Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Ekumēniskais Krustaceļš Rīgas ielās
18.04.2006 pl. 11:26

Dace Sarkane

14. aprīlī, Lielajā Piektdienā, kristieši Rīgā pieminēja Jēzus Kristus ciešanas vēl nebijušā veidā.

Galvaspilsētā notika apvienotais, publiskais krustaceļš, kurš tika rīkots pēc katoļu baznīcas senās tradīcijas, sadarbojoties katoļu, luterāņu, baptistu un reformātu draudžu pārstāvjiem. Šis notikums bija skaists pierādījums tam, ka Liedienu vēsts un kopīgās vērtības ir daudz svarīgākas par konfesionālajām atšķirībām.

Krustaceļš aizsākās ap 12.00 pie Jēkaba katedrāles ar kardināla Jāņa Pujata uzrunu, kurā viņš uzsvēra, ka Lielā Piektdiena nav sēru diena, bet gan laiks, kad mēs pateicamies Jēzum par nesto upuri un ciešanām mūsu dēļ.

Gājiena priekšgalā tika nestas lāpas un liels koka krusts, kam sekoja garīdzniecība, apvienotais draudžu koris un ticīgā tauta, kas piedalījās ļoti kuplā skaitā. Pa Vecrīgas šaurajām ieliņām kristieši plūda kā upe, arī tradicionālās dziesmas un lūgšanas skanēja tik vareni, ka gribot negribot lika aizdomāties par mūžīgām vērtībām šajā nepastāvīgajā laikmetā.

Krustaceļa maršruts aizvijās caur Vecrīgai, kā apstāšanās un Kristus ciešanu apceres vietas iekļaujot lielākās baznīcas, Pulvertorni, laukumu pie Rīgas Domes un citas vietas. Apceres vadīja priesteris Juris Škapars, tēvs Aldis Ziemelis, mācītājs Edgars Mažis, priesteri Andris Kravalis un Andrejs Tarapučka, kā arī dažādu baznīcas organizāciju un draudžu pārstāvji.

Skaistais notikums bija arī spēcīga evanģelizācija. Varēja vērot garāmgājēju ieinteresēto attieksmi – gan ziņkārīgus skatienus, gan godbijību un atvērtus Vecrīgas namu logus. Gājienam pievienojās arī grupa itāļu tūristu.

Krustaceļš noslēdzās Doma laukumā ar Evanģēliski Luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga atgādinājumu: sēklai jāmirst, lai tā nestu daudzus augļus! Kardināls Jānis Pujats, savukārt, izteica cerību, ka krustaceļš Rīgā kļūs par skaistu tradīciju.

Tikai šajā brīdī var īsti novērtēt cik daudz mūsu ir – cilvēki ap Rīgas Domu puslokā veido iespaidīgu, dzīvu mūri. Iepriekš dzirdētais apvienotā krustaceļa salīdzinājums ar dziesmoto revolūciju Atmodas laikā, izrādījies ļoti trāpīgs. Kristieši ar savu vienotību un kluso apņēmību rādījuši pasaulei, ka ir spēks, ar kuru var rēķināties. Vienībā ar Kristu, brāļiem un māsām, viss, arī garīgā atmoda ir iespējama!

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)