Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Prezidents Saeimai iesniedz likumprojektu "Grozījums likumā „Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu""
01.03.2013 pl. 12:00
28.februārī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, tieslietu ministru un Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Teikmani, lai pārrunātu līguma ar Svēto Krēslu piemērošanas jautājumu, pašreizējo situāciju Romas katoļu baznīcā.

Uzsākot sarunu, Valsts prezidents Andris Bērziņš arhibīskapam – metropolītam Z. Stankevičam pauda pateicību par pāvesta Benedikta XVI pastāvīgo iedrošinājuma atbalstu Latvijas tautai.

Ņemot vērā, ka kopš Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līguma parakstīšanas 2000.gada novembrī pastāv atšķirīgas interpretācijas valsts un pašvaldību iestāžu, un Romas katoļu baznīcas Latvijā pārstāvju starpā par atsevišķu līguma pantu piemērošanu un Līgumā noteikto Valsts prezidenta lomu, pēc Valsts prezidenta iniciatīvas kopā ar valsts un baznīcas pārstāvjiem tika izstrādāti grozījumi likumā „Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu”, lai risinātu vienveidīgu līguma normu piemērošanu. Šo jautājumu aizsāka risināt jau Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Tikšanās laikā Valsts prezidents parakstīja minēto likumprojektu, tādējādi risinot trīs galvenos jautājumus. Pirmkārt, paziņošanu par bīskapu iecelšanu. Otrkārt, kārtību, kādā trešās personas var uzzināt personas, kuras ir tiesīgas pārstāvēt attiecīgo baznīcas institūciju. Treškārt, kārtību, kādā bīskapi paziņo par baznīcas juridiskajām personām, laulāttiesīgajiem garīdzniekiem un garīgo aprūpi veicošajiem kapelāniem. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs A.Teikmanis pauda gandarījumu par paveikto darbu un izteica cerību, ka ratifikācijas process Saeimā notiks raiti. Sarunas dalībnieki aicināja Saeimu rūpīgi izvērtēt šos grozījumus un nekavēties ar likumprojekta virzību.

pdf Likumprojekta teksts (226.80 KB)

Valsts prezidenta kanceleja