Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Kardinālam Juliānam Vaivodam 110
10.11.2005 pl. 09:02

Andris Vasiļevskis

Rīgas Garīgajā seminārā otrdien, 8. novembrī, tika svinēta V. Em. Kardināla Juliāna Vaivoda 110. dzimšanas dienas atcere.

Uz to sabrauca priesteri no Rīgas arhidiecēzes, V. Em. Kardināls Jānis Pujats, kuram šajā dienā tika svinēta 75 gadu jubileja, un Kardiāla Juliāna Vaivoda brāļa Jāzepa meita, kura vakara gaitā padalījās ar savam dzīvajām atmiņām par lielo onkuli.

Atceres pasākums iesākās semināra foajē, kur tika atklāta izstāde par Kardinālu Julianu Vaivodu. Vēsturiskās fotogrāfijas un materiālus no Rīgas Metropolijas kūrijas fondiem atlasīja bīskaps Jānis Cakuls. Tūlīt pēc ievadrunas visi devās uz semināra kapelu, kur kopīgi lūdzās svinīgās vesperes un noklausījās V. Em. Jāņa Pujata sprediķi, ko viņš pats bija sprediķojis pirms 30 gadiem Kardināla Juliāna Vaivoda 80 gadu svinībās, kas tajā laikā iekrita reizē ar priesteru rekolekcijām Sv. Franciska baznīcā.

Pēc vesperēm sekoja zinātniskais referāts, kuru nolasīja un komentēja dominikāņu tēvs no Lietuvas priesteris Vladislavs Lapelis OP. Viņš izvēlējās savam doktora darbam, kuru patreiz izstrādā, Juliāna Vaivoda sprediķos izmantoto gudrību, uz kuru balstījās arī šajā vakarā, ieturot divas vadlīnijas: pirmā – Kardināla Vaivoda gaitas no bērnības līdz kardināla titulam un otrā – viņa homīlijas un to forma. Šo otro punktu jau pats Kardināls bija skaidrojis ar līdzību par biti, sekojot bites instinktiem, kas savāc visu, kas derīgs šūnu ražošanai un to piepildīšanai. Reizēm šūnas sanāk garākas, reizēm – īsākas un citas gadās pavisam greizas, bet katrā tomēr ir saldais medus, kas ir arī bites darbības mērķis. Bet Kardināls ir teicis, ka viņa mērķis bija pašam mācoties saprast mūsu Pestītāja dievišķo mācību, savākt kopā, ko bija pie Baznīcas tēviem atradis un kā pats sapratis, un paliekot Baznīcas mācībā, to arī mācījis. Tēvs Vladislavs Lapelis OP novēlēja visiem ieskatīties Kardināla darbos „Atpūtai un darbam”, „Homīlijas visa gada svētdienām” un smelt no šīm bagātībām, kuras viņš mums ir devis.

Pēc zinātniskā referāta vakars turpinājās pie vakariņu galda, kur izmantojot iespēju tika sumināts arhidiecēzes galva V. Em. Jānis Pujats 75 gadu jubilejā. Semināra vārdā Eminenci apsveica semināra garīgais tēvs priesteris Andris Kravalis ar vārdiem, ka Svētajos Rakstos gadi ir svētības zīme, ilgs mūžs – Dieva izvēlētības, Dieva mīlestības zīme. Eminence pēc apsveikuma atklāja, viņš nekad nesvin dzimšanas dienas, jo uzskata, ka piedzimt nav viņa nopelns un ka viņam ir vienkārša dzīves filozofija. Atskatoties uz aicinājumu, sekojis paklausībā, nestrīdoties pretim Dieva apredzības ceļiem, nesot krustu, ko Dievs paredzējis, nevis nest to savā vārdā un alkt pēc kādiem amatiem.

Pēc vakariņām vēl klātesošie noskatījās no vēsturiskiem videomateriāliem samontētu filmu par Kardinālu Juliānu Vaivodu un ieklausījās liecībās. Plaši par savu onkuli savos atmiņu stāstos padalījās Kardināla Vaivoda brāļa meita. Vēl vakara gaitā atklājās daudzas jaukas Latvijas pirmā latviešu kardināla personības šķautnes. Arī dominikāņu tēva Alberta Aglonieša atmiņās un priestera Agra Klovāna, kā arī kā pēdējā šī vakara runātāja Em. Jāņa Pujata pagātnes notikumos. Vakars noslēdzās ar augsto ganītāju – semināra rektora V.E. Jelgavas bīskapa Antona Justa un V. Em. Jāņa Kardināla Pujata svētību.

Andris Vasiļevskis, RTI

     • Attēlu galerija
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)