Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Sadarbībā ar katoļu draudzēm notiks izstāde "Suitu lūgsna"
08.05.2012 pl. 08:03

No 10. maija līdz 10. jūnijam Liepājas mākslas vidusskolas izstāžu zālē būs skatāma izstāde "Suitu lūgsna". Izstāde veidota sadarbībā ar Suitu novada katoļu draudzēm.

Liepājas muzejs sadarbībā ar Alsungas, Gudenieku, Jūrkalnes katoļu draudzēm izstādē atspoguļo Suitu novada īpatnību, kurā harmoniski sadzīvo tautas tradicionālā kultūra un katoļu ticība. Izstādē redzami tautas tērpi, fotogrāfijas, baznīcas liturģijā izmantotie priekšmeti un apģērbi. Izstāde skatāma Liepājas mākslas vidusskolas izstāžu zālē "Starp ezeru un jūru" Alejas iela 18 katru dienu no plkst. 10 līdz 18. Ieeja bez maksas. 

Izstādes "Suitu lūgsna" mērķis ir vizualizēt nemateriālās kultūras izpausmju priekšmetisko mantojumu, atspoguļojot tradicionālās tautas kultūras elementu un kristietības harmonisku līdzāspastāvēšanu.

Tā ir veidota kā pakāpieni: saredzēt to, ko acis tver. Sadzirdēt, ko ausis sadzird. Sajust to, kas iekrīt dvēselē.

Saredzēšana. Suitu tautastērpi. Katoliskās Baznīcas vērtības: liturģiskie tērpi un Baznīcas liturģijā lietoti priekšmeti, pat no 18. gs.

Sadzirdēšana. Suitu sievu dziedājumi Sv. Miķeļa Alsungas baznīcā un zem septiņdesmit gadus senās liepas, lietū un krusā, maija dziedājumos pie Silenieku krusta. Īpaši izstādei iedziedāti.

Sajušana. Tas gan katra paša ziņā, kas izstādi nolēmis apskatīt.

Izstādes dvēsele izlasīta alsundznieka priestera Pētera Upenieka (1906 – 1972) atmiņu stāstā "Balandnieki”, kurā viņš pats ir gan stāstītājs, gan zēns, par kura ģimenes un paša dzīvi lasāms vairāk nekā 700 lappušu biezajā grāmatā.

Veikuma nesēji: priesteris Andris Vasiļevskis, priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga, fotoreportieris no 2009. līdz 2012. gadam Jānis Gintners. Izstādes kuratore – Uļa Gintnere.

Foto: Izstādes "Suitu lūgsna" atklāšana
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)

  
  

Foto: Aivis Puisītis