Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Nāves spriedums trijiem katoļiem Indonēzijā
13.08.2006 pl. 12:02

11. augustā vairāk nekā 5000 cilvēki devās gājienos dažādās Indonēzijas pilsētās, protestējot pret nāvessoda izpildīšanu trijiem katoļiem, kas bija paredzēts sestdien 12. augustā.

Fabiānu Tibo, Domingo da Silvu un Marinu Rivu atzina par vainīgiem starpreliģiju konflikta organizēšanā 2000. gadā Poso pilsētā, kad izveidojās konflikts starp kristiešu un musulmaņu kopienām. Toreiz kopējais upuru skaits abās pusēs bija apmēram 9000 cilvēki.

Aģentūra Asia News ziņo, ka gājienu dalībnieki pieprasīja atkārtotu izmeklēšanu, jo katoļiem nāves sods piespriests „netaisnīgas tiesas” dēļ.

Arestētie katoļi uzskata sevi par nevainīgiem, bet viņu apelāciju pagājušajā gadā noraidīja valsts prezidents Susilo Bamabngs Judhojno. Organizācija Starptautiskā amnestija un virkne katoļu organizācijas daudzkārt ir ziņojušas, ka tiesas process neatbilst starptautiskajām tiesāšanas normām.

Daži novērotāji uztraucas, ka valsts iestādes ir noteikušas nāves sprieduma datumu katoļiem pirms tiks izpildīts nāves spriedums musulmaņiem, kas organizēja sprādzienus Bali salā. Šis sods paredzēts 22. augustā. Ja katoļiem tiktu atcelts nāves spriedums, tad musulmaņu kopiena varētu visā valstī organizēt masu protesta akcijas.

Protesta gājienus organizēja kristiešu organizācija Taisnīgums un miers, kas ir pakļauta Indonēzijas bīskapu konferencei. Savu atbalstu akcijai paudušas daudzas cilvēktiesību organizācijas un valstī populāri cilvēki, tostarp arī bijušais Indonēzijas prezidents Abdurahmans Vahids.

Naktī uz sestdienu Džakartas policijas šefs, ģenerālis Sutano informēja par to, ka nāves sprieduma izpildīšana ir atlikta. Šādu lēmumu ir pieņēmis Indonēzijas prezidents ārkārtas tikšanās laikā ar ministriem, kas ir atbildīgi par valsts drošību. Nāves sprieduma izpildīšana atlikta sakarā ar gatavošanos Indonēzijas 61. neatkarības gadadienas svinībām, kas notiks 17. augustā. Oficiāli paziņots, ka spriedumu izpildīt plānots trīs dienas pēc šiem svētkiem. Tomēr netrūkst cilvēku, kas uzskata, ka liela ietekme šeit ir bijusi daudzu valstu un sabiedrisko organizāciju aicinājumiem, un ari Benedikta XVI lūgumam par apžēlošanu, kas nodots Indonēzijas prezidenta rokās. Tāpat visu nakti uz sestdienu trīs notiesāto nodomā lūdzās Indonēzijas katoļi.

Agnuz.info / Wiara.pl