Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Publicēts 40. Pasaules miera dienas temats
15.07.2006 pl. 11:46

„Cilvēka persona: miera sirds” – tāds ir Benedikta XVI vēstījuma 40. Pasaules miera dienā temats.

Pāvests pauž pārliecību, ka personas cieņas respekts ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem mieram un saskaņai pasaulē. Personas cieņa ir Dieva zīmogs cilvēkam, ko ir radījis pēc sava attēla un līdzības, tā ir cilvēces kopības zīme, mīlestības pret Dievu un cilvēku pamats.

Respektējot cilvēka cieņu, pasaule uzsāk ceļu, kas ved uz mieru un komūniju ar Dievu. Citējot savu encikliku Deus caritas est, pāvests atgādina, ka „tuvākmīlestība ir ceļš, uz kura satiekam Dievu”. Šodien personas cieņu apdraud dažādas maldīgas ideoloģijas – vēstījumā raksta pāvests. Nihilisms, materiālais vai reliģiskais fanātisms cenšas noliegt patiesību par Dievu un cilvēku. Zinātnes un tehnikas, īpaši biomedicīnas, sasniegumi tiek pārvērsti par egoistiskā progresa un labklājības līdzekļiem.

Propoganda un personas cieņai nepieņemamu dzīves stilu akceptācija vājina cilvēku prātus un sirdis. Tādā veidā pamazām tiek noslāpētas ilgas pēc mierīgas kopdzīves. Tas viss nopietni apraud cilvēces nākotni. Miers tiek apdraudēts tur, kad netiek respektēta personas cieņa, tur, kur sabiedrība nemeklē kopējo labumu – vēstījumā atgādina pāvests. Baznīcas misija ir sludināt Dzīvības Evaņģēliju – Dieva mīlestību uz cilvēku un cilvēka centrālo vietu pasaulē.

Mūsdienu izaicinājumu priekšā Baznīca liek kristīgās antropoloģijas balstus: personas cieņu, kas sakņojas radīšanas plānā, cilvēcisko būtni veidojošo socializāciju un cilvēka darbību pasaulē, kas ir saistīts ar Dieva doto dabisko likumu. Šī personas cieņas, sabiedrības un vēstures vīzija sakņojas Dievā. Vatikāna II koncils atgādina, ka Baznīca zina, „ka tās vēstījums ir saskaņā ar cilvēka sirds apslēptākajiem dziļumiem”. 40. Pasaules miera diena tiks atzīmēta 2007. gada 1. janvārī.