Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kuldīgas draudzes prāvests pilsētai uzdāvina vēsturisku Misāli
20.12.2012 pl. 11:02
Apzinoties pagātni un rūpējoties par nākamajām paaudzēm, Kuldīgas Svētās Trīsvienības Romas katoļu draudzes prāvests Mihails Volohovs šonedēļ Kuldīgas novada Domes priekšsēdētājai nodeva dāvinājumu – 1904. gadā Rēgensburgā izdotu mises grāmatu latīņu valodā.

"Tā ir mises grāmata, pēc kuras tiek vadīts dievkalpojums baznīcā," saka M.Volohovs. "Šīs grāmatas eksemplārs izdots 20. gadsimta sākumā Rēgensburgā un toreiz, līdz pat 70. gadiem, katoļu baznīcās visi dievkalpojumi notika latīniski. Grāmata ir liela un grezna ar zeltītiem iespiedumiem un attēliem. Šī grāmata no pagājušā gadsimta sākuma līdz vidum tika lietota Kuldīgas katoļu baznīcā dievkalpojumu vadīšanā. Vairākas paaudzes ir dzirdējušas šīs lūgšanas un es domāju, ka tā pieder visas pilsētas vēsturei. Tā kā draudzes īpašumā ir vairāki šādi eksemplāri – arī senāki un jaunāki, tad būtu vērtīgi, ja viens šāds eksemplārs būtu pieejams arī visiem iedzīvotājiem Kuldīgas novada muzejā."

Priesteris pastāstīja, ka mūsdienās dievkalpojumi katoļu baznīcā notiek latviešu valodā, kaut gan latīņu valoda joprojām ir baznīcas oficiālā valoda. Interesanti, ka Kuldīga ir viena no retajām katoļu draudzēm, kur reizi nedēļā mise notiek latīņu valodā. „Otrdienās mums ir mise latīņu valodā un tur tiek izmantotas jaunās paaudzes mises grāmatas. Ar cilvēkiem esam vienojušies, ka uz misēm latīņu valodā tiek ņemtas līdzi lapiņas ar tekstiem latviešu valodā, lai var sekot līdzi dziedājumiem. Mises latīņu valodā tiek rīkotas, lai šī tradīcija neizzustu,” stāsta M.Volohovs.

Vēsturiskā mises grāmata 19. decembrī tika nodota Kuldīgas novada muzejam.

Kuldiga.lv