Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Francisks jauniešiem: uzdrošinieties veidot citādāku pasauli
31.12.2023 pl. 17:03
Pāvests nosūtījis vēstījumu 46. Tezē kopienas rīkotās Eiropas jauniešu tikšanās dalībniekiem. Šoreiz gadumijas saiets notiek Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā no 28. decembra līdz 1. janvārim. Tā temats: “Iet kopā”.

“Dārgie draugi”, raksta Svētais tēvs jauniešiem, “mēs dzīvojam ļoti trokšņainā pasaulē, kur tādas vērtības kā klusums un klausīšanās tiek apslāpētas. Šajā sakarā es jūs aicinu no jauna atklāt klausīšanās dziļo dimensiju. Klausīšanās ir mīlestības akts. Tā ir uzticēšanās centrālā daļa. Ja nenotiek klausīšanās, tad maz kas var augt vai attīstīties. Klausoties, mēs atvēlam otram cilvēkam eksistēšanai nepieciešamo vietu. Bieži vien mums rodas iespaids, ka ir vērts uzklausīt tikai to, kurš visskaļāk kliedz. Diemžēl mūsdienās aizvien plašākus apmērus iekaro vardarbība. Mēs dzīvojam smagā laikā, kad pasaulē notiek konflikti un kari. Tā iemesls ir tāds, ka vairs neviens neklausās”.

Tāpēc Francisks mudina jauniešus uzdrošināties veidot citādāku pasauli, pasauli, kur notiek klausīšanās, dialogs, kur valda atvērtība, atklāt citiem nesavtības, kalpošanas, šķīstības, drosmes, piedošanas skaistumu; atklāt uzticības savam aicinājumam, lūgšanas, cīņas par taisnīgumu un kopējo labumu skaistumu; mīlestības pret nabagiem un sociālās draudzības skaistumu.

Vēstījuma turpinājumā pāvests atgādina, ka viens no jauniešu izaicinājumiem ir iešana kopā, lai varētu strādāt pie sabiedriskās dzīves kvalitatīvas pārveides. Strādāt kopā nozīmē aizšķērsot ceļu marģinalizācijai, noslēgtībai, dažādu kategoriju cilvēku atstumšanai un atgrūšanai. “Jūs kļūstat par tiltu starp tautām, kultūrām un reliģijām būvniekiem, lai veidotu stabilu un atvērtu pasauli”, viņš raksta. Mums ir jāapņemas dzīvot tā, kā dzīvoja mūsu Mācītājs un Kungs Jēzus, kurš nevienu neatstūma. Būdams vienots ar Dievu, Kristus dalījās savā dzīvē ar tiem, kuri nāca pie Viņa. Viņš saskatīja Dieva klātbūtni cilvēkos, kurus sabiedrība atstūma un kuri nepiederēja pie Viņa tautas.

Dokumenta noslēgumā Francisks jauniešiem apliecina, ka viņš tiem uzticas, ka Baznīca viņiem uzticas, un aicina viņus savus mīlestības, taisnīguma un miera sapņus pārvērst par īstenību, sākot pašiem ar sevi. Pāvests viņus mudina dzīvot tagadnē, neupurēt savu dārgo jaunību uz virspusēju prieku altāra, neļaut nozagt savus sapņus, veidot labāku sabiedrību.

Ļubļanā šajās dienās ir ieradušies aptuveni pieci tūkstoši dažādu kristīgo konfesiju jauniešu no visas Eiropas. Slovēnijas galvaspilsētu Tezē kopiena izvēlējās tāpēc, ka tā ir simbols un dialoga starp austrumiem un rietumiem, ziemeļiem un dienvidiem tilts. Saietā piedalās arī aptuveni 200 jaunieši no Ukrainas. Svētdien, 31. decembrī, paredzēta tradicionālā lūgšanu vigīlija par mieru, pēc kuras, pulksten 23.00, sekos “Tautu svētki”.

Vaticannews.va
Foto: Taizé Ljubljana