Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā  multimediju altāris
15.04.2006 pl. 12:26

Baiba Motivāne

Liels plazmas ekrāns, kurā redzams Jēzus Kristus pēc guldīšanas kapā. Virs altāra trīs krusti uz izgaismota balta fona - Golgāta.  

Attēls ir pilnīgi nekustīgs, tikai melns atlass Jēzus fonā viegli šūpojas neredzamā vēsmā, radot savdabīgu klātbūtnes izjūtu.

Tā izskatās mākslinieku Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna veidotais multimediju projekts „Altāris”, kurš no Lielās Piektdienās pildīs Kristus kapa altāra funkcijas Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas katoļu baznīcā.

Vērsos pie draudzes prāvesta priestera Jura Škapara, lai uzzinātu ko vairāk par šo projektu.

- Kā tapa šis projekts?

- Pr. J.Škapars: Pirms vairākiem mēnešiem pie manis vērsās šie divi jaukie cilvēki - mākslinieki Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ar ideju, un tobrīd tā bija tikai ideja, nekas konkrēts, un es devu savu svētību, jo uzskatīju to par pozitīvu ideju. No šī brīža mākslinieki saka to realizēt dzīvē. Tā ar Kulturkapitāla fonda atbalstu tapa šis neparastais projekts, kurš jau ir piesaistījis daudzu cilvēku interesi. Tas arī ir veids kā uzrunāt cilvēkus, un meklēt veidus, kā Baznīcas durvis atvērt arī citādi domājošiem cilvēkiem.

 - Likās, ka cilvēki baznīcā labprāt pieņēma šo neparasto altāri un labprāt lūdzās tā priekšā!

 - Pr. J.Škapars: Arī man tas bija patīkams pārsteigums, jo pieļāvu iespēju, ka cilvēki jutīsies šokēti, nepieņems, taču bija prieks redzēt  cilvēkus lūdzamies Vissvētākā Sakramenta priekšā. Un viņu pat ir vairāk kā iepriekšējos gados. Kaut arī tas nav pašmērķis, tomēr varbūt kāds cilvēks, lasot avīzi vai skatoties televīziju, uzzinās un varbūt ziņkārības dzīts, pirmo reizi ieies baznīcā.

Videoaltāris Sv.Marijas Magdalēnas baznīcā būs uzstādīts no 14. aprīļa pēcpusdienās līdz Lieldienu svētdienas , 16.aprīļa, 8.00 no rīta.