Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Frančesko Kanale un viņa "sapnis ar vaļējām acīm"
21.11.2022 pl. 07:50
Vatikāna pasts turpina pirms kāda gada aizsākto tradīciju, uz Ziemassvētkiem izdodot pastmarkas, kurās Jēzus dzimšanas notikums tiek skatīts ar “jaunām acīm”. Pagājušajā gadā šis skatiens piederēja bezpajumtniekam Adamam, bet šogad, 16. novembrī, ir iznākušas divas pastmarkas, kurās izmantoti Frančesko Kanales zīmējumi.

Jaunais mākslinieks ir piedzimis bez rokām un bez kājām. Viņš ir attēlojis Jēzus dzimšanas pasludināšanu ganiņam un šo pašu ganiņu adorācijā pie jaundzimušā Bērniņa. Māksliniekam, kurš zīmē, turot zīmuli, vai otiņu mutē, Vatikāns ir uzticējis pabeigt arī Santinas Portelli zīmējumu, kura, tāpat kā Frančesko, zīmēja ar muti, taču Kungs viņu aizsauca mūžībā pirms zīmējums tika pabeigts.

Vienā no pastmarkām redzam eņģeli un ganiņu, otrā ganiņu nometušos pielūgsmē pie Bērna Jēzus. Zīmējumos izmantotas spilgtas krāsas, var jaust, ka starp tēliem noris intensīvs dialogs.  Kā stāsta autors, viņa radīto darbu ideja ir novietot šos tēlus vienu pretim otram, lai piešķirtu vitalitāti stāstam, kas turpinās, no viena zīmējuma pārejot otrā.

Frančesko Kanale zīmēšanas prieku atklāja 6 gadu vecumā, iedams skolā. Viņš pats meklēja veidu, kā rakstīt, lai nevajadzētu vienmēr lūgt palīdzību asistējošajai skolotājai. Šī mākslinieka dzīves moto ir “dzīvi dzīvot, nevis tikai izdzīvot”. Tāpēc Frančesko jau kopš bērnības ir centies tvert visas iespējas, kas ir pavērušās viņa ceļā.

Tikko piedzimušu, viņu pamet māte, taču 40 dienas vēlāk mazuli, kuram nav ne roku, ne kāju, adoptē kāda ģimene. Tā dāvā viņam sirds siltumu un palīdz būt par to, kas viņš ir, ar saviem trūkumiem un vienreizīgumu, necenšoties līdzināties kādam citam. “Būt atšķirīgam, bet prast ieskatīties sevī un ļaut izpausties labākajam, kas tevī mīt, spēt pacelties pāri dažādu šķietamību un neprātību pārņemtajai sabiedrībai,” tā savu audžuvecāku devumu apraksta Frančesko savā blogā.

“Kad uzzināju, ka ir cilvēki, kas ar muti ir iemācījušies gleznot, man pretim pavērās vesela jauna pasaule,” stāsta itāļu jaunietis. Konkursa kārtībā viņš izpelnījās stipendiju, kas ir ļāvusi piedalīties Starptautiskajā apvienībā “Ability Art”, kurā sastāv mākslinieki, kas zīmē ar muti, vai ar kāju pirkstiem. Apvienība ir nodibināta 1956. gadā un izplata darbus, kuru autori ir cilvēki ar invaliditāti, lai veicinātu integrācijas, solidaritātes un cieņas pret atšķirīgo kultūru. Šai apvienībā ir vairāk kā 900 mākslinieku visā pasaulē. “Bez šaubām, daudzus gadus man tā bija kā spēle, zīmēju kā zīmē visi bērni, bet augot lielāks, sapratu, ka manī kvēlo iekšēja uguns. Šodien zīmēšana man ir kļuvusi par manu galveno darbu, par atbalsta formu un tā dāvā man brīvību, kas nav ne banāla, ne pašsaprotama,” stāsta Frančesko.

Frančesko Kanale ir ne tikai gleznotājs, bet arī rakstnieks, teātra uzvedumu autors un aktieris. Jau labu laiku viņš rīko motivējošas tikšanās skolās un uzņēmumos, kur tiek aicināts “radīt grupas garu”. “Pretēji tam, kā varbūt varētu padomāt, zēni un meitenes ir ļoti aktīvi un jūtīgi. Rosinu tos pamēģināt zīmēt ar muti, lai saprastu, ka arī grūtību priekšā, dzīve tev dod risinājumu,” stāsta Frančesko. Viņš piebilst, ka ir ļoti priecīgs par Vatikāna piedāvāto iespēju, un ka viņam ir tuvs pāvests Francisks, kuram ir tāds pats vārds, kā viņam. “Mani uzrunā viņa mīlestība pret dzīves pamestajiem,” saka mākslinieks, kuram zīmēt zīmējumus priekš divām Ziemassvētku pastmarkām, ir bijis “sapnis ar vaļējām acīm”.

Vaticannews.va