Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Vadlīnijas Bīskapu Sinodei par jauno evaņģelizāciju
07.03.2011 pl. 13:51

„Jaunā evaņģelizācija kristīgās ticības tālāknodošanai” – šāds temats izvēlēts 13. Bīskapu Sinodes kārtējai ģenerālajai asamblejai. Tā norisināsies 2012. gadā no 7. līdz 28. oktobrim.

4. martā Vatikānā notika šīs asamblejas vadlīniju prezentācija. Tikšanās laikā arhib. Nikolajs Eterovičs pasvītroja, ka Baznīca grib ar atjaunotu entuziasmu turpināt Kristus uzticēto misiju arī mūsdienās. Tādēļ Benedikts XVI nākošajā gadā Vatikānā sasauc minēto Sinodi. Tai veltītajā dokumentā īpaši norādīts uz evaņģelizācijas darba neatliekamību un katra kristieša pienākumu izplatīt Dieva vārdu. Vadlīniju mērķis ir izraisīt diskusiju par jaunās evaņģelizācijas jautājumu universālās Baznīcas līmenī – sacīja arhibīskaps. Dokuments, ko, sadarbībā ar ekspertiem sagatavoja Bīskapu Sinodes ģenerālsekretariāta padome, publicēts astoņās valodās – latīņu, franču, angļu, itāļu, poļu, portugāļu, spāņu un vācu. To var atrast Bīskapu Sinodes mājas lapā.

Vadlīnijas sastāv no priekšvārda, ievada, trīs nodaļām un noslēguma. Pirmajā nodaļā „Jaunās evaņģelizācijas laiks” tiek runāts par jēdziena „jaunā evaņģelizācija” rašanos. To pirmo reizi lietoja Jānis Pāvils II 1979. gada 9. jūnijā savas vizītes laikā Polijā. Nav runa par atkārtotu, bet gan jaunu evaņģelizāciju. Vajadzīga jauna degsme, jaunas metodes un jauns izteiksmes veids – to pāvests uzsvēra 1983. gadā Haiti. Vadlīniju pirmajā nodaļā tiek norādīts uz sešiem mūsdienu izaicinājumiem Baznīcai: sekularizācija, migrācijas fenomens, komunikācijas līdzekļi, ekonomika, zinātnes un tehnikas pētījumi, un politiskā plāksne. Šo izaicinājumu priekšā kristieši ir aicināti izvirzīt savā sirdī jautājumu par Dievu, ļaut Evaņģēlija gaismai sevi apgaismot un sniegt liecību. Viņi ir aicināti tādas cēlās vērtības kā miers, taisnīgums, attīstība, brīvība, cilvēktiesību ievērošana, parādīt Evaņģēlija gaismā. Arhib. Eterovičs piebilda, ka Baznīcai šodien jāpaplašina savi apvāršņi un jāatrod jauni izteiksmes veidi, piemēroti mūsdienu straujo pārmaiņu laikmetam.

Otrajā nodaļā „Sludināt Jēzus Kristus Evaņģēliju” pasvītrots, ka ticības tālāknodošanas mērķis ir palīdzēt cilvēkiem izveidot dzīvas attiecības ar Kristu. Evaņģēliju nedrīkst ielikt grāmatas vai mācības rāmjos. Tā ir dzīvā Persona – Jēzus Kristus. Kristieši ir aicināti uz ciešām personīgām attiecībām ar Viņu. Šajā nodaļā tiek runāts par Baznīcu, Euharistisko liturģiju, lūgšanu, katehēzi un katehumenātu. Arhib. Eterovičs atgādināja, ka kristiešiem jābūt Evaņģēlija lieciniekiem visur, kur tie dzīvo un darbojas.

Trešajā nodaļā „Ievadīt kristīgajā pieredzē” tiek runāts par iniciācijas etapiem – par kristību, iestiprināšanu un Euharistiju. Dokumentā uzsvērts, ka ar jauno evaņģelizāciju jāpalīdz ticīgajiem pārvarēt bailes un vairāk uzticēties Svētajam Garam, kurš vada Baznīcu. Tiem, kuri jau dzirdējuši Evaņģēlija vēsti un tic, vajadzīga katehēze. Ievads ticības dzīvē cieši saistās ar izglītošanu un audzināšanu. Šis darbs ir viena no Baznīcas kalpojuma cilvēkam un pasaulei sastāvdaļām. Izglītošanas uzdevums šodien ir īpaši steidzams. Šodien nav viegli atklāt jaunajām paaudzēm dzīves pamatvērtības. Grūtības ir relatīvisma sekas. Baznīca sniedz ļoti būtisku ieguldījumu jaunās paaudzes izglītošanas darbā. Tā nemitīgi mudina visus pedagogus būt patiesiem vērtību lieciniekiem. Lai to spētu, viņiem pašiem jātiecas uz svētumu, jāveltī sevi kalpošanai Dievam un tuvākajiem, un jāprot atrast mūsdienu cilvēkiem piemērotu valodu. Nedrīkstam aizmirst, ka izglītošana ir personas integrāla formācija un dzīves pamatvērtību atklāšana, tādējādi veidojot brīvas un nobriedušas personības.

Kristiešiem vienmēr jāpatur prātā to, ka galvenais varonis jaunās evaņģelizācijas darbā ir Svētais Gars. Jaunajai evaņģelizācijai jākļūst par jaunu „cenacolo”, Pēdējo Vakariņu namu, par vietu, kur Svētā Gara vadībā Baznīca atrastu nevis jaunu Evaņģēliju, bet piemērotu atbildi mūsdienu izaicinājumiem un cilvēku un tautu vajadzībām – lasām Bīskapu Sinodei veltītajās vadlīnijās.

Radiovaticana.org