Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Francisks: mēs piederam Dievam, nevis laicīgai varai
25.10.2023 pl. 09:02
Mēs nepiederam nekādai zemes realitātei, nekādam "ķeizaram". Mēs piederam Dievam un nevaram būt vergi nekādai laicīgai varai," sacīja pāvests Francisks, komentējot Evaņģēlija lasījumu.

Viņš piebilda: "Mūsu sirdī ir iespiests Dieva tēls, ko nekas un neviens nevar aizēnot." Uz tikšanos ar pāvestu svētdien bija ieradušies vairāki tūkstoši svētceļnieku no daudzām valstīm.

Uzrunā pirms lūgšanas "Kunga eņģelis" Svētais tēvs skaidroja Mateja evaņģēlija fragmentu, kas vēstī, ka daži farizeji sakūdīja herodiešus, lai Jēzu pieķertu vārdos. Tie jautā Jēzum: "Vai drīkst maksāt nodokli ķeizaram vai ne?" (Mt 22, 17). Tās ir lamatas: ja Jēzus sankcionēs nodokļa maksāšanu, Viņš nostāsies politiskās varas pusē, kas nebauda tautas atbalstu, savukārt, ja Viņš ieteiks nemaksāt nodokli, Viņu varētu apsūdzēt dumpībā pret impēriju. Tomēr Jēzus izvairās no šīm lamatām. Viņš tiem lūdz parādīt monētu ar ķeizara attēlu un saka: "Atdodiet ķeizaram, kas pieder ķeizaram, un Dievam, kas pieder Dievam!" (21). Ko tas nozīmē?

Pāvests atzina, ka Jēzus vārdi dažkārt tiek nepareizi izmantoti, lai runātu par attiecībām starp baznīcu un valsti, starp kristiešiem un politiku. Bieži vien tos saprot tā, it kā Jēzus gribētu nošķirt "ķeizaru" un "Dievu", proti, laicīgo un garīgo realitāti. Dažreiz arī mēs tā domājam: ticība ar tās praksēm ir viena lieta, bet ikdienas dzīve - cita. Nē, tā nav patiesība, it kā ticībai nebūtu nekāda sakara ar konkrēto dzīvi, ar sabiedrības izaicinājumiem, ar sociālo taisnīgumu, ar politiku utt.

Patiešām, Jēzus vēlas mums palīdzēt nolikt "ķeizaru" un "Dievu" īstajā vietā. Ķeizaram - tas ir, politikai, pilsoniskajām institūcijām, sociālajiem un ekonomiskajiem procesiem - pieder rūpes par laicīgo kārtību, un mums, kas esam iegremdēti šajā realitātē, ir jāatdod sabiedrībai tas, ko tā mums dod, sniedzot savu ieguldījumu kā atbildīgiem pilsoņiem, rūpējoties par to, kas mums ir uzticēts, veicinot likumu un taisnīgumu darba pasaulē, godīgi maksājot nodokļus, veltot sevi kopējam labumam utt. Tomēr tajā pašā laikā Jēzus apliecina pamatpatiesību, ka cilvēks pieder Dievam, ka Viņam pieder viss cilvēks un katrs cilvēks. Tas nozīmē, ka mēs nepiederam nekādai zemes realitātei, nekādam šīs pasaules "ķeizaram". Mēs piederam Dievam un nevaram būt nekādas pasaulīgas varas vergi. Tāpēc uz monētas ir imperatora tēls, bet Jēzus mums atgādina, ka mūsu sirdī ir iespiests Dieva tēls, ko nekas un neviens nevar aizēnot. Tāpēc, kā atgādināja Benedikts XVI, "kristieši atdod ķeizaram tikai to, kas pieder ķeizaram, bet ne to, kas pieder Dievam" (L'Osservatore Romano, 2013). Ķeizaram pieder šīs pasaules lietas, bet cilvēks un pati pasaule pieder Dievam: neaizmirsīsim to! – atgādināja pāvests.

Jēzus atjauno mūsu pašu identitāti: uz monētas ir ķeizara tēls, bet kādu tēlu tu nes sevī? Kura tēls tu esi savā dzīvē? Vai mēs atceramies, ka piederam Kungam, vai arī ļaujam sevi veidot pasaules loģikai un padarām darbu, politiku, naudu par saviem elkiem, kas ir pielūdzami? "Lai Vissvētākā Jaunava Marija palīdz mums atzīt un cienīt mūsu un katra cilvēka cieņu," uzrunas noslēgumā teica pāvests Francisks.

Vaticannews.va