Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Sv. Akvīnas Toma svētki Rīgas Garīgajā seminārā
31.01.2006 pl. 11:32

Andris Vasiļevskis, Katedrāle.lv

Pirmdien, 30. janvārī, Rīgas Garīgajā seminārā, piedaloties četru diecēžu bīskapiem un priesteriem, tika svinēti debesīgā aizbildņa svētki.

Svinības iesākās ar Sv. Misi sv. Franciska baznīcā, kuras laikā Rīgas Teoloģijas institūta piesniedzējiem un profesoriem tika pasniegti mandāti.

Savā svētku homīlijā V. Em. Jānis Kardināls Pujats uzsvēra piedošanas un grēksūdzes nozīmību, ar ko tiek nojaukti šķēršļi Dieva žēlsirdības saņemšanai. Augstprātība ir grēks, kas ir šķērslis, kas veicina naida, dusmu un nepiedošanas barjeru. Kā Evaņģēlijā teikts: Mīliet savus ienaidniekus un lūdziet Dievu par tiem, kas jūs vajā! Kāpēc jāmīl? Jo gatavojamies tai valstībai, kur nebūs vieta nedz dusmām, nedz naidam. Kardināls atgādināja, nebūt tādiem, kas Evaņģēliju neņem nopietni, jo tāds viegli pazaudē ticību un pestīšanu. Kaut mūsu dzīve ir krusta ceļš, bet tas ir drošs ceļš, kas ved pie mērķa.

Pēc homīlijas Eminence lūdza Rīgas Teoloģijas institūta un Rīgas Augstākajā Reliģijas zinātņu institūta profesorus un pasniedzējus pie prezbitērija, kur pirms mandāta saņemšanas publiski apliecināja savos sacītajos vārdos un rīcībā vienmēr uzturēt vienību ar katolisko Baznīcu, ar simbolisku žestu uzliekot roku uz Evaņģēlija. Kardināls pateicās visiem profesoriem un pasniedzējiem par viņu pūlēm, kas ziedo savus spēkus un lūgšanas, lai izglītotu jaunos mācekļus: vai tie būtu semināristi, vai katehēti. Jo tas ir kopīgais apustuliskais darbs, un šis mandāts dod tiesības šo mācīšanas darbu veikt.

Pēc Sv. Mises pr. Pauls Kļaviņš nolasīja zinātnisku referātu, atklājot kādu jaunu aspektu no sv. Akvīnas Toma darbiem un dzīves – tā ir Euharistija.

Tad sekoja Rīgas Katoļu ģimnāzijas audzēkņu uzvedums, kurā jaunieši atklāja un dalījās ieguvumos no „eņģeļu doktora” darba Teoloģijas Summa, ka teoloģiskās pārdomas jābalsta garīgajā pieredzē, kas sākas uz ceļiem, kā tas bija sv. Akvīnas Toma dzīvē. Uzveduma laikā jaunieši izcēla Akvīnas Toma domas mūsdienību.

Andris Vasiļevskis,
Katedrāle.Lv