Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Aicina Eiropas Parlamenta deputātus balsot pret mākslīgā aborta iekļaušanu ES Pamattiesību hartā
11.04.2024 pl. 08:02
Laikā, kad Latvijā sasniegts zemākais dzimstības rādītājs pēdējo 100 gadu laikā, Eiropas Savienība prioritāri vēlas veicināt mākslīgā aborta pieejamību Eiropā, tostarp Latvijā.

Saistībā ar 11. aprīlī gaidāmo balsojumu Eiropas Parlamentā (EP), par mākslīgā aborta tiesību iekļaušanu ES Pamattiesību hartā, 107 Nevalstiskās organizācijas, 88 draudzes, vairāki desmiti uzņēmumu un vairāk nekā 5000 privātpersonas, kuras pievienojušās Memorandam par ģimenes vērtību stiprināšanu, izsūtījušas vēstuli Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas ar aicinājumu balsot PRET minētās rezolūcijas virzību.

Rezolūcijas priekšlikums izceļ sievietes tiesības, bet nerunā par to, ka sievietes ķermenī grūtniecības laikā atrodas jau dzīvība, kas ir cits ķermenis ar atšķirīgu un unikālu DNS. Kamēr zinātnieki apstiprina embrija sirds darbību jau grūtniecības 4-6 nedēļā un zinātne atklāj, piemēram, dzīvības salūtu , kurš rodas brīdī, kad olšūna tiek apaugļota, kā arī to, ka pat abortētā embrija (bērna) šūnas paliek mātes ķermenī uz vairākiem desmitiem gadu, ES izvairās runāt par embrija (bērna) tiesībām. Rezolūcijā arī netiek atrunātas tēva tiesības, kā arī ārsta tiesības neveikt abortus.

Savas bažas atklāj arī Vidzemes slimnīcas dzemdību un ginekoloģijas nodaļas virsārsts Dr. Gints Lapiņš:

“Praktiski aborts tiek normalizēts, bet nekas nav atrunāts par tiesībām ārstiem atteikties no aborta veikšanas. Mēs zinām, ka valstīs, kuras cenšas saglabāt normālas, cilvēciskas vērtības, ir daudz ārsti, kuri abortus neveic. Ja viņu tiesības netiks aizstāvētas, tad pret šiem ārstiem tiks veikta vardarbība. Piemēram, mobings, lai piespiestu viņus  darboties pret savu pārliecību un tas absolūti neatbilst Eiropas vērtībām, kur katrs cilvēks tiek uzklausīts un respektēts.”

Latvijas Republikas Satversme nosaka, ka “Ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums”. Arī ES Pamattiesību harta nosaka, ka “Ikvienam ir tiesības uz dzīvību”. Tiesības uz dzīvību ir visu tiesību pamatā, tomēr jau tuvākā nākotnē Eiropā un arī Latvijā bērnam tiesības uz dzīvību mātes miesās var tikt atņemtas.

Agnese Irbe, grāmatas "Principiāla dzīvības aizsardzības ētika" (2023) autore, portāla www.telos.lv galvenā redaktore: "Tā kā mākslīgais aborts ir reāli pastāvoša dzīva cilvēku sugas īpatņa tīša iznīcināšana, tiesības uz abortu nemaz nevar pastāvēt. Neviena cilvēka tiesības vai brīvības nevar ietvert kāda cita cilvēka tiesību uz dzīvību atņemšanu. Augļa atkarības stāvoklis vai noteiktu spēju trūkums neko nemaina, jo atkarības stāvoklis un spēju trūkums raksturo arī daudzus invalīdus. Eiropas Parlamenta balsojums, ja tas nostiprinās šādas neesošas tiesības, būtiski iedragās Vispārējā Cilvēktiesību konvencijā atzītās tiesības uz dzīvību un aizsardzību, ar kuru palīdzību laikā pēc Otrā pasaules kara Eiropa centās nokāpt no barbarisma, cilvēku utilitāras izmantošanas un ikvienam piemītošās neatņemamās cieņas noliegšanas ceļa. Šis var kļūt par izšķirošo balsojumu, kas noteiks Eiropas kopienas nākotni. Aicinu balsot pret šo rezolūciju."

Gaidāmajā balsojumā Eiropas parlamenta deputāti, politisku un ideoloģisku argumentu vadīti, cer izvirzīt mākslīgos abortus kā vienu no cilvēka pamattiesībām. Lai informētu Latvijas sabiedrību par mākslīgā aborta procedūru un tās ietekmi, darbu uzsācis jauns projekts www.kasiraborts.lv, kurā drīzumā būs apskatāms Latvijā veidots oriģinālsaturs ar  video intervijām, dzīvsstāstiem, īsfilmām un animācijām.

Pargimeni.lv
Foto:
Unsplash.com/Olliss