, ka šī mūsu reakcija, kad mēs katrs piedzīvojam kādu netaisnību, būtībā arī mums katram palīdz saprast – cik mēs tālu vai tuvu esam Dievam, vai mums tikai tā šķiet, ka mēs esam tādi īsti ticīgie, jo Jēzus saka: „Tam, kam šķiet, ka viņam ir, tam tas tiks atņemts, un kam ir, tam tiks dots!” Jēzus runā par ticību, par ticības pieredzi, ka ir nepieciešams, ka cilvēks dalās tajā arī ar citiem cilvēkiem un nepatur to vienīgi sev. Daloties iegūst, bet paturot to sev zaudē arī to kas bijis. Sprediķa noslēgumā ekselence visiem klātesošajiem ticīgajiem novēlēja: „Lai mums izdodas visiem! Gan mums, garīdzniekiem, gan jums, ticīgā tauta! Atbalstīsim cits citu ceļā pie Dieva ne tikai palīdzot, bet arī kādreiz kaut ko aizrādot mīlestības vārdā, rūpēs par otru personu. Lai tālu no mums ir kāda atriebības vēlme vārdos vai darbos! Lūgsim Dievu šo spēju būt arvien vairāk par Viņa īstiem Dieva bērniem!”

Dienas otrajā pusē sekoja dažādu jautājumu izskatīšana. Bīskaps informēja, ka 9. oktobrī Liepājā, Sv. Dominika klosterī notiks „Caritas” seminārs, uz kuru tiek aicināti pārstāvji no Liepājas diecēzes katoļu draudzēm, lai iepazītos ar brīvprātīgo darbu Latvijā un pēc tam informētu savu draudzi.

Liepājas diecēzē atbildīgais par jauniešiem priesteris Mariušs Kempa klātesošajiem pastāstīja par augusta mēnesī noritējušām Latvijas Jauniešu dienām un dalījās savos iespaidos par tur notikušajiem pasākumiem. Tāpat arī priesteris akcentēja, ka topošā "Katoļu Jaunatnes biedrība" no Liepājas vēlas savā pieredzē dalīties ar citu diecēzes draudžu jauniešiem un aicināt iestāties viņu rindās. Jau tuvākajā laikā ir paredzētas Kurzemes diecēzes jauniešu kopīgās tikšanās Kuldīgā, Ventspilī un Talsos.

Bīskaps Vilhelms Lapelis priesteri Marcinu Vozņaku iecēla par atbildīgo diecēzes katehētu formācijā. Priesteris Marcins Vozņaks informēja, ka šogad pirmā katehētu un ticības mācības skolotāju kopīgā tikšanās notiks 30. oktobrī Kuldīgā, rekolekciju mājā.

Paulīniešu tēvs Juris Krisūns klātesošos iepazīstināja ar tikko kā septembra mēnesī notikušajām „Laulāto tikšanās” rekolekcijām Liepājā sv. Dominika klosterī un aicināja priesterus savās draudzēs informēt par šādu rekolekciju iespēju un jau tagad laulātiem pāriem no draudzēm pieteikties doties decembra mēnesī uz Rīgu, lai ņemtu dalību „Laulāto tikšanās” kongresā, kā arī nākošajās rekolekcijās diecēzē.

Ekselence informēja, ka uz viņa ielūgumu Liepājas diecēzē no Ganas (Āfrika) ir ieradušies divi jauni priesteri – misionāri Roberts un Franklins. Pr. Roberts kalpos kā vikārs Liepājas sv. Jāzepa draudzē, bet Franklins kalpos kā vikārs Kuldīgas, Alsungas un Gudenieku draudzēs.

Liepājas diecēzes priesteru sanāksme noslēdzās ar kopīgām vesperēm. Nākošā priesteru sanāksme notiks 22. novembrī Talsos, kur nama tēva lomu uzņemsies prāvests Marcins Vozņaks un Talsu draudzes.

S.Zustere,
"Vatikāna radio"
Foto: Vietas.lv