Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

No dievnama izdzen ūdeni
05.11.2011 pl. 12:37

Kuldīgas Svētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā sākusi darboties sistēma, kas no ārsienām izvadīs lieko mitrumu.

Pagriež pretējā virzienā

Izpētē konstatēts, ka ārsienu mitrums dievnamā dažviet pārsniedz 100%, lai gan normāli tam jābūt ne lielākam par 50%. „Es jau jokoju, ka varēšu kā Mozus: uzsist pa klinti, un – sāks tecēt ūdens,” ar smaidu teica draudzes prāvests Mihails Volohovs. Sienu samirkšanas iemesls – padomju laikā baznīcas pagalmā izlīdzinātas drupas, tādējādi saskarē ar grunti nonāca tā sienas daļa, kas ir virs pamatu hidroizolācijas.
Dabiskā veidā mitrums ēku sienās pārvietojas vājā elektriskā laukā: no zemes (pozitīvi lādētais pols) uz sienu (negatīvi lādētais pols). Ja dabīgajā elektriskajā laukā samaina polaritāti, kapilārais mitrums tiek pagriezts pretējā virzienā un tas pamazām no sienas tiek izgrūsts atpakaļ zemē. Šim nolūkam dievnama bēniņos novietotas divas firmas Wigopol ražotas iekārtas, tās rada vāju elektrisko lauku, kas pretējs dabiskajam. Sistēma montēta bez būtiskas iejaukšanās ēkas struktūrā, tā darbojas pastāvīgi, elektroenerģijas patēriņš ir neliels, turklāt ļoti vājā strāva nav bīstama ne cilvēku, ne dzīvnieku veselībai.

Bez iejaukšanās konstrukcijā

Līdzīga sistēma pirms vairākiem gadiem izveidota Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā, bet tur pa perimetru ārsienās tika iekalti vadi. Kopš tā laika metode ir attīstījusies, tiek piedāvāta tehnoloģija ar tādu pašu funkciju, tomēr fiziski nebojājot ēku. Wigopol iekārta ir kastīte ar antenu, tā pieslēgta elektriskajam tīklam. Darbības rādiuss ir apmēram 10 metru, šajā zonā no sienām tiek izvadīts mitrums. Iekārta nav lēta, turklāt tik lielai ēkai kā baznīca bija nepieciešamas divas, toties ekspluatācija ir lēta – tiek patērētas tikai dažas kilovatstundas mēnesī. Prāvests M.Volohovs pastāstīja, ka projekta kopējās izmaksas ir 11 699 eiro. Iekārtas un to pieslēgšana maksāja 6000 eiro, tos piešķīra Vācijas katoļu palīdzības fonds Renovabis, sistēmu ierīkoja SIA Regelo.

Saskaņā ar līgumu SIA Regelo iekārtu darbību uzraudzīs trīs gadus, šajā laikā mitruma līmenim vajadzētu pietuvoties normai. „Pavasarī vēl jāpabeidz liekās grunts (jeb kultūrslāņa) norakšana no baznīcas pamatiem. Protams, viss process tiek saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju,” piebilda M.Volohovs.

Kurzemnieks.lv