Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Priestera Jāņa Budkāna 75. jubileja
24.03.2006 pl. 11:57

Trešdien, 22. martā Rīgas svētās Marijas Magdalēnas baznīcā, tika svinēta Svētā Mise kā pateicība par šīs draudzes viceprāvesta Jāņa Budkāna 75 nodzīvotajiem gadiem.

Misi kopā ar jubilāru svinēja arī draudzes prāvests pr. Juris Škapars,  pr. Andris Kravalis,  pr. Andris Priede, diakoni Haralds Broks un Viktors Siļčonoks, kā arī semināristi un Sv. Marijas Magdalēnas draudzes ticīgie.

Sprediķi svētku Misē teica pats jubilārs, turklāt latgaliski,  atzīmējot to, ka visi klātesošie saprot šo valodu. Tēvs Jānis pateicās Dievam arī par visiem nākamajiem kalpojuma un dzīves gadiem, kā arī kardinālam Jānim Pujatam, bīskapam Jānim Cakulam, brāļiem priesteriem, diakoniem un draudzei par kopīgo kalpojumu un tuvošanos Dievam. Uz joku par tradicionāli garajiem sprediķiem, kuros priesteris vēloties izteikt visu izlasīto un uzzināto, draudze atbildēja ar smaidu.

60 gadu vecumā tēvs Jānis Budkāns, paklausīdams savam aicinājumam, atsāka studijas Rīgas Garīgajā seminārā. Pēc ordinācijas kļuva par Svētā Jēkaba katedrāles vikāru un ieņēma arī atbildīgo Rīgas Garīgā semināra ekonoma amatu.

Jautājot tēvam Jānim par priesterībā pavadītajiem gadiem, priesteris izteica pateicību Dievam, ka tieši viņš ir izvēlēts šim kalpojumam.

Svētās Marijas Magdalēnas draudzes jaunieši uzsvēra, ka redz tēvu Jāni Budkānu kā paraugu uzticībai Dievam. Citu priesteru starpā atšķiras ar īpašo mīlestību uz Svēto Zemi, kuras ainas viņš uzbur savos sprediķos.

Draudzes vecākā paaudze, savukārt, atzīmēja, ka tēvs Jānis viņiem ir īpašs ieguvums, jo mierīgi pamāca, kā sadzīvot vienam ar otru. Turklāt, vecākā paaudze novērtē priestera spēju izskaidrot un uzsvērt nemainīgas lietas mūsdienu mainīgajā pasaulē, kuras tempam ne vienmēr var izsekot līdzi.

Pēc Svētās Mises draudzes locekļi sveica tēvu Jāni Budkānu lielajā dzīves jubilejā, novēlot veselību un spēku kalpojumā. Arī mēs pievienojamies šiem novēlējumiem!

Kristiāna Reingolde,
LRKB Informācijas centrs