Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Svētā Meinarda salu atkal var sasniegt kājām
08.08.2022 pl. 13:52
No šī gada 1. augusta līdz 30. septembrim AS “Latvenergo” uzturēs pazeminātu ūdenslīmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē. Līdz ar to visi tie, kas gaidīja iespēju tikt līdz Svētā Meinarda salai, Ikšķilē, nu tas ir iespējams.

Rīgas HES plānota ūdenslīmeņa pazemināšana un noturēšana no atzīmes 16,25 m līdz 16,45 m, kas ir par 0,90 m zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni HES ikdienas ekspluatācijas laikā, ļauja sasniegt salu jebkuram interesentam, kājām gājējam. Tomēr Ogres novada Tūrisma informācijas centrs aicina ņemt vērā, ka vietām ceļa posms līdz salai ir vēl mitrs.

Ikšķiles baznīcas drupas - senākās mūra ēkas drupas Latvijā, kas atrodas uz nelielas saliņas, Sv. Meinarda salas, mākslīgi radītā Rīgas HES ūdenskrātuvē. Ikšķiles baznīca celta 1185. gadā bīskapa Meinarda vadībā, pārbūvēta 1879. - 1881.g., sagrauta 1916. gadā. Pēc Rīgas HES ūdenskrātuves uzplūdināšanas 20. gadsimta 70. gados to apņem HES ūdeņi. Mūsdienās drupas iekonservētas, virs tām uzbūvēts jumts, sala nostiprināta. Konservācijas nolūkos 2002. gadā drupām uzlikts metāla segums. Uz salas atrodas arī akmens altāris (tēlnieks J.Karlovs) un 10m augsts metāla krusts (tēlnieks E.Samovičs), vēsta Ikšķiles novada portāls.

Foto: Katedrāle.lv