Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Indija priestera acīm
26.01.2006 pl. 19:56

Ingrīda Burģe

Liepājā 25. janvāra vakarā, pēc Sv.Mises katedrālē, cilvēki pulcējās Katoļu pamatskolas Baltajā zālē, lai dzirdētu stāstu par dzīvi un cilvēkiem Indijā.

Šī vakara ciemiņš bija Ziemeļkurzemes dekāns Andrejs Mediņš no Talsiem. Viņš pagājušā gada rudenī kopā ar vēl dažiem domubiedriem no Latvijas bija devies uz Kalkutu Indijā, lai kalpotu kā brīvprātīgais kopā ar Mātes Terēzes māsām. Zāle bija cilvēku pilna, jo tēma patiešām šķita intriģējoša. Stāstījums bija tik spraigs un interesants, ka divarpus stundas paskrēja kā viens mirklis. Turklāt dzirdēto vēl spilgtāku darīja uz ekrāna rādītās fotogrāfijas.

Jau pašā sākumā priesteris Andrejs brīdināja, ka viņa stāstītais stipri atšķirsies no tūrisma firmu piedāvātā. Tiešām šis stāsts mums atklāja lietas, ko tūrists nevar redzēt. Indijas pilsētās lielāko platību aizņem nabadzīgie kvartāli. Šeit visa dzīves noris uz ielas starp gruvešiem, kur dzīvo 4., 5., 6. kastas pārstāji. No šo cilvēku vidus nāk Kalkutas māsu aprūpējamie. Indijas cilvēku pasaules uztvere ir pilnīgi citādāka nekā mūsējā, tāpēc to ir grūti saprast. Priesteris Andrejs aicināja klātesošos īpašu vērību pievērst šo cilvēku skaistajām sejām. Tajās nav nekas redzams no bada vai slimībām. Šie cilvēki ir kā bērni un prot priecāties par to mazumu, kas viņiem ir un savas lielās vienkāršībaas dēļ ir atvērti Dieva žēlastībai.

Indijā ir sastopamas visas lielākās pasaules reliģijas. Kristietība tur ir inkulturēta hindusu tradīcijās, tāpēc indieši Sv.Misi svin un baznīcu iekārto savādāk nekā eiropieši. Uz laukiem dzīvo neizskaramie jeb rīsu cilvēki, kuriem nekas nepieder. Pilsētas ir sadalītas reliģiju kvartālos. Ir pat komunistu kvartāls un tieši šeit, atrodas Mātes Terēzes māja. Māte Terēze lūdzās arī par viņiem.

Māte Terēze, rūpējoties par šiem cilvēkiem, kuru vidū viņa dzīvoja, ir nodibinājusi skolas, mājas spitālīgajiem, garīgi slimajiem, invalīdiem, pamestiem zīdaiņiem, kā arī māju mirstošajiem jeb miera māju – Kaligatu. Priesteris Andrejs kalpoja gan mirstošajiem, gan spitālīgajiem. Viņš sacīja, ka tā ir liela mīlestības skola, kas cilvēku var ļoti pārveidot. Pārsteidz mirstošo mājā valdošais miers un klusums. Uz šejieni nomirt dodas pat bagātnieki, jo vēlas nāves brīdi sagaidīt mierā un mīlestībā.

Mātes Terēzes piemiņa Indijā tiek ļoti godāta. Pie viņas kapa nāk lūgties dažādu reliģiju pārstāvji. Indijā esot triju veidu svētas vietas, kurās ieejot noauj kājas: jebkuras reliģijas templis, skolas un Mātes Terēzes mājas.

Tikšanās noslēgumā Andrejs Mediņš mums atgādināja Mātes Terēzes pieredzi, ka nav svarīgi kurai reliģijai cilvēks pieder, bet ir svarīgi, lai cilvēks ir patiess un ka, lai parādītu mīlestību nav jābrauc uz Indiju, bet pirmkārt jāpaskatās sev apkārt, savā ģimenē, vai tur nav kāds, kurš ir vientuļs un „kails”, un kam nepieciešama mūsu mīlestība.

Ingrīda Burģe, Katedrāle.lv
Foto: no priestera A.Mediņa personīgā arhīva

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)