Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Spānijā eksponēts hiperreālistisks Kristus ķermenis, kas veidots pēc Turīnas līķauta
18.10.2022 pl. 20:56

No 14. oktobra Salamankas katedrālē notiek izstāde, kurā apskatāms Kristus ķermeņa hiperreālistisks atveidojums, kurš izgatavots, pamatojoties uz datiem, kas iegūti no Turīnas līķauta.

Skulptūra, kas veidota no lateksa un silikona, sver aptuveni 165 mārciņas (aptuveni 75 kg).

Mirušā Kristus ķermenis ir attēlots rigor mortis jeb līķa sastingumā. Kājas ir nedaudz saliektas, rokas sakrustotas iegurņa līmenī. Figūrā nav neīstas kautrības. Ir redzams pilnīgi viss vīrieša ķermenis, kas saskatāms arī uz līķauta, nekas nav izlaists.

Skulptūras atveidošanā izmantoti īsti cilvēka mati, un tos var redzēt visā ķermenī, no galvas līdz kājām, visā tā reālismā, neizlaižot nevienu detaļu.

Pieejot pie figūras, saskaņā ar izstādes apmeklētājiem paredzētajiem noteikumiem, rokas jātur aiz muguras. Apmeklētāji var apskatīt katru ādas poru, vasaras raibumus, skropstas un uzacis.

Mugura ir nedaudz pacelta, uz galvas ir redzamas plēstas brūces, ko uzplēsis ērkšķu vainags, un šķiet, ka ir arī maza lenta vai aukla, ar ko sasieti mati pakausī. Tāpat redzami zilumi uz pleciem no krusta nešanas.

Uz ādas ir redzamas visas šaustīšanas dēļ radušās plēstās brūces un naglu rētas plaukstās un pēdās, kā arī rēta starp piekto un sesto ribu labajā pusē. Deguns ir salauzts un labā acs sasista.

Salamankas bīskaps Hosē Luiss Retana Gozalo sacīja, ka šis superreālistiskais attēlojums nenozīmē "teoloģisko konfliktu", jo Noslēpums ir kļuvis par miesu. Gluži pretēji - "tas būs palīgs, lai ieraudzītu Noslēpumu, aicinājums uz Noslēpumu”.

Līdzās figūrai, kas attēlo krustāsisto Kristu, ir arī sākotnējais eksponāts, kas iepazīstina skatītāju ar šaustīšanas un krustāsišanas realitāti un svētā līķauta izpēti.

Hiperreālistiskā skulptūra mēģina parādīt skatītājam "cilvēciskas kvalitātes ķermeni bez mākslinieciskas darbības", bez interpretācijas, kas veidota no daudznozaru zinātniskiem datiem, kas balstīti pētījumos par Turīnas līķautu.

Izstādes kurators Alvaro Blanko, kurš tās realizācijai veltījis vairāk nekā 15 gadus ilgus pētījumus, sniedz plašu iepriekšēju skaidrojumu par vēsturiskajiem un zinātniskajiem datiem, kas vainagojušies ar šo superreālistisko ķermeņa atveidojumu. Viņš izstādes prezentācijas laikā Salamankas katedrāles sakristejā atzinās, ka brīdī, kad ieraudzīja gatavo ķermeni, viņš bija pārliecināts, ka „viņš ir Jēzus priekšā, viņš ir Jēzus no Nācaretes līķa tēla priekšā”.

Skulptūru A. Blanko vadībā izveidojusi mākslinieku grupa.

Plānots, ka izstāde “Noslēpumainais Cilvēks”, ko prezentēja uzņēmums “ArtiSplendore”, kas specializējas kultūras un mākslas mantojuma izstādēs un tūrismā, Salamankā paliks četrus līdz sešus mēnešus.

“Tuvāko 20 gadu laikā mēs [ar šo izstādi] gribam doties uz baznīcām visā pasaulē,” sacīja kompānijas izpilddirektors.

Catholicnewsagency.com