Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Internacionāla restauratoru grupa pētīja baznīcas saglabāšanas iespējas
05.10.2012 pl. 13:30
No 19. līdz 28. septembrim Kuldīgas Sv.Trīsvienības Romas katoļu baznīcā mūžizglītības programmas "Erasmus" ietvaros darbojās internacionāla restauratoru grupa, kura pētīja baznīcas unikālo interjeru un veidoja restaurācijas plānu.

Šajā darbā piedalījās deviņi vācu studenti no Hildesheimas Lietišķo zinātņu un mākslas augstskolas, kā arī četri studenti no Rīgas celtniecības koledžas (RCK). Darbus vadīja vācu profesors Mihaels fon der Golcs, kurš specializējies koka detaļu un polihromā krāsojuma restaurācijā.

„Esam izveidojuši starptautisku komandu un izstrādājam konservācijas plānu, izvirzot prioritātes. Ķirmji šajā baznīcā jau iznīcināti, bet koka objekti (kokgriezumi un skulptūras) ir ķirmju bojāti, tāpēc visai sliktā stāvoklī – dažviet pat irdeni, teju drūpoši, krāsa nolupusi. Vispirms vajadzīga konservācija, bet atjaunošana ir tālākas nākotnes un lielāku ieguldījumu jautājums,” atklāja speciālists, kurš 2010. gadā kopā ar studentiem pabeidzis Zlēku baznīcas interjera izpēti.

Kuldīgas baznīcu apmeklēja arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas kustamā mantojuma un restaurācijas metodikas daļas vadītāja Dace Čoldere, kura atzina, ka šeit ir krietni vairāk restaurācijas problēmu nekā Zlēkās.

RCK restaurācijas nodaļas 3. kursa studente Anna Makaruka uzsver – galvenā esot iespēja strādāt plecu pie pleca ar vācu kolēģiem: „Viņu metodes un tehnika ir augstā līmenī. Patlaban visu apskatām, aprakstām, fotografējam.”

Līdz ar draudzes prāvestu Mihailu Volohovu par notiekošo priecājas arī priesteris Andris Vasiļevskis, kurš Kuldīgā kalpojis iepriekš. „Šī ir iespēja studentiem praktizēties, bet pārējiem – laimīgs gadījums, jo tiek iepazīts un novērtēts baznīcas mantojums. Pirmais solis ceļā uz vērtību atklāšanu un saglabāšanu,” saka M.Volohovs.

Kurzemnieks.lv
Foto: Katedrale.lv