Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Bavārijas prezidents: Mēs ar prieku gaidām pāvestu
07.09.2006 pl. 09:04

Pēc dažām dienām Benedikts XVI ieradīsies savā dzimtajā Bavārijā. Vatikāna Radio programmas vācu valodā redakcijas žurnāliste Birgita Pottlere pie mikrofona aicināja Bavārijas apgabala prezidentu Edmundu Štoiberu.

- Kā Bavārija un tās iedzīvotāji gatavojas pāvesta vizītei?

Mēs ļoti priecājamies par iespēju uzņemt Svēto tēvu. Bavārija ir laimīga, un tas ir pašsaprotami. Mūsu Bavārija ir dziļi kristīga zeme, iespējams, ka tas ir viens no viskristīgajiem reģioniem visā Eiropā. Iedzīvotāji priecājas, ka pie viņiem ieradīsies pāvests. Benedikts XVI apmeklēs tās vietas, kas saistītas ar viņa dzīvi un darbību. Mēs priecājamies, un šis prieks patiešām ir liels.

- Ko Jums pašam personīgi nozīmē pāvesta Benedikta XVI vizīte Bavārijā?

Jā, arī man tas ir prieks. Pazīstu viņu vēl no tiem laikiem, kad bija Minhenes un Frīzingas arhibīskaps. Šajā laika periodā man bija iespēja iepazīties ar viņu personīgi, sarunāties, piedalīties kopā dažādos pilsētas rīkotajos kultūras pasākumos. Viņš ar savu darbu, sprediķiem, uzrunām, cilvēciskumu un smalkjūtību ir atstājis dziļu iespaidu Minhenes un Frīzingas, kā arī visas Bavārijas iedzīvotājos. Neraugoties uz savu intelektuālo kultūras dziļumu un domas augstumu, viņš ir saglabājis šīs īpašības. Par to mēs ļoti priecājamies. Atceros dažas mūsu intensīvas un svarīgas sarunas. Dzīvē neesmu saticis daudz cilvēku, kuri tik skaidri spētu runāt par cilvēces fundamentālajiem jautājumiem. Viņam nevajadzēja gatavoties šīm sarunām.

- Uz kādiem fundamentāliem jautājumiem un tēmām vēlāties saņemt atbildes no pāvesta?

Mēs dzīvojam lielu pārmaiņu laikā. Skaidri apzināmies ekonomikas svarīgumu. Zinām, ka šajā jomā liels izaicinājums ir globalizācija, kas skar visas tautas, arī Bavāriju. Tā pārvarēšanai ir nepieciešams apvienot cilvēku gribu un spēkus. Domāju, ka svarīgi ir arī, lai jaunieši atklātu kristīgās vērtības un apzinātos dzīvības svētuma, solidaritātes, atbildīgas brīvības un sociālās ētikas nozīmi. Cilvēkiem ir daudz tematu par ko pārdomāt. Mēs dzīvojam laikā, kurā ekonomika un valsts labklājība nesniedz vajadzīgās atbildes. Pāvests ierodas tieši šajā laikā, lai mūs aicinātu meklēt atbildes uz visiem šiem jautājumiem.

- Vai ir kādi konkrēti temati par kuriem Jūs gribētu pārrunāt ar pāvestu sestdienas pēcpusdienā?

Ja būs tāda iespēja, bez dažu personīgu jautājumu apspriešanas, es gribētu zināt, kā viņš raugās uz Bavāriju, kā viņš redz Bavārijas reģionu Eiropas kontekstā. Vēl es gribētu uzzināt kā pāvests raugās uz attiecībām starp kristīgajām baznīcām, starp Vatikānu un islamu, kas šodien Eiropā ir ieguvis īpašu nozīmi. Domāju, ka pāvests, kas ne tikai meklē iespēju izlīgt ar pareizticīgajiem, bet arī dialogu ar islama pasauli, sniegs īstās atbildes uz šiem jautājumiem.

- Diemžēl nevar tikai priecāties. Vēl ir daudz darāmā pirms pāvesta vizītes, īpaši, kas attiecas uz drošību. Kas tieši tiks veikts šajā jomā, zinot ka pasaulē pastāv nopietni terora draudi?

Pāvests ir valsts galva un tajā pašā laikā viņš vada vairāk nekā miljards katoļu. Tātad, Svētais tēvs ir morālā autoritāte. Par laimi, neesam saņēmuši nekādus terora draudus. Taču šāda ranga personas vienmēr ir apdraudētas. No savas puses varu apstiprināt, ka visas vietas, kur pāvests apstāsies, tiks kontrolētas un rūpīgi pārbaudītas. Policijas vienības pārbauda ceļus, ielas un laukumus. Tiek domāts par visu. Pāvests apmeklēs savu dzimto zemi, savu dzimto Bavāriju. Pirms mēneša Kastelgandolfo viņš teica, ka vēlas apmeklēt šo zemi, tikties ar cilvēkiem, ar kuriem kopā auga. Visi saprotam, ka tā būs ne tikai pastorālā vizīte, bet arī savu dzimto māju apmeklējums. Tā nav oficiālā valsts vizīte. Ceru, ka Bavārijā notiks lielas svinības, ka tajās tiks teiktas uzrunas, kas būs svarīgas ne tikai Bavārijai, bet arī visai Vācijai un Eiropai.

- Paldies par sarunu.


Foto: www.csu.de